0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 4. 2017

May (2002)

Každý by měl dostat v životě šanci, poznat co je opravdová láska a přátelství. Dívka May se však rozhodne, že již nebude déle čekat a vezme vše do vlastních rukou…

May v dětství doktoři zjistili vážnou oční vadu a rodiče jí nutili nosit pásku přes oko. Stávala se tak často terčem posměchu ostatních dětí a neměla žádné kamarády. Jedinou kamarádkou se jí stala panenka Suzie, kterou si ponechala i v dospělosti. Nyní se v ní probudili lidské pudy a ona se zakouká do pohledného amatérského filmaře Adama. Nejvíce se jí na něm líbí jeho ruce. May se do něj bezhlavě zakouká, ale on to s ní vážně nemyslí. Něco ho však na ní fascinuje. Obdobný vztah má May i se svou kamarádkou Polly. Její krk jí doslova přitahuje a ona si uvědomuje, že má sice lidi ráda, ale jen jejich části. Jednoho dne se v ní něco probudí, něco zvráceného…



Režie: Lucky McKee
Rok výroby: 2002
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Angela Bettis...(May Dove Canady)
Jeremy Sisto...(Adam Stubbs)
Anna Faris...(Polly)
Nichole Hiltz...(Ambrosia)
James Duval...(Blank)
...a další


Občas mezi hororovými dramaty narazím na něco, co mě doopravdy zaujme. May je velice zvláštní film a vlastně se ani moc nedivím, že u diváků vyvolal opravdu rozporuplné pocity. Hororového toho na něm ve skutečnosti moc není, ale režisér Lucky McKee dokázal na filmové plátno přenést kus své zvrácenosti, která určitě stojí za pozornost. Největším testem však projde divákova trpělivost, protože samotná zápletka má dost pomalý a únavný rozjezd. Ti, co očekávají čistokrevnou hororovou jízdu, by od toho měli dát raději ruce pryč!

Bizarní on tento film skutečně je, ale především se musíme vžít do pocitů samotné May, která to už od dětství neměla úplně jednoduché a hlavně její hlava není vůbec v pořádku. Pokud přistoupíme na tuto hru a budeme mlčky sledovat její postupné krůčky v dospívání, budeme následně odměněni opravdu zvrhlým a hlavně morbidním koncem. Její nesmělost se promění v hotové šílenství a touhu získat cenné trofeje. Poslední půlhodinka se tak pro ty trpělivé stane skutečnou odměnou, která podstatně vylepšila můj celkový pohled na tento film.

Když k tomu připočítám i obstojné herecké výkony, nakonec zklamán neodcházím. Angela Bettis podala úctyhodný výkon, za který se rozhodně stydět nemusela. Chvíli mi však trvalo, než si mě získala na svou stranu. To Anna Faris byla prostě k sežrání. Jen škoda, že nedostala o trošku více prostoru, protože by si to jistě zasloužila. No a Jeremy Sisto tu určitě jen do počtu nebyl. Sice nikdy nepatřil mezi moje favority, ale i on podal docela slušný herecký výkon. Takže v konečném hodnocení jsem byl s May docela spokojený. Klidně to však mohlo být ještě morbidnější. I tak jde o lehce nadprůměrnou záležitost. Není to však pro každého!!!


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat