0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 4. 2017

Killer Fish - L'agguato sul fondo (1979)

Vyzvednutí kořisti, se ukáže býti pro skupinu zlodějů drahých kamenů opravdu nelehkým úkolem. Jejich lup totiž skončil v bezprostřední blízkosti hejna dravých piraní…

Skupinka vychytralých zlodějů uskuteční riskantní loupež v jednom z brazilských diamantových dolů. Během zmatků které vyvolali výbuchy a požár, se jim podaří dostat do sejfu a ukrást velké množství drahých kamenů. Během pečlivě naplánovaného úniku, schovají svůj lup u nedaleké přehrady a nepozorovaně se dostanou do hotelu, kde už na ně s velkým očekáváním čeká jejich šéf Paul Diller. Nyní je potřeba několik dní počkat, než se situace alespoň trochu uklidní a policie nebude tolik aktivní. Jenomže ne všichni mají velkou trpělivost a nehodlají čekat na svůj podíl. S tím však Diller počítal a pro nedočkavce si přichystal nemilé překvapení. V místě kde leží pod vodní hladinou ukořistěný lup, tajně „vysadil“ hejno krvežíznivých piraní, které se okamžitě vrhnou na každého, kdo se ocitne v jejich dosahu. Jenomže i on sám se přepočítal, protože dostat se k drahým kamenům nebude teď vůbec jednoduché a navíc bude muset čelit hněvu svých kolegů…



Český název: Ryba zabiják
Režie: Antonio Margheriti
Rok výroby: 1979
Délka: 101 min
Země: Itálie / Velká Británie / Brazílie / USA
Alternativní názvy: Killer Fish, O Peixe Assassino

Hrají:
Lee Majors...(Lasky)
Karen Black...(Kate)
James Franciscus...(Paul Diller)
Margaux Hemingway...(Gabrielle)
Marisa Berenson...(Ann)
...a další


V hororovém žánru zanechal Antonio Margheriti nesmazatelnou stopu, vždyť měl na svém kontě několik velice vydařených filmů. Tento kousek však mezi ně bohužel nepatří. Přestože je vedený jako horor a nejspíš šlo o jakousi odpověď na Danteho Piranhu (1978), ve kterém je tento žánru obsažen jen minimálně. Spíše bych v něm viděl a nejen já krimi – thriller, v němž se v několika scénách nakonec objeví i masožravé ryby. Začátek se nese v dosti akčním duchu a milovníci výbuchů si zcela určitě přijdou na své. Jenomže potom tempo příběhu začalo pozvolna upadat.

Postavy se poflakují po hotelovém komplexu, sem tam s někým flirtují a aby to nebyla vyložená nuda, tak se postupně zloději jeden po druhém rozhodnou vylovit svou kořist. Co na tom, že jednoho po druhém piraně ohlodají až na kost (samozřejmě mimo záběr kamery), diváci si musí vystačit se zvířenou vodou a následnou krví na hladině. Avšak ani v těchto momentech jsem nezaznamenal nějaký příznivější závan ponuřejší atmosféry, spíš některé situace zaváněly nechtěným humorem.

Naštěstí se to ke konci alespoň mírně zlepšilo a piraně si dopřály opravdu vydatnou hostinu. Vždyť jim tam úplně nesmyslně skákala před jejich čelisti jedna postava za druhou. Z pohledu hororového diváka jsem však zůstal i nadále spíše zklamán. Pokud bych to však bral jako dobrodružně laděnou gangsterku, tak bych snad i dokázal přimhouřit oko. Herecké výkony však byli doslova bídné a to i přesto, že se tu objevilo několik známějších tváří. Jediný kdo se alespoň trochu snažil, byl Lee Majors, ale dle ohlasů na internetu u mnohých diváků nepochodil ani on.

Tento film tak nikdy žádnou velkou díru do světa neudělal, o čemž svědčí i jeho nízké hodnocení jak na CSFD, tak i IMDB. No a já musím jen souhlasit, protože moc nadšený jsem z toho taky nebyl. Rád bych dal alespoň průměr, ale Piranha (1978) byla přece jenom lepší. 

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat