0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2017

Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, A (1987)

Nancy se vrací na scénu a tentokrát nebude na Freddyho sama…

Doktor Gordon má v psychiatrické léčebně na starosti skupinu mladistvých, které spojuje víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Většina z nich si před časem chtěla sáhnout na život a hlavně se všichni bojí usnout. Ve snech jsou totiž údajně pronásledováni démonickou postavou v pruhovaném svetru, která je chce zabít. Posledním přírůstkem je mladá Kristen, která dokáže do svého snu vtáhnout i lidi okolo sebe. Teenageři však mají jeden zásadní problém, nikdo z dospělých jim nevěří a považují je za blázny. To se však změní ve chvíli, kdy do léčebny nastupuje nová pracovní síla. Není jí nikdo jiný než Nancy. Dívka, která před časem sama bojovala proti Freddymu Kruegerovi. Ta se rozhodne mladým pacientům pomoci vzdorovat nástrahám, které si pro ně vrah v pruhovaném svetru připravil. Jenže Freddy je mnohem silnější než minule a sami ho přemoci nedokáží…



Český název: Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
Režie: Chuck Russell
Rok výroby: 1987
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Heather Langenkamp...(Nancy Thompson)
Patricia Arquette...(Kristen Parker)
Robert Englund...(Freddy Krueger)
Craig Wasson...(Neil Gordon)
John Saxon...(Thompson)
Rodney Eastman...(Joey)
Ken Sagoes...(Kincaid)
...a další


Mé senzory zaznamenali, že by se mělo jednat o nejlepší díl celé série a tak jsem se na trojku těšil a to opravdu hodně. Ač byl Chuck Russell v té době ještě zelenáč, vzal svou šanci takříkajíc „za pačesy“ a rozhodl se po nepříliš povedené dvojce opět navrátit slávu této sérii. A to se mu povedlo mírou vrchovatou. Trojka je skutečně hlavně co se atmosféry týče téměř dokonalá, ale já i přes všechnu tu chválu na ní našel několik negativních věcí, které jsem prostě nemohl nechat bez povšimnutí. I tak však souhlasím s tím, že jde o nadprůměrnou záležitost. Především se mi líbilo to, že se zde dost přitvrdilo, nechyběl pověstný Freddyho černý humor (který byl mnohdy opravdu trefný) a hlavně se vrátila Heather Langenkamp.

Pokud totiž nepočítám Patricii Arquette, která si vedla vážně dobře, tak zbytek postav byl doslova přehlídkou retardovaných jedinců. To však nemyslím nějak špatně, protože jsem se díky nim několikrát opravdu zasmál (zvláště pak těm jejich nadlidským schopnostem ve snech) a hlavně oni tady byli hlavně do počtu, aby měl Freddy i samotný divák o zábavu při jejich mordování postaráno. Některé mord scény a celá ta omáčka okolo nich totiž byla nejenom lehce brutální, ale i docela zábavná (invalidní vozík, injekční stříkačky, televize, loutka). Atmosféra pomalu houstla a byla skvěle namíchána směsicí napětí, zábavy i bizarností – přesně takto to mám rád.

Bohužel ke konci filmu došlo k tomu zásadnímu zlomu, který nejvíce ovlivnil mé finální hodnocení a pohled na tento díl jako celek. Nikdy jsem nebyl příznivcem happyendů a ani by mi tolik nevadila smrt oblíbené postavy, ale ten „kostlivec“ – to už bylo moc. Po solidní jízdě v domě a boji o Joeya, přišla taková odporná podpásovka a to se psal rok 1987, kdy Carpenter ve své Věci dokázal již o několik let dříve hotové divy (jasně rozpočet měl mnohem větší, ale i tak…). Nepřišlo mi to ani vtipné a už vůbec ne dobře technicky zvládnuté. V neposlední řadě potěšila alespoň malá účast Laurence Fishburnea, kterého mám coby herce docela rád. Trojka je tak v mých očích sice nadprůměrnou podívanou, ale měla určitě navíc. Jedničku nepřekonala.


Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat