0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 12. 2017

Traveler, The (2010)

Hoď kamenem, kdož jsi bez viny…

Na Štědrý den se na policejní stanici objeví neznámý muž, který chce přiznat k vraždě několika lidí. Jakoby šestice policistů neměla papírování nad hlavu a v hlavě rychlý odchod domů za svými rodinami. Zpočátku berou vše jen jako nepovedený žert, protože muž jim nechce říct své jméno, ale jeho podivné chování, neexistující otisky prstů, které jim znemožňují ověřit jeho totožnost a především strach který v nich cizinec vyvolává, je nutí přestat s ním jednat v rukavičkách. Navíc v nich roste podezření, že jej už odněkud musí znát. „Pan Nikdo“ se posléze rozpovídá o svých zrůdných činech a od té chvíle se rozpoutá kolotoč děsivých událostí, které mají spojitost s minulostí všech zúčastněných, smrtí dcery detektiva Blacka a především jejich černým svědomím…



Režie: Michael Oblowitz
Rok výroby: 2010
Délka: 96 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Val Kilmer...(Mr. Nobody)
Dylan Neal...(detektiv Alexander Black)
Paul McGillion...(Jerry Pine)
Camille Sullivan...(Jane Hollows)
Nels Lennarson...(Toby Sherwood)
Sierra Pitkin...(Mary Black)
...a další


Jako slepý k houslím se ke mně dostal tento film, který svým opravdu zvláštním a nepříliš okoukaným scénářem dokázal upoutat mou pozornost. Jakoby deštivé počasí nebylo již samo o sobě dost deprimující, podařilo se mému nepříliš oblíbenému režisérovi (Michael Oblowitz) konečně vytvořit docela slušný průměrný atmosférický kousek. Velkou zásluhu na tom měl především mysteriózní nádech a postupné vynášení několika trumfů, které měl scénárista schovány v rukávě.

Tím největším bylo několik povedených vražd, u kterých nechybělo napětí, krev a šikovný střih. Přiznám se, že jsem si nebyl úplně jistý, kam se zápletka bude ubírat, ale hlavně jsem se u toho nenudil. Trochu mi sice lezlo na nervy několik opakujících se scén (záběrů), ale postupné poodhalování viny a neviny všech zúčastněných postav, jejich rychle se snižující počet, okolnosti okolo smrti detektivovy dcery a výslech tuláka mi to částečně vynahradili. Navíc dokážu ocenit tvůrčí kreativitu. Ovšem v tomto bodě jsem nakonec našel i kámen úrazu, protože ke konci už se na můj vkus nechali až moc unést.

Někdy méně je totiž lepší než více, což platilo hlavně u smrti předposledního policisty (moc realisticky ta střeva létající na zeď tedy nevypadala), stejně jako stříkající krev na čelní sklo policejního auta). Val Kilmer si tentokrát nevedl vůbec špatně, ale to neznamená, že by nějak závratně převyšoval svým výkonem ostatní kolegy. Kupodivu mi tu však nikdo vyloženě nevadil, což se mi nestává zas až tak často. Máte-li rádi mix thrilleru a hororu, mysteriózní atmosféru a neokoukanou zápletku, mrkněte na to. Není to sice nic světoborného, ale i průměrná záležitost dokáže mnohdy uspokojit potřeby nejednoho diváka. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat