0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 12. 2017

Texas Chainsaw 3D (2013)

Heather dostane v závěti po své babičce kromě nádherného domu i nepěkně krvavý bonus…

Heather se právě chystala společně se svým přítelem Ryanem, kamarádkou Nikki a jejím klukem Kennym na výlet do New Orleans, když se náhle objeví poslední vůle její údajné babičky, o které do dnešního dne neměla ani tušení. Ta jí v závěti odkázala svůj dům nedaleko malého městečka Newt v Texasu. Od svých rodičů se poté dozví o své adopci a nedbá varování, aby se Texasu vyhnula velkým obloukem. Jak se totiž ukáže, babička Verna byla oficiálně posledním žijícím členem nechvalně proslulé Sawyerovic rodinky. Heather však nemá o jejich krvavé historii tušení a tak se do Texasu i s přáteli stejně vydává. Nádherný dům všechny okouzlí, ale jen do chvíle než se ze sklepení ozve děsivý zvuk motorové pily. Společně s domem totiž mladá dívka zdědila i něco mnohem děsivějšího. Něco, co dodnes nezapomnělo na vyvraždění své rodiny a ze všeho nejraději má lidský křik a práskání kostí…



Český název: Texaský masakr motorovou pilou 3D
Režie: John Luessenhop
Rok výroby: 2013
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Alexandra Daddario...(Heather Miller)
Tania Raymonde...(Nikki)
Trey Songz...(Ryan)
Keram Malicki-Sánchez...(Kenny)
Dan Yeager...(Leatherface)
Thom Barry...(šerif Hooper)
Paul Rae...(Burt Hartman)
Scott Eastwood...(Carl)
...a další


Když před devětatřiceti lety natočit Tobe Hooper původní Texaský masakr motorovou pilou spustil hotovou lavinu nejrůznějších exploiatation / hixploitation filmů a po mnoho let byl jeho výtvor zakazován v řadě zemí. Dodnes se o něm mluví jako o jednom z nejlepších filmů tohoto hororového odvětví. Od té doby vzniklo několik dalších přírůstků do této série, ale žádný z nich nedokázal předčít originál. Asi nejblíže k tomu měl remake z roku 2003, který rovněž dokázal odstartovat novou vlnu svých následovníků. Po nepříliš vlídně přijatém Počátku dal však vale této sérii Michael Bay a tak se šance chopili jiní. Nový díl chtěl diváky dostat především na stále populárnější 3D techniku, ale bylo to skutečně zapotřebí?

Zvláště když zde opět sehrál velkou roli nepříliš povedený a často až nelogický scénář, který sklidit asi největší kritiku nejen z řady diváků, ale i filmových kritiků. No a já musím jen souhlasit. Úvodní sekvence ovšem dokázala zaujmout, hlavně co se nostalgie týče, protože v ní máme šanci vidět několik krátkých záběrů z originálu. Jenže hned vzápětí se přeneseme k domu Sawyerů, kteří se nám najednou nějak rozrostli o několik členů, o nichž neměl až dosud nikdo ani ponětí. Jasně, bylo potřeba nějak hodit do placu hlavní hrdinku a pár vedlejších postav, kteří se stanou důležitou součástí dalšího dění, jenže již v tuto chvíli dostala logika a spojitost s předchozími událostmi pěkně na frak. A takto se pokračovalo i nadále. Opět se staneme svědky doslova debilních rozhodování a chování postav, Leatherface ve svetříku vypadal směšně (naštěstí ne tolik jako ve dvojce a čtyřce) a to jsem se ještě nedostal ke kvalitě samotných speciálních efektů a triků.

Kromě tří – čtyř scén vlastně ani nevím, proč to muselo být ve 3D. Letící motorovka asi pohnula žaludkem několika slabším jedincům, ale jinak jsou jednotlivá úmrtí dost chabá a rádoby „gore“ už na první pohled gumové až běda (kupříkladu gumová hlava ve kbelíku). Tohle mělo být nějaké terno, u kterého si cvrnknete do kalhot? To už jsem se mnohem víc bavil u remaku a částečně i u toho Počátku, kde bylo víc brutality i morbidnosti.

Co se hereckých výkonů týče, tak ani po této stránce to nebyla žádná velká sláva. Alexandra Daddario asi jako jediná dokázala splnit přísnější kritéria a navíc je i docela sexy. V tomto ohledu jí však dokázala konkurovat Tania Raymonde, která ovšem moc hereckého talentu nepobrala. Body navíc si však u mě tvůrci získali angažováním některých herců z původního filmu. Objevili se tu Gunnar Hansen, John Dugan a především hlavní hvězda Marilyn Burns, která se v archivních záběrech objevila jako přeživší Sally a zde si alespoň na chvíli zahrála babičku Vernu. Poklony se dočkal i sám Tobe Hooper, podle kterého se jmenoval v tomto filmu šerif. Celkově však tento film řadím mezi ty slabší a tentokrát tomu nedám ani průměrné hodnocení, protože spokojený jsem rozhodně nebyl. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat