0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 12. 2017

Texas Chainsaw Massacre, The (2003)

Jeden z mála remaků, který se docela povedl a vůbec mi nevadí…

Pětice mladých lidí se vrací z Mexika a když projíždějí přes texaský venkov, zastaví neznámé ženě, která je v dosti zuboženém stavu. Viditelně otřesená žena pořád dokola opakuje, že se jí někdo snaží zabít a všichni jsou ve velkém nebezpečí. Následně vytáhne ukrytou zbraň a zastřelí se. Vyděšená omladina se rozhodne vše nahlásit na policii a tak zastaví u malého bistra. Během telefonátu jsou posláni ke starému mlýnu, kde se mají setkat s šerifem. Když dorazí na místo, šerif nikde není a tak se rozhodnou porozhlédnout se po okolí. Jejich kroky je zavedou až k odlehlému domu a do spárů šílené rodinky Hewittových. Ti s velkou oblibou zabíjí naivní oběti a sbírají lidské trofeje. Zoufalý boj o přežití může začít…



Český název: Texaský masakr motorovou pilou
Režie: Marcus Nispel
Rok výroby: 2003
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Jessica Biel...(Erin)
Erica Leerhsen...(Pepper)
Jonathan Tucker...(Morgan)
Andrew Bryniarski...(Thomas Hewitt (Leatherface))
R. Lee Ermey...(šerif Hoyt)
Eric Balfour...(Kemper)
...a další


Donedávna to byl jediný díl, který jsem z celé série Texaského masakru viděl. Ačkoliv nejsem příznivcem remaků, tak tento se dle mého docela povedl. Původní film sice zůstal nepřekonán, ale tento film se mu alespoň přiblížil na dostřel. Originál zaujal diváky především svou syrovostí, špinavostí a pořádně zacloumal psychikou nejednoho diváka, remaku zůstala ona špinavost ale zase je zde k vidění větší brutalita. Navíc po katastrofální čtyřce tohle beru jako svěží vítr do plachet této série. Od režiséra Nispela jsem dosud viděl jen Frankensteina (2004), který sice nebyl nejhorší, ale moc mě neoslovil. I proto jsem tentokrát celkem překvapený, že si vedl docela obstojně.  

Hrubá kostra příběhu zůstala stejná, ale tento remake nehodlal jen sprostě kopírovat scénu za scénou, což se mi na tom líbilo asi nejvíc. Navíc jelikož miluju pořádné masakry debilních teenagerů, tak i po této stránce jsem se dočkal slušné porce zajímavé podívané. Oproti originálu se tu totiž krví nešetřilo, došlo i na gore a hlavně tu nedostali tolik na frak mé uši. Syrovost nahradila brutalita, což někdy není na škodu. Původní Texaský masakr však dominoval především svým útokem na celkovou psychiku a představivost diváka – což zde zůstalo nepřekonáno.

Co se hereckých výkonů týče, tak tady jsem byl asi nejvíc spokojený s Jessicou Biel. Zahrála to obstojně a navíc byla v tom průsvitném (mokrém) tílku zatraceně sexy. Její kolegové už na tom byli o poznání hůře, ale pořád to ještě bylo na hranici snesitelnosti. Nikdo vyloženě nepřehrával. Ze záporných postav si mou pozornost nejvíce získal Ermey (šerif), který se presentoval jako pěkný zmrd. Koneckonců vypotil i několik trefných hlášek, takže i po této stránce byla spokojenost. No a Leatherface? I ten si dokázal udržet svůj standart – oproti tomu transsexuálnímu hnusu, co se ukázal ve čtyřce. Takže v konečném hodnocení vidím tento remake jako slušnou, lehce nadprůměrnou podívanou a rozhodně to ostuda nebyla.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat