0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2017

Texas Chainsaw Massacre 2, The (1986)

Ujeté pokračování, které mnohým fandům původního filmu leží dodnes v žaludku…

Bývalý policista a strýc Sally (jediné přeživší z jedničky) „Levák“ Enright se vydává do Texasu, aby se porozhlédl na místě dopravní nehody dvou mladíků a je přesvědčen, že nejde o pouhou nešťastnou náhodu, ale že zde opět řádila kanibalská rodinka a především šílenec s motorovou pilou. Jen najít věrohodné svědky a dokázat to. Pomoci mu může moderátorka a DJ(ka) Stretch, které těsně před nehodou mladíci volali a ona si vše nahrála na pásku. „Levák“ ji poprosí o spolupráci a ona se tak nevědomky sama ocitá v ohrožení života. Šílená Sawyerovic rodinka totiž nehodlá zanechat žádné stopy, jenže to by se Leatherface nesměl zamilovat. Motorová pila tak dostane vážnou konkurentku a „Levák“ šanci, vystopovat doupě kanibalů a jednou provždy si s nimi vyřídit účty…



Český název: Texaský masakr motorovou pilou 2
Režie: Tobe Hooper
Rok výroby: 1986
Délka: 101 min
Země: USA

Hrají:
Dennis Hopper...('Lefty' Enright)
Caroline Williams...(Vanita 'Stretch' Brock)
Bill Johnson...(Leatherface)
Jim Siedow...(Drayton Sawyer)
Bill Moseley...('Chop-Top' Sawyer)
...a další


Tobe Hooper to opět dokázal…Po docela dlouhé pauze od natočení původního Texaského masakru se mu podařilo zase diváky doslova šokovat. Tentokrát to však nebylo ani tak kvůli atmosféře, nebo spíše syrovosti svého díla, ale především díky absolutní ujetosti hraničící se ztrátou soudnosti a zdravého rozumu. Opravdu muselo toto pokračování vzniknout? Tato otázka se zrodila v hlavě nejednoho fandy jedničky a já odpovídám: sice nemuselo, ale já osobně jsem rád, že vzniklo…Tobe Hooper si byl moc dobře vědom, že takovou kliku a štěstí už podruhé mít prostě nebude a tak se ani nesnažil nějak jedničku překonávat, nebo jí dokonce jen slepě kopírovat. Místo toho se vydal jiným směrem a protože v té době už existovaly i hororové komedie/parodie – rozhodl se vydat touto cestou. Mnoho jeho fanoušků však s tímto krokem nemělo porozumění a dodnes ho za to odsuzují (odsuzovali, páč jak jistě víme, letos bohužel zemřel).  

Jsem vášnivým konzumentem ujeté podívané a to ve všech nejbizarnějších/morbidních a mnohdy až úchylných podobách. Tady je to sice skutečně mnohdy na hranici snesitelnosti až trapnosti, ale jelikož jsem si dopředu o tomto filmu nic nezjišťoval a do nedávné doby byl mou jedinou zkušeností s touto sérií remake (od včerejška i originál) a porno verze Texas Vibrator Massacre. Tudíž jsem přistoupil na novou Tobeho hru a víceméně toho nelituji. Děj sice „na oko“ navazuje na události po jedničce, ale jde si svou cestou. Rodinka kanibalů má nový bejvák, Stopaře nahradil Chop-Top a chovají se ještě více dementně, než tomu bylo naposledy. Nicméně neztratili nic ze své zvrácenosti, o čemž se přesvědčíme především v druhé polovině filmu. Asi nejvíce se mi líbila scéna ze „spižírny“, stahování z kůže a morbidní výzdoba jejich příbytku.

O něco horší už to bylo se samotným černým humorem, který v mnoha situacích doslova smrděl trapností. Dennis Hopper mi tu bohužel moc neseděl a bezesporu jde o jeden z nejhorších výkonů, které jsem měl možnost od něj vidět. Naštěstí zde máme ještě uječenou Caroline Williams a její sexy stehýnka. Ani se nedivím, že byl Leatherface tak nadržený. Největší prim tu však sehrál Bill Moseley, který ztvárnil Chop-Topa opravdu dokonale a role pošahanců mu evidentně jde nejlépe. Víc vylízané pako jsem už dlouho neviděl. A už konečně vím, kde se Rob Zombie nechal inspirovat svým bizarním kouskem House of 1000 Corpses. The Texas Chainsaw Massacre 2 je prostě po všech stránkách jiný než jeho předchůdce. Je mi jasné, že pro většinu lidí je to nehorázná sračka, ale já se docela bavil.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat