0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 4. 2017

Happening, The (2008)

Když ztratí lidé pud sebezáchovy, dopadá to většinou dost špatně. Zvláště když za tím stojí něco, proti čemu se prostě nedá bránit... 

Televizní i rádiové stanice po celých Státech „bijí“ na poplach! V některých větších městech na východním pobřeží jsou hlášeny podivné případy sebevražd lidí, které má mít na svědomí neznámá smrtící epidemie. Údajně jde o teroristický čin, postižení lidé ztrácí pud sebezáchovy a hromadně odcházejí na onen svět. Děsivá zpráva vyděsí všechny obyvatelé, kteří se snaží dostat na západ, který zůstal nepostižen. Mezi nimi je i učitel přírodních věd Elliot z Philadelphie, který společně se svou ženou Almou, kolegou Julianem a jeho malou dcerou Jess nasedají do vlaku. Během cesty však zjišťují, že jsou hlášeny případy i z menších měst a odlehlých míst. Celý východ již není bezpečný a oni zůstali uvězněni uprostřed všeho toho chaosu a lidského zmaru. Bezpečno už není nikde, ale stojí za vším skutečně teroristé, nebo jde úplně o něco jiného?



Český název: Stalo se
Režie: M. Night Shyamalan
Rok výroby: 2008
Délka: 91 min
Země: USA / Indie

Hrají:
Mark Wahlberg...(Elliot Moore)
Zooey Deschanel...(Alma Moore)
Ashlyn Sanchez...(Jess)
John Leguizamo...(Julian)
Spencer Breslin...(Josh)
...a další


Když jsem se s tímto filmem setkal úplně poprvé, byl jsem na něj popravdě docela zvědavý. Režisér Shyamalan se v minulosti již několikrát osvědčil, jako správný muž na svém místě a tak jsem mu dal zelenou i tentokrát. Tento scifi (hororový) námět nevypadal vůbec špatně, ale jak se později ukázalo, očekávaní bylo mnohem větší, než samotná kvalita filmu. Ono jde totiž o velice úsměvný film, který na začátku skutečně docela navnadí, ale při závěrečných titulcích jsem jen musel nevěřícně zakroutit hlavou. I takto se dá totiž z docela zajímavého námětu, udělat opravdu hodně průměrný film, který stačí vidět jen jednou.

Atmosféra má hodně slušné tempo především v první půlhodině, potom se však jakoby zastaví veškeré napětí a divák už jen sleduje celkem nudnou podívanou. Přiznám se úplně bez mučení, že sebevraždy na staveništi i „strom oběšenců“ nevypadaly vůbec špatně, ale to bylo jen lákadlo, jak oblbnout lidi. Následující děj už totiž začal ztrácet šťávu a postupně začaly na povrch vyplouvat všechny nedostatky scénáře, kterých tu bylo jako otravných much. Shyamalan nám mohl alespoň víc vysvětlit příčinu toho všeho, co se ve filmu odehrálo, ale se zmohl jen na vlastní teorii z říše snů, jak že se můžou rostliny bránit. To mi přišlo dost nedostačující…

Herecké výkony jsou rovněž hodně průměrné a nenašel jsem zde nikoho, koho bych mohl označit vyloženě za tahouna celého filmu. Měl jím být samozřejmě Mark Wahlberg, ale ten na to sám nestačil a především jsem od něj již viděl mnohem lepší výkony. Jenže neměl po ruce nikoho, kdo by mu nějak výrazněji pomohl. Zbytek osazenstva tu byl více méně jen do počtu (tedy kromě jeho filmové ženy a té malé holky). Nezbylo mi tak nic jiného, než si povzdechnout nad nevyužitým potenciálem, který se tu rozhodně dal najít. Je mi líto, ale jde jen o další obyčejný průměr, který mi brzy vyšumí z paměti, stejně jako mnoho jiných filmů.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat