0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2017

Prophecy (1979)

Znečišťovat životní prostředí se nevyplácí!!!

Náš příběh se odehrává v  Maine a jeho okolí. Byla zde postavena Papírenská továrna, která zaměstnává většinu obyvatel. Klasický případ většiny měst. Jenže hlavním problémem jsou indiáni, kteří bydlí nedaleko v rezervaci a pořádají různé demonstrace o znečišťování okolní flóry a fauny. Ředitel továrny Isley požádá Dr. Vernea, aby dojel do Maine a vypracoval pečlivou zprávu o dodržování ekologických podmínek a neznečišťování životního prostředí. Verne se tedy vydává se svou manželkou Maggie na cestu. Po příjezdu se setkává jak s ředitelem Isleym, tak i s vůdcem indiánských rebelů Johnem Hawksem. Začne pracovat na zprávě a brzy zjistí, že z odpadních vod továrny uniká do místního jezera velké množství rtuti. Brzy se v nedalekém lese objeví mrtvá a na kusy roztrhaná těla tří táborníků. Isley to svádí na indiány, že udělají vše proto, aby se továrna uzavřela. Indiáni zase tvrdí, že místní zvěř se změnila poté, co pije vodu z jezera, která je znečištěná. Netrvá to dlouho a Verne se setkává s obrovskou nestvůrou medvědího původu, která zřejmě stojí za rozrůstajícím se počtem mrtvých. Indiáni i běloši se budou muset spojit, aby zastavili řádění tohoto tvora, který má velký hlad.



Český název: Proroctví
Režie: John Frankenheimer
Rok výroby: 1979
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Robert Foxworth…(Dr. Robert Verne)
Talia Shire…( Maggie Verne)
Armand Assante …(John Hawks)
Richard Dysart…(Isley)
Victoria Racimo…(Ramona Hawks)
…a další


John Frankenheimer natočil spoustu známých a dobrých filmů, které znáte snad všichni. Osobně upřednostňuji Black Sunday, film pojednávající o chystaném teroristickém útoku na USA, kde se blýskl Robert Shaw. Dalším filmem je Ronin ve kterém si hlavní roli zahrál Jean Reno. Dále pak filmy ( The Train, The Horsemen, Seconds, Island of Dr. Moreau).

Tentokrát se pustil do velmi žhavého tématu, které je velkým problémem i v dnešní době. A to znečišťování životního prostředí. V poslední době slýcháváme dost často o haváriích tankerů, vypouštění chemikálií do ovzduší, nedovolených skládkách v lesích a dalších závažných prohřešcích. Samo lidstvo ničí a devastuje tuto zemi a z toho plynou i důsledky. Vymírají živočišné druhy, rodí se postižené děti a vyskytují se čím dál víc různé smrtící choroby. Samozřejmě existují i různé organizace, které bojují proti znečišťování, ale je to houby platné.

Hlavní doménou tohoto filmu, nejsou ani tak herci, kteří podali průměrné výkony, ani tak vzhled monstra, ale krajina a hlavně kamera. Všechny Frankenheimerovy filmy jsou velice dobře natočené, co se kamerových záběrů týče. Žádná roztřesená ruka, ale kvalitní záběry, které vám odhalují každý detail. Nádherné prostředí lesů a tajemná hudba nabudilo skvělou tajemnou atmosféru, kterou hodně podobných filmů postrádá.
Zpracování monstra trochu pokulhává, protože se jedná spíše o rozleptaného medvěda a celého jsme ho mockrát neviděli. Spíše jen tlamu, zuby a občas i celou hlavu. To ovšem nemění nic na tom, že jeho řev mi naháněl husí kůži. Na celkové podobě monstra si mohli dát víc záležet. Filmaři nám tak trochu nasadili i brouka do hlavy tím, že když tohle je možné provést z medvědem tak co to udělá z člověkem?

Herci:
Robert Foxworth si zahrál ve filmech Damien: Omen 2, Death Moon, Airport 77.
Talia Shire se proslavila svou rolí ve filmech Rocky a Godfather 3.
Pro mě asi nejznámějším hercem je Armand Assante, který si zahrál ve filmech American Gangster, California Dreamin, Digital Jesus.

Pro mě je to velice zdařilý a skvěle natočený horor. Sice, zde jsou slabší triky, hlavně co se týče samotného monstra, ale ostatní věci, jako zvukové efekty, kamera to skvěle vyvažují. Na scénu s třemi táborníky asi nikdy nezapomenu. Takový let ve spacáku je k nezaplacení.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat