0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 9. 2012

Nature of the Beast (1995)


Dva muži, dvě tajemství a společná vzájemná nevraživost…
Vyprahlou jihozápadní pouští se vrací ze služební cesty obchodník Jack. Z radia slyší o velké bankovní loupeži a když míjí benzínovou pumpu, projede kolem místa, kde bylo policií nalezeno rozčtvrcené tělo. Policisté jej varují, aby nikde nezastavoval, protože v okolí řádí sériový vrah s nabroušenou sekerou. Jack tedy pokračuje k nedalekému městečku, když tu náhle u cesty uvidí stopovat mladého muže. Ze strachu mu však nezastaví. Jenže když si zanedlouho dopřeje zastávku v bistru, opět zde na mladíka narazí. Muž se jmenuje Adrian a brzy se z něj vyklube pěkně vlezlý chlapík. Jack se jej chce zbavit, jenže neodbytný Adrian ho „donutí“, aby jej vzal sebou. Oba muži tak pokračují v cestě, během které postupně roste jejich vzájemná nevraživost. Ani jeden z nich však nemá čisté svědomí, navíc oba něco skrývají…



Český název: Špatná společnost
Režie: Victor Salva
Rok výroby: 1995
Délka: 91. min
Země: USA
Alternativní název: Bad Company

Hrají:
Lance Henriksen ………………..(Jack Powell)
Eric Roberts ……………………..(Adrian)
Brion James ……………………..(šerif Gordon)
…a další



Možná si řeknete, že jde o další tuctový psychothriller lehce říznutý hororovou atmosférou, ale není to zas až tak docela pravda. Přestože nedosahuje kvalit takového Stopaře (1986), tak i zde se tvůrci mohli opřít o velice dobré herecké výkony ústřední dvojice, kterou ztvárnili Eric Roberts a Lance Henriksen  a i díky nim se mi film zapíše nesmazatelně do paměti. Tvůrci mohli stavět i na zajímavě zpracované atmosféře, která sice nevyvíjela až takový psychologický nátlak jak tomu bývá u podobných filmů zvykem, ale bylo zajímavé sledovat postupnou změnu v chování obou postav. K tomu se ovšem dostanu ještě později.

U podobných snímků jsme zvyklí na pořádnou dávku napětí, krve a akčních scén. Zde však máme šanci vidět, že i bez kupy mrtvol a tuctu vypálených zásobníků, se dá natočit kvalitní film o dvou mužích s pochybnou minulostí, které svede cesta dohromady uprostřed pouště. S brutalitou se tu opravdu šetřilo, všechno nám bylo podáno jen okrajově. Divák tak musel zapojit svou bujnou představivost, ale přesně to byl záměr režiséra a scénáristy. Pouhé náznaky mají totiž mnohdy mnohem větší úspěch, než zbabrané mord scény. 

Další plusový bod dávám za psychologické hrátky, kdy se nám pomalu rozvíjejí charakteristiky obou hrdinů. Oba pánové mají svá vlastní tajemství, které rozhodně tomu druhému povědět nechtějí. Jejich vzájemná nevraživost však doroste až do takové míry, že kapka trpělivosti přetekla v rádoby strhující závěr. Já jsem s ním však až tolik spokojený nebyl. Karty byly sice vyloženy na stůl, pro někoho bude celkové odhalení možná překvapivé, ale díky různým náznakům to pozorným divákům všechno dojde už zhruba v polovině filmu. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat