0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 3. 2017

Lift, De (1983)

Jízda tímto výtahem vás bude stát život!

V jedné z amsterdamských budov zůstane po zásahu bleskem uvězněna čtveřice hostů v jednom z tamních výtahů. Zkrat v klimatizaci je málem připraví o život, ale jsou na poslední chvíