0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2017

Them! (1954)

Kdo nebo co stojí za zmizením několika lidí v poušti Nového Mexika? Aneb jeden z nejlepších mravenčích hororů všech dob…

Americká armáda před časem prováděla nukleární zkoušky v poušti Nového Mexika. Nyní nadešel čas, aby za to nesli lidé odpovědnost. Policista Peterson musí společně se svými kolegy řešit narůstající počet zmizení, které se v jeho oblasti najednou prudce zvýšili. Při pátrání po původci zmizení jedné rodiny a jejich zdevastovaného karavanu najde kus něčeho, co nedokázal identifikovat. O případ se ihned začne zajímat FBI, ale do pouště dorazí i doktor Medford se svou dcerou, kterému byl onen vzorek poslán k identifikaci. Ten pronese svou teorii, která je jen těžko uvěřitelná. Ve zdejší oblasti se díky jaderným výbuchům uskutečnilo zmutování mravenců, kteří vyrostli do gigantických rozměrů. Jsou vážnou hrozbou pro lidstvo a je potřeba je zastavit dříve, než se jejich královna vydá hledat místo, kde by založila nové hnízdo.



Režie:  Gordon Douglas
Rok výroby: 1954
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
James Whitmore...(seržant Ben Peterson)
Edmund Gwenn...(Dr. Harold Medford)
Joan Weldon...(Dr. Patricia Medford)
James Arness...(Robert Graham)
Onslow Stevens...(generál Robert O'Brien)
...a další


Jde o nejlepší monster film o mravencích, jaký jsem měl zatím tu čest vidět. Líbí se mi postupné poodhalování příběhu, kdy přestože víte již od začátku, kdože stojí za zmizením několika lidí – tak tvůrci dokázali přesně načasovat jejich příchod na scénu a atmosféra se v tu chvíli začala ještě více stupňovat. Douglas odvedl skutečně pořádný kus práce a v době kdy se stal první větší „BOOM“ filmů se zvířecí tématikou, nasadil laťku hodně vysoko. Během celého natáčení bylo na vše uvaleno přísné informační embargo, aby se nic nedostalo na veřejnost. Což se ukázalo býti ve finále skvělým tahem.

V určitých chvílích jsem si sice říkal, že je to místy zbytečně natahováno, ale byl jsem odměněn finálním rozuzlením v kanálech pod Los Angeles. Změna prostředí se nakonec ukázala býti dobrá, přestože mi to zpočátku trochu vadilo. Přece jenom poušť měla své kouzlo. Co se týká samotných triků /speciálních efektů, tak k těm nemám nejmenší výhrady. Protože na svou dobu jsou hodně dobré, což se nejspíš velkou měrou podepsalo i na tom, že z tohoto filmu měli někteří lidé v té době skutečné noční můry. Dneska se už sice většině záběrů na mravence zástupci nové generace jen zasmějí, ale i tak to pro mě zůstává nadprůměrným filmem.

Co se hereckých výkonů týče, tak tady jsem byl spokojen velice. James Whitmore patří mezi moje oblíbence a nepamatuju si film, ve kterém by mě tento herec zklamal. Ale ani zbytek osazenstva si nevedl vůbec špatně. Zvláštní pozornost si však zaslouží i představitelka malé holčičky z karavanu, která podala naprosto úchvatný výkon. Tento film tak dozajista uspokojí všechny milovníky animal hororů a nejen jich. Určitě neprohloupíte, když se na něj podíváte!!!

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat