0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 9. 2012

Jurassic Park (1993)

Vítáme vás v našem novém zábavním parku: Hlavně se modlete, aby nevypadl proud!!!

Výstřední milionář John Hammond přišel se svým týmem vědců na způsob, jak ze zachovalého dinosauřího DNA znovu stvořit tyto giganty pravěku. Koupil si ostrov Isla Nublar západně od Kostariky a začal na něm stavět svůj obrovský zábavní park. Poslední dobou má ale jeho společnost InGen pár problémů a investoři začínají být nervózní a nedůvěřiví. Hammond samozřejmě žádný problém nevidí, ale pro klid investorů přistoupí na jejich návrh a ještě před otevřením parku pozve na svůj ostrov pár nezaujatých odborníků. Osobně si pro ně doletí a následně dopraví na ostrov.

Český název: Jurský park
Režie: Steven Spielberg
Rok výroby: 1993
Délka: 117 min
Země: USA

Hrají:
Sam Neill ... (Dr. Alan Grant)
Laura Dern ... (Dr. Ellie Sattler)
Jeff Goldblum ... (Dr. Ian Malcolm)
Richard Attenborough ... (John Hammond)
Joseph Mazzello ... (Tim Murphy)
Ariana Richards ... (Lex Murphy)
...a další

Tak se poprvé seznamujeme s paleontologem Alanem Grantem, jeho přítelkyní paleobioložkou Ellie Sattler a matematickým géniem Ianem Malcolmem. Hlavně oba paleontologové jsou ihned po příjezdu ostrovem zcela uchváceni. Vidí překrásné dinosaury, dávno vyhynulé rostliny, a to není ještě vše. Hammond má na ostrově zbudované skvělé zázemí (budovy pro návštěvníky, centrální budovu, obrovské dinosauří výběhy, které jsou obehnány tak jako celý park velkými ploty nabitými elektrickým proudem a na nich namontovanými senzory. Po puštění videa, které našim hostům ukáží, jak vědci získali DNA, mají možnost vidět, jak se pečuje o dinosauří vejce a dokonce u zrodu mláděte. Jediný Malcolm má ke všemu výhrady, ale ostatní ho neposlouchají. Poté následuje vyhlídková jízda po parku, které se účastní i milionářova vnoučata Lex a Timmy.

Vše probíhá celkem bez komplikací až do té doby, než jeden ze zaměstnanců Dennis pod vidinou rychlého zbohatnutí, přeruší téměř veškeré systémy, ukradne dinosauří embrya a zmizí v džípu. Jenže tím přerušil ovládání počítačů, vypnul elektrický proud v plotech a zastavil vyhlídkové vozy, které se zastavily u jednoho z výběhů. Bohužel právě u toho s T- Rexem, který využije situace a rozbije plot. Ihned poté zaútočí na auta a jednoho z pasažérů sežere. Alanovi a dětem se podaří utéct do pralesa. Tím ovšem jejich útrapy a boj o život nekončí ba právě naopak. Zatím co se v řídícím centru pokouší nahodit znovu programy, do budovy přijíždí Ellie a Malcolm. Společně se zbylým personálem a Hammondem musí vymyslet plán jak z této bezvýchodné situace ven. Alan a děti budou muset najít cestu sami a hlavně si dávat pozor na ostatní dinosaury. Tyranosaurus Rex není jediný masožravec, který na ostrově žije. Vyhlídka se tak mění v boj o holé životy s tvory, kteří už nemají na tomto světe existovat několik milionů let. Vyhraje lidský rozum nebo ještěří drápy a tlama plná ostrých zubů?

Spielberg natočil velkolepé dílo, při nichž použil v té době netradiční skvělé triky s pohyblivými dinosaury, které položily základy pro nejeden dokumentární cyklus o dinosaurech, se kterými se brzy poté roztrhl pytel. Rozpočet na tento film byl dost velký přes 63 milionů, které se mu mnohonásobně vrátily, takže se ukázaly být investice dobře uložené. Úspěch do dovedl k natočení druhého dílu, který se potkal také s velkým ohlasem (i když menším než jednička), ale o tom někdy příště. O tom, že je Spielberg velký režisér nás přesvědčil už mnohokrát. Filmy jako Jaws, E.T., Saving Primate Ryan, War of the Worlds hovoří za své.

