0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 9. 2012

Ilsa, Harem Keeper of the Oil Sheiks (1976)

Ilsa se tentokrát přesunula do šejkova harému, kde má za úkol pořádně vycepovat nové dívky. Běda tomu kdo se vzepře!

Ilsa je zpět! Po zničení nacistického tábora a vyvraždění všech zúčastněných se i přes svou "smrt" dostává na druhou stranu zeměkoule, aby i uprostřed písku a ropných polí rozpoutala další brutální podívanou. Tentokrát slouží jako strážkyně šejkova domu a má na starosti jeho harém. Každý nový kousek nejprve projde její drezůrou a teprve poté je dívka schopna posloužit samotnému pánovi. Ilsa se s ničím a s nikým nemazlí a neváhá tvrdě trestat jakoukoliv neposlušnost. Ovládá tolik způsobů mučení, že každý brzy podlehne. Její krutost totiž nemá žádné hranice a slitování jí nic neříká.


Režie: Don Edmonds
Rok výroby: 1976
Délka: 93 min
Země: Kanada/USA

Hrají:
Dyanne Thorne ... (Ilsa)
Max Thayer ... (Adam Scott)
Jerry Delony ... (El Sharif)
Uschi Digard ... (Inga Lindström)
Colleen Brennan ... (Nora Edward)
... a další


Po roce se režisér Edmonds rozhodl natočit další pokračování Ilsy a to i přestože ji nechal zabít. S tím si však moc nelámal hlavu, protože mu šlo pouze o jeho milovanou postavu. Děj zasadil úplně do jiného prostředí, hákové kříže vystřídali turbany a místo brutálních pokusů se tu sází spíše na nahotu. Nahých děvčat je tu víc než dost a dokonce zde lze spatřit i náznak o vytvoření děje, který má konečně hlavu i patu. Což je u Nazi exploitation celkem nevídané. Tento kousek totiž není zas až tak moc nabitý nechutnými scénami, znásilňováním a hajlováním. Dokonce i samotná Ilsa prošla jistou změnou a zarytí fandové této série považují dvojku za nejslabší díl.

Přesto i zde se setkáváme s ponižování žen, které zde figurují jen jako kus masa a zdroj potěšení zvrhlých Arabů. El Sharif se však o své ovečky stará celkem slušně a všichni v jeho harému se mají dobře do té doby, než se proviní proti jeho pravidlům. Díky tomu máme šanci sledovat souboj dvou černých strážkyň s obrovitým chlapem, ruční kastraci, sekaní rukou a dokonce pokus o atentát. Tyto akční scény však nejsou zrovna dvakrát povedené, ale určitě se u nich pobavíte. Celý film se totiž nese v jakémsi humorném pojetí, což z něj udělalo černou ovci celé série. Krutost je nám zde totiž podávána jen v opravdu malém množství, ale když už přišlo na věc, bylo na co se dívat. Taková výbušná soulož také stojí za pozornost.

I zde se však přece jenom dočkáme několika důmyslných mučících scén, kdy se Ilsa opět překonávala. Takový tlak svěráku na ženské prsa či mravenci ožírající nohu určitě dokáží zvednout hladinu adrenalinu. Bohužel už nejde o takovou dávku nechutnosti, na jakou jsme bývali zvyklí. Když k tomu připočítáme i fakt, že Dyanne Thorne dokázala téměř polovinu filmu zůstat oblečená je jasný důvod, proč se film dočkal tak malého ohlasu. Když totiž divákům vezmete obě nejdůležitější věci, kvůli kterým se na něco podobného dívá, je jasné že se to musí projevit.

Navíc druhá polovina filmu nám připraví ještě několik šokujících momentů. Z bezcitné mrchy Ilsy se stává zamilovaná žena, která se chce očistit od svých hříchů a to byl poslední hřebíček do rakve. Nepomohlo tomu ani důmyslné šejkovo potrestání v podobě nadrženého žebráka, který trpěl leprou. Úplný závěr filmu se pak změnil v obyčejnou akční přestřelku, kde i bez kapky krve dokázaly zařvat skoro všechny postavy a to v rozpětí několika minut.

Film Ilsa, Harem Keeper of the Oil Sheiks se pro mě stal do jisté míry opravdu zklamáním, ale našel jsem zde i několik zajímavých okamžiků. Kdybych byl opravdu zarytým fandou Nazi exploitation, tak bych možná uvažoval o velice malém hodnocení, protože většina prvků jenž zdobí tento subžánr je zde „celkem“ na slabé úrovni. Z pohledu nezaujatého diváka, který by nikdy žádný podobný film neviděl, bych to viděl na čistý průměr. Především pak i díky tomu, že tento kousek měl skutečně nějakou myšlenku a děj. Nešlo jen o přehlídku co největšího množství umučených žen atd.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat