0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 9. 2012

In a Dark Place (2006)

Děj filmu se točí okolo dvou dětí, jejich vychovatelky a temných sil, které se jich chtějí zmocnit. Nebo ne?

Mladá učitelka výtvarné výchovy Anna přijme novou práci, kde bude dělat vychovatelku v jednom honosném sídle. Má na starosti hlídat a pečovat o dvě dospívající děti Milese a Floru, které ztratily rodiče a stará se o ně jejich strýc, který je však příliš pracovně vytížený. Anna si k nim brzy vytvoří velice kladný vztah a snaží se jim všelijak pomoci. Jenže všechno se brzy změní. Anna začíná mít v noci podivné sny a záblesky, ve kterých vidí záhadnou postavu muže a ženy, kteří k ní promlouvají. I děti se začínají chovat velice podivně a tak musí začít pátrat sama po tom, co se tady děje. Bude muset zajít trochu do minulosti a to co vyplave na povrch se jí líbit nebude. Toto místo je posedlé temnými silami, které se rozhodli ztrpčovat život nejen dětí, ale i samotné Anny.


Český název: Temnota dětské duše
Režie: Donato Rotunno
Rok výroby: 2006
Délka: 95 min
Země: Velká Británie / Lucembursko

Hrají:
Leelee Sobieski ... (Anna Veigh)
Tara Fitzgerald ... (Ms. Grose)
Christian Olson ... (Miles)
Gabrielle Adam ... (Flora)
Jonathan Fox ... (Mr. Laing)
... a další

Tento film z Lucemburské produkce je prvotinou režiséra Rotunda, který se jinak především živí jako producent. Film má docela solidní, i když ne příliš originální scénář, který stojí na pevných základ duchařiny, jež patří mezi velice oblíbené náměty. Máme možnost vidět střídání reality s představami či sny hlavní hrdinky, ve kterých se tyto scény střídají v barevném a černobílém provedení, což má za výsledek velice pěkné schéma, které dokáže diváky zaujmout.

Tohle všechno je doprovázeno opravdu dobře zvolenou hudbou, která byla obrovským oživením a smícháním smyčcové hudby s tvrdou muzikou dosáhli autoři toho, že atmosféra filmu se přelévala z lehce deprimujícího stavu do tajemného očekávání, co že se bude odehrávat teď.

Snímek samotný nám nabídl hned několik variant o co v něm vlastně šlo. Bohužel perfektně rozjetý začátek a solidní střed se ke konci všechno jaksi zvrtlo. Tedy alespoň mě připadlo, že autorům došla inspirace, do všeho se jaksi zamotali a obrovský finiš se nekonal. Spíše v mé hlavě zůstalo několik nezodpovězených otázek, na které se bohužel už nedozvím odpověď.

Jako by sami producenti věděli, že se jim všechno nepovedlo, tak se chtěli divákům trochu odvděčit a hlavně pro mužskou část protlačili několik lechtivějších scén, které měli odpoutat pozornost od nedokonalosti jejich díla. Máme možnost hned v několika scénách vidět holčičí přednosti hlavní hrdinky Anny v podání Leelee Sobieski (The Wicker Man (2006), The Glass House (2001), Joy Ride (2001)), která se za své tělo určitě stydět nemusí. Aby toho nebylo málo, tak i druhá z hlavních hereček Tara Fitzgerald (Sirens (1994), Dark Blue World (2001)) nezůstala pozadu a po své hudební vložce nám ukázala i něco ze svého soukromí.

Další kladnou věcí bylo samotné prostředí ve kterém se děj odehrával. Obrovský tajemný dům, okolo husté lesy, nebo zasněžené pláně a uprostřed toho všeho pěkné jezero, ve kterém se odehrála menší tragédie. Kdyby se tohoto filmu zhostil známější a hlavně zkušenější režisér, tak by z toho podle mě dokázal vymačkat mnohem víc. Takhle v mém hodnocení sráží celkové procentuální číslo hlavně fakt, že jsem viděl spoustu zbytečných scén, které mě spíše zmátly než aby mě navedli na stopu co, že to vlastně producenti vymyslely. Těchto scén bylo hned několik. Pokaždé nás lehce navnadí a potom to utnou a nedozvíme se nic.

Hodnocení:
Za hudbu, prostředí a výkon ( i přednosti) Leelee Sobieski dávám tomuto filmu rovných 50%. Rozhodně musím říct, že po dlouhé jsem neusnul u filmu od DVD Edice. Ti kdo mají rádi mysteriózní duchařiny, tak by se tento filmeček mohli určitě podívat. I když jak už jsem podotkl na začátku, tak se připravte na to, že spousta otázek zůstane nezodpovězených.

Žádné komentáře:

Okomentovat