0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 4. 2017

Prophecy, The (1995)

Archanděl Gabriel se rozhodl skoncovat s lidstvem. Detektiv Daggett je jediný, kdo tomu může zabránit.

Na nebesích právě probíhá válka andělů. Proč? Když bůh stvořil Zemi a člověka, zahrnul lidstvo svou láskou a pozorností (všichni víme jak). Andělům se to ovšem nelíbí a mají toho dost. Archanděl Gabriel vstane v čele vzbouřenců a rozhodne se s tím něco udělat. Má kolem sebe řadu stoupenců, ale existují i andělé, kteří se rozhodnou mu vzdorovat a bojovat s ním. K tomu aby Gabriel zvítězil, potřebuje nejčernější duši právě zemřelého vysoce postaveného armádního velitele. Vydává se proto na Zemi, aby našel to, co hledá a mohl zničit celé lidstvo. Z nebes ovšem sestoupí jeho protivník anděl Simon, který mu v tom chce za každou cenu zabránit. Na Zemi ovšem žije detektiv Daggett, který je povolán k záhadnému případu ve kterém figuruje bezpohlavní mrtvola, v jejichž šatech byla nalezena podivná bible a kniha adresovaná nebesům. Začne pátrat po stopách, které ho dovedou až do Arizony, kde se setkává se záhadným Simonem. Je jen otázkou času, kdo se dostane k duši mrtvého jako první a rozhodne tak o osudu celého lidstva.



Český název: Boží armáda
Režie: Gregory Widen
Rok výroby: 1995
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Christopher Walken…(Gabriel)
Elias Koteas…( Thomas Daggett)
Virginia Madsen…( Katherine Henley)
Eric Stoltz…(Simon)
Viggo Mortensen…(Lucifer)
…a další


Gregory Widen si napsal scénář zcela sám a poté i zrežíroval. Jedná se o první díl trilogie (1995,1998, 2000), který je zcela jistě i tím nejlepším. Nedávno byly natočeny ještě dvě volné pokračování (2005), které už ovšem mají s původním dílem pramálo společného. Jedná se o velice netradičně pojatý film s náboženským podtextem. Ve filmu najdete různé odkazy i postavy z bible, které režisér pojal svým osobitým stylem a ,,díky bohu, že to udělal‘‘.

Postavu Gabriela zná asi každý. Už ve filmu Constantine z něj udělali padoucha. Zde ovšem tomu nasadil Widen korunu. Ti z vás, kdo jsou těžce věřící, by se asi na tento film dívat neměli. Christopher Walken se pro tuto roli snad narodil. Nikdo jiný by nedokázal tak dobře a přesvědčivě zahrát sobeckého, arogantního a rouhačského anděla, který chce zničit svět. Hlášky, kterými nás podaroval, jsou dobré jak v českém, tak i anglickém jazyce.

Walken si zahrál ve spoustě filmů a skoro vždy patří k tomu nejlepšímu, co filmy nabídli. O tom, že je to pravda mě přesvědčil i svou malou rolí ve filmu Pulp Fiction. Dále jsme ho mohli vidět ve filmech jako (The Deer Hunter, The Dead Zone, Domino, Around the Bend). Jeho protivníkem se stal Elias Koteas ( detektiv Daggett), známý především z filmů Zodiac, Skinwalkers, Fallen). Tady podal velice dobrý výkon a byl hned v závěsu Walkenovi. To Eric Stoltz, přestože nedostal zas až tolik prostoru jako ti dva předešlí si udržuje pořád svůj průměrný standart, takže nikoho moc nepotěší, ale ani neurazí. Já ho znám jen z trilogie televizního filmu Záhada Bermudského trojúhelníku, Anacondy a Rob Roye. Vím, že si zahrál také v Pulp Fiction, ale toho si nepamatuji. V menších rolích zde máme šanci spatřit i spoustu známých herců. Za zmínku určitě stojí Gabrielovi pomocníci Jerry a Rachel (Adam Goldberg – Zodiac, Salton Sea, a Amanda Plummer, kterou jste mohli vidět ve filmech Cattle Annie and Little Britches, Nostradamus. Roli Lucifera si odkroutil Viggo Mortensen (trilogie Pána Prstenů).

Jedná se o velice povedený snímek, který je svým způsobem originální a těžce zapomenutelný. Bavíme se samozřejmě o prvním díle. Pokračování už tak úspěšné nejsou. Najdeme zde spoustu černého humoru i dobrých hlášek, které společně s výkonem Christophera Walkena tvoří nadprůměrný film. 

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat