0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 9. 2012

I Spit on Your Grave (2011)

Dlouho očekávaný remake je zde! Ani poletech neztratil tento příběh nic ze své krutosti a brutality, kvůli které se nesměl původní snímek vysílat v mnoha zemích celou řadu let.

Spisovatelka Jennifer Hillsová přijíždí z velkoměsta na venkov, aby zde našla klid k napsání své nové knihy. Zprvu se zdá být všechno v nejlepším pořádku. Poklidné prostředí se jí zdá být hotovým rájem a inspirace přichází sama od sebe. Vše se však změní příchodem čtveřice místních mladíků, kteří se přišli pobavit na její účet. Nejprve jí jen slovně a fyzicky ponižují, ale když jí chtějí znásilnit, dívka sebere poslední síly a pokusí se utéct. Bohužel padne přímo do rukou místnímu šerifovi, který není rovněž žádným svatouškem. Pětice mužů jí následně postupně znásilní a podrobí jí bolestivému týrání. Z posledních sil se Jennifer rozhodne skoncovat s tímto utrpením a skočí z mostu do řeky. Násilníci měli stejně v plánu jí zabít a tak jim to jenom ulehčila. Jak se však šeredně mýlili! Dívka přežila a nějaký čas se ukrývala v lese, aby se vyléčila z ran a nabrala zpátky své sebevědomí. Poháněla jí v tom touha po krvavé odplatě a nyní nadešel čas pomsty. Všichni kdo jí ublížili nyní pocítí hněv rozzuřené ženy, která nenajde klid, dokud neoplatí všechny rány a ponížení jenž jí způsobili.


Režie: Steven R. Monroe
Rok výroby: 2010
Délka: 107 min
Země: USA

Hrají:
Sarah Butler ... (Jennifer Hills)
Andrew Howard ... (šerif Don Storch)
Jeff Branson ... (Johnny)
Daniel Franzese ... (Stanley)
Rodney Eastman ... (Andy)
Chad Lindberg ... (Matthew)
... a další


Po dvaatřiceti letech se konečně někdo rozhoupal a natočil remake ke kontroverznímu filmu režiséra Zarchiho, který byl svého času zakázán v několika zemích díky svému brutálnímu obsahu. Přestože se nemělo v žádném případě jednat o horor, tak je tento film dodnes za něj označován a stal se svým způsobem "kultovní záležitostí" tohoto žánru. V roce 2010 se rozhodl Steven Monroe a vyšel se svou kůží na trh. Přestože kostra příběhu zůstala zachována, rozhodl se vydat poněkud odlišnou cestou a pro diváky přichystal několik zajímavých novinek. Nový I Spit on Your Grave však neztratil nic z půvabu svého předchůdce a i zde se dočkáme brutálních a šokujících momentů (scén) – tedy prvků na něž se všichni těšili nejvíc. Tentokrát však již v mnohem profesionálnějším a modernějším hábitu. Byl jsem opravdu zvědavý, jak se s tím tenhle chlapík popere a rozhodně mě velice mile překvapil. S klidným srdcem označím tento filmový počin za jeden z nejlepších remaků, jaký jsem kdy viděl. A to i díky přesvědčivým hereckým výkonům, které byli na velice slušné úrovni.

Nevím, asi jsem "úchyl", ale mě podobné filmy prostě líbí a nedám na ně dopustit. Opět zde máme šanci sledovat poněkud vlažnější začátek, který nás postupně seznámí se všemi hlavními postavami. Nějaké velké kreace a rozvíjení jednotlivých charakteristik však nečekejte, protože jedinou větší změnou projde sama hlavní hrdinka, ale to vám nemusím snad říkat (pokud jste viděli originál). Moderní doba si žádá i modernější prostředky, a tak zde nesmí chybět mobil, notebook či pepřový sprej. Dokonce se zde dočkáme i hudebního doprovodu, což bylo také obrovské plus k navození správné atmosféry. V momentě kdy do domu stoupí banda zvrhlíků začíná ta správná zábava. Nic pro slabé slečinky, které nemají rádi násilí a ponižování. Těm radím pustit si nějakou pohádku nebo komedii, které vás uspokojí mnohem více.

Počáteční šikanování pohledné Sarah Butler bylo typickým příkladem mužské dominantnosti v těchto případech. V přesile je přece každý hrdina a když zde stojí čtyři (potažmo) tři chlapi proti jedné křehké dívce jde to mnohem snáze. Jejich sexistické narážky a následně i ponižování nabírá pomalu obrátek a líbila se mi nebojácnost scénáře. Když se k nim navíc přidá i sám šerif započne hotové "peklo", které asi nejvíc odsoudí ženská část diváků. Přiznám se však, že postupné znásilňování mě moc nebavilo, bylo to divně sestříhané a oproti již několikrát zmiňovanému originálu takový slabší odvárek. Asi nejlepší na tom byly samotné hlášky, z nichž některé byly opravdu hodně peprné a nezapomenutelné.

Po každém špatném činu přichází samozřejmě i potrestání a tato závěrečná pasáž je opravdovou lahůdkou. Jennifer si pro naší pětici připravila několik velice zajímavých způsobů popravy a satisfakce a já se do ní doslova zamiloval. Právě v těchto chvílích jsem zažíval hotovou euforii. Brutalita a nekompromisnost jejich činů patří k tomu nejlepšímu co je zde možné shlédnout. Škoda že kastrace byla o dost slabší, než kdysi. Na tuto scénu jsem se těšil asi nejvíc. Ale tak vynahradila mi to scéna s řitním uspokojením ke konci filmu. Celkově šla však surovost některých momentů úplně stranou, ale jak jsem již poznamenal Monroe se nechtěl jen opičit a jeho snahu musím náležitě ocenit.

Nový I Spit on Your Grave však neztratil nic z půvabu svého předchůdce a i zde se dočkáme brutálních a šokujících momentů (scén) – tedy prvků na něž se všichni těšili nejvíc. Tentokrát však již v mnohem profesionálnějším a modernějším hábitu. Byl jsem opravdu zvědavý, jak se s tím tenhle chlapík popere a rozhodně mě velice mile překvapil. S klidným srdcem označím tento filmový počin za jeden z nejlepších remaků, jaký jsem kdy viděl. Dám naprosto stejné hodnocení jako originálu, protože oba filmy na mě ve finální fázi udělali naprosto stejný dojem!


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat