0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2017

Mother Krampus (2017)

Zlobivé děti třeste se! Frau Perchta přichází…

Když roku 1992 zmizí těsně před Vánocemi několik dětí, rozhodnou se obyvatelé malého městečka vzít spravedlnost do vlastních rukou. Vzpomenou si totiž na legendu o Frau Perchtě – vánoční čarodějnici, která během 12 dní před Vánocemi unáší děti a ty už nikdy nikdo neuvidí. Díky očitému svědectví je z čarodějnictví nařčena jedna žena, kterou rozzuřený dav bez řádného soudu pověsí. Těsně před svou smrtí žena město i všechny jeho obyvatelé prokleje a slíbí, že se jednoho dne vrátí jako skutečná Frau Perchta a pomstí se všem jejich pokrevním příbuzným. Dlouhých pětadvacet let se nic nedělo, ale čas pomsty konečně nadešel…



Režie: James Klass
Rok výroby: 2017
Délka: 90 min
Země: Velká Británie
Alternativní název: 12 Deaths of Christmas

Hrají:
Tara MacGowran...(Frau Perchta)
Faye Goodwin...(Amy)
Tony Manders...(Alfie)
Claire-Maria Fox...(Vanessa)
Michelle Archer...(Leslie)
Oliver Ebsworth...(Callum)
...a další


Minulý rok jsem svou pozornost zaměřil na všechny Krampusy, kterých se během krátké doby urodilo opravdu hodně a tak jsem si samozřejmě ani letos nemohl nechat ujít film, v němž figuroval tento název. I když osobně bych ono „Mother Krampus“ vynechal a raději bych ho pojmenoval Frau Perchta. Když už se děj točí okolo této folklorní postavy, známé především v jižní části Německa, Rakousku či části Slovinska. Podle většiny bájí by se dala přirovnat k naší Bílé paní, ale existují i takové, ve kterých popisována jako bytost (paní), která přicházela k dětem a ty které byly hodné a pracovaly, odměnila kouskem stříbra. Ovšem ty které zlobily, ztrestala rozpáráním břicha a vyvržením orgánů…

Bohužel se tohoto netradičního námětu zhostil zelenáč James Klass, který by potřeboval pořádně profackovat. Svou nemohoucností nám totiž připravil jen těžko stravitelnou podívanou, kterou zřejmě neocení ani skalní přívrženci céčkových braků. Což o to, Frau Perchta byla pěkně naštvaná a hlavně ohyzdná babizna, která během devadesáti minut pozabíjela, co se dalo, jenže co z toho, když vše bylo tak amatérsky natočené, až mě z toho bolelo u srdce. Každopádně musím ocenit její cit pro vánoční ozdoby a dělaní masového cukroví. Právě tyto laskominy jsou asi tím jediným, co se mi tu doopravdy líbilo a proč tomu nedám odpad.

Postrádal jsem i typicky suchý britský humor, ale to už bych chtěl asi moc. Stačilo se podívat na mrzkou kvalitu scénáře, hodně slabé (mnohdy až tragické) herecké výkony, klasický nášup nelogického chování většiny zúčastněných a v neposlední řadě krajně nesympatickou mladou hrdinku Amy, které jsem už od prvních minut přál, aby si pro ní čarodějnice přišla jako první. Bohužel jsem si musel počkat až na „srdceryvný“ konec, který jsem ovšem přežil jen s vypětím všech sil. Protože zhruba od poloviny filmu jsem musel bojovat, abych u té nudy neusnul.

Nicméně jsem už viděl celou řadu ještě mnohem horších filmů, u kterých jsem nenašel vůbec nic, co bych mohl pochválit. Tady se dá narazit alespoň na několik nepatrných drobností, které mi udělaly radost.


Hodnocení:
20% 

Žádné komentáře:

Okomentovat