0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 9. 2012

Incubo sulla citte contaminata (1980)

Invaze zombie, které mají velký hlad.

Ve Španělsku došlo k nehodě jaderné elektrárny. Do Madridu má přiletět Dr. Kamer, aby podal hlášení o škodách. Novinář Dean Miller dostal šanci napsat o vzniklé situaci reportáž, a tak odjel společně s kameramanem na letiště. Na letištní kontrolní věži uvidí na radaru neidentifikovatelné letadlo, které krátce na to přistává. Okamžitě k němu vyjíždí letištní policie i vojenská jednotka. Jaké je překvapení všech, když se z útrob letadla vyhrne ven skupina divně vypadajících, lépe řečeno popálených lidí a zaútočí na vojáky a policii. Následuje masakr a nikdo nepřežije. Tedy až na reportéra Millera a kameramana, kteří ujedou v autě. Brzy je jasné, že se z lidí pracujících v továrně stali díky radiaci zombie, zlí a nemilosrdní tvorové toužící po čerstvé krvi. Během několika hodin zaútočí na město a bezbranné obyvatele. Dokáže je vůbec někdo zastavit, když i samotná armáda je bezbranná nebo se celé město ponoří do ulic plných krve a smrti.


Český název: Velký útok zombies
Režie: Umberto Lenzi
Rok výroby: 1980
Délka: 88 min
Země: Itálie / Mexiko / Španělsko
Alternativní název: Nightmare City

Hrají:
Hugo Stiglitz ... ( Dean Miller)
Laura Trotter ... ( Dr. Anna Miller)
Francisco Rabal ... ( Major Warren Holmes)
Sonia Viviani ... ( Cindy)
Mel Ferrer ... ( General Murchison)
...a další


Umberto Lenzi, známý režisér kanibalských filmů Canibal Ferox či Man from Deep River, natočil tento velice netradiční zombie horor, který se už takového ohlasu nedočkal. Proč netradiční? Pokud znáte díla od takových autorů jako jsou Fulci nebo Romeo, kteří dali světu několik nezapomenutelných filmů s tímto tématem už jistě znáte odpověď.

Hlavním důvodem je ztvárnění samotných zombie. Z jiných filmů o nich víme, že jsou to oživlé mrtvoly bez vůle, které může občas i někdo pomocí kouzel (hlavně woodoo ovládat). Jejich strnulé pohyby a odporný vzhled jim dávají právě to kouzlo, proč je tento žánr tolik oblíbený. Jenže zde na nás vyskákali velmi hbité a chytré bestie, které jsou zřejmě nějakým vývojovým mezistupněm mezi upíry a zombie. Nejenom že ze svých objetí pojídalo maso (což bych ještě bral), ale oni jim i pili krev. Dokázali používat všelijaké zbraně, řídit auto, letadlo a dokonce i přeštípnout elektrické vedení. Tohle je už trochu příliš i na mě, člověka v jehož sbírce naleznete všelijaké filmové blbosti.

Samozřejmě jsme se dočkali množství nechutných scén, při kterých se možná někomu se slabšími nervy může zvednout i žaludek, ale velké množství bylo opravdu špatných a vedli mě spíše k smíchu nežli ke strachu. Samotné masky zombie byly jen laciné latexové cetky, které zašpinili ještě vrstvou prachu. Pokud bude pozorněji sledovat uvidíte tak maximálně 10-12 různých obličejů zombie. Takže víme na čem se asi nejvíc šetřilo.

Na čem se ale vůbec nešetřilo bylo střelivo. Toho bylo vypáleno opravdu velké množství, za které by se nemuselo stydět žádné akční nebo válečné dílo. Hudba, která nás ve filmu doprovázela, byla spíše jen jedna skladba, která se opakovala a jen občas střídala tempo.

Nechyběly ani nahé scény, i když zde s nimi Lenzi celkem šetřil. A zřejmě to bylo i dobře. Nejvíc z celého filmu se mi asi líbilo, když se podařilo zombie rozstřelit hlavu. Herecké výkony podtrhly kvalitu filmu. Nevýrazní herci se sice snažili, ale trapné dialogy a jejich krátké účinkování jim ani nedalo šanci se více ukázat (nejraději vzpomínám na starou babku z výtahu). Herci samotní jsou pro mě velkou neznámou a teoreticky žádný z nich se neprosadil v žádném známém filmu. Snad jedině Francisco Rabal si zahrál hlavní roli ve filmu Goya en Burdeos, který má vysoké hodnocení.

Hodnocení:
Jedná se o opravdu netradiční pojetí zombie filmů. Určitě si mezi vámi své přívržence našlo, ale mě moc nenadchlo. Možná by se dalo říct, že se jedná o originální námět, který mě ovšem rozesmál. Ano dám tomuto filmu 40% za to, že jsem se u něho celkem pobavil. Hlavně nad jeho zpracováním a neskutečnými zombíky. Každopádně fanouškům tohoto žánru dám radu, aby se na něho raději nedívali.

Žádné komentáře:

Okomentovat