Nádherné prostředí ostrova, reálně vypadající krajina i dinosauři byli nejlepším základem, který nám film nabídl. Rovněž vysvětlení a ukázka toho, jak lze získat dinosauří DNA, je velice realistická. Samotné vybavení budov a parku bych označil za perfektní a velice přepychové. Nádherné archeologické muzeum koster dinosaurů, suvenýry, velké množství výběhu obehnaných elektrickými ploty a vyhlídkové ekologické vozy poháněné elektřinou ve mně vyvolaly pocit, že je velká škoda, že něco takového doopravdy neexistuje, protože bych takové místo určitě rád navštívil. Představa toho, že bych se díval na krmení raptorů do jejichž výběhu je spouštěna kráva a hned roztrhaná na kusy, ve mně zvedá hladinu adrenalinu. Podívat se těmto tvorům do očí nebo si je dokonce pohladit, je neuskutečnitelným snem snad každého z nás. Díky Spielbergovi se nám to podaří alespoň přes televizní obrazovky. Navíc tvůrci museli prostudovat hodně knížek s dinosaury, protože se jim celkem věrohodně podařilo zrealizovat jak jejich vzhled, pohyby tak i návyky (viz společný útok raptorů). Ne nadarmo získal tento film řadu ocenění. Důležité je hlavně to, že je držitelem tří oskarů za Nejlepší vizuální efekty, Nejlepší zvuk a Nejlepší zvukové efekty. Celkem po právu, protože jak hudba, tak i zvuky dinosaurů navodily skvělou atmosféru a tak trochu nás vtáhly do děje.


Na tomto filmu pracovala řada těch nejlepších ve svém oboru:

Phill Tippett - scény s dinosaury
Michael Lantieri - speciální efekty
Dennis Muren - pohyb dinosaurů
Stan Winston – masky dinosaurů
John Williams - hudba

Soundtrack: seznam skladeb (autor John Williams)
Opening Titles
Theme From Jurassic Park
Incident At Isla Nublar
Journey To The Island
The Raptor Attack
Hatching Baby Raptor
Welcome To The Jurassic Park
My Friend, The Brachiosaurus
Dennis Steals The Embryo
A Tree For My Bed
High-Wire Stunts
Remembering Petticoat Lane
Jurassic Park Gate
Eye To Eye
T-Rex Rescue & Finale
End Credits


Film je natočený podle stejnojmenné knihy Michaela Crichtona. Ta je plná obrázků a dá se pořídit dnes už i za 100 Kč. Pojednává o příběhu profesora paleontologie, který se svými společníky zakládá na malém ostrově v Tichém oceáně Jurské safari, které má sloužit jako obrovský zábavní park. Jenže se stane nehoda a ostrov ovládnou pravěcí ještěři. Takže je to celkem o tom samém jako film, i když ten je jasně o
mnoho lepší hlavně díky Spielbergově zfilmování.

Herecké obsazení bylo vybráno taktéž perfektně. Doktora Granta si zahrál australský herec Sam Neill, který předvedl skvělý výkon a jeho postava skeptického paleontologa, který nemá důvěru v moderní technologii a nějak zvlášť nemá v oblibě ani děti, byla tím nejlepším, co nám hned po dinosaurech a efektech film mohl nabídnout. Vidět jste ho mohli například v Dead Calm, Event Horizon nebo Merlin.

Jeho kolegyni doktorku Sattlerovou zahrála Laura Dern (Wild at Heart, October Sky). Mě hlavně zaujala ve scéně, kdy se přehrabovala ve výkalech. Roli matematika Malcolma dostal velmi známý herec Jeff Goldblum (The Fly), který se stal hlavně hrdinou druhého dílu. V tomto nám říkal o své relativitě chaosu a hlavně byl věčně se vším nespokojený a jak se ukázalo, měl i pravdu. Vnučku milionáře Hammonda si zahrála Ariana Richards, která se objevila i ve dvou filmech Tremors a Tremors 3 – čím se logicky stala mou oblíbenkyní.

Hodnocení:
Velice úspěšný a troufám si i říct nejlepší film o dinosaurech, který jsem kdy viděl a asi uvidím. Spielbergovi a jeho týmu všechna čest. Díky nim jsme měli možnost spatřit několik druhů dinosaurů, kteří už dávno vyhynuli a realistické pohyby a zvuky, které vydávali byly prostě paráda. Film jako celek je velice dobrý a i přes pár menších chybek si dovolím hodnotit ho 100%.

Žádné komentáře:

Okomentovat