0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 12. 2017

Leatherface (2017)

Jak Jedidiah Sawyer alias Leatherface ke svému zohyzdění i začlenění do rodiny vlastně přišel…

Roku 1955 dojde k usmrcení Betty Hartman dcery místního šerifa, který z její smrti obviňuje Sawyerovic rodinu. Ti sice tvrdí, že šlo o nešťastnou nehodu, ale všichni obyvatelé nedalekého městečka vědí, že členové tohoto rodinného klanu jsou psychopati s násilnickými sklony. Šerif toužící po pomstě však nemá dostatek důkazů k tomu, aby někoho dostal za mříže a tak vezme do vazby nejmladšího Jedidiaha, kterého následně pošle do nápravného psychiatrického ústavu. Chce tak dát především lekci Verně Sawyer, která podle něj stojí za zvrácenou výchovou všech členů této šílené rodiny.

O deset let později nastupuje do ústavu Gorman House mladá zdravotní sestřička Elizabeth (dále jen Lizzy), která se velmi rychle seznamuje s netradičními léčebnými postupy ředitele Langa i některými dospívajícími pacienty. Dokonce si vytvoří jisté pouto s Budem a Jacksonem, kteří se jí zastanou při konfliktu s agresivním Ikem. Jenže ještě toho večera dojde narušení bezpečnosti a většina psychicky narušených pacientů se dostane na svobodu. V ústavu dojde k masakru personálu, čehož Ike, jeho dívka Clarice, Bud a Jackson využijí ke svému útěku. Jako rukojmí si na cestě za svobodou vezmou právě Lizzy. Nikdo z nich se však neštítí vraždit a tak tato skupinka uprchlíků bude mít velmi záhy na svém kontě slušnou porci mrtvých. Jenže jejich řádění hodlá ukončit právě šerif Hartman, který s nimi rozhodně nehodlá jednat v rukavičkách. Zvláště když jedním z uprchlíků je i sám Jedidiah Sawyer…



Režie: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Rok výroby: 2017
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Texas Chainsaw 4

Hrají:
Vanessa Grasse...(Lizzy)
Stephen Dorff...(Hal Hartman)
Lili Taylor...(Verna)
Sam Strike...(Jackson)
Sam Coleman...(Bud)
Jessica Madsen...(Clarice)
James Bloor...(Ike)
...a další


Sehrané režisérské duo Alexandre Bustillo a Julien Maury znám především díky solidnímu hororovému filmu À l'intérieur (2007), takže jsem byl docela zvědavý, jak si pohrají s tímto prequelem k původnímu Texaskému masakru motorovou pilou z roku 1974. Zvláště když mám ještě čerstvě v paměti jiný prequel a to Počátek z roku (2006), který se ovšem váže k remaku The Texas Chainsaw Massacre (2003). Nehodlal jsem však v žádném případě srovnávat. Bohužel po zhlédnutí letošní novinky se ve mně mísí dost rozporuplné pocity. Kdybych netušil, že jde o další díl této série, asi bych si jej ani do souvislosti se známou sérií nedával. Drtivá většina příběhu se točí okolo útěku z ústavu a krvavé cestě čtveřice psychopatů + naivní sestřičce, která byla dutá jak bambus a nevyužila tolika možností k útěku, až už to po čase začalo být i dost trapné.

Samotný začátek nás sice zavede na farmu pošahaných Sawyerů, ale kromě ukázky toho, že děda to s kladivem umí opravdu nejlépe, si z toho divák moc dobrý dojem neodnese. To ještě netuší, že si bude muset tři čtvrtě filmu počkat, než se tam zase na kratičkou chvíli vrátí. Navíc scénárista Seth M. Sherwood zcela viditelně „kradl“ kde se dalo a scénu s prasaty bych v klidu vynechal. Tohle že mnozí označují za nejkrvavější film tohoto roku? No to jsem rád, že jsem moc novinek neviděl. Na druhou stranu se mi líbilo závěrečné odhalení, jak Leatherface vlastně přišel k zohyzdění svého obličeje a následné zálibě v šití z lidské kůže. No a v neposlední řadě alespoň na kratičký okamžik uvidíme i  Teda Hardestyho, otce hrdinky Sally z původního filmu. Ano je to onen mladík, který na začátku jede s dcerou šerifa v autě.

Co se atmosféry týče, tak ta nebyla úplně nejhorší, ale rozhodně se jí nepodařilo navázat na syrovost originálu ani brutalitu remaku či Počátku. Věřím však, že svůj účel pro mnohé film splnil – dá se v něm najít jistá dávka úchylnosti, násilí i vykreslení psychicky narušených jedinců, pro které lidský život nic neznamená. Jen škoda, že se tu většina postav chovala opravdu tupě, až to bolelo. No a ani po stránce hereckých výkonů to nebylo žádné galapředstavení. Vanessa Grasse byla sice na pohled pěkná, ale její hraní mě zrovna moc neoslnilo. To Lili Taylor si vedla o mnoho lépe, ale zase nedostala tolik prostoru.

A pro příště bych se raději vrátil k natáčení v Texasu, protože Bulharsko coby lokalita natáčení je sice pěkná země pro dovolenou, ale co se týká krajiny – tak tady jsme si moc „nepotykali“.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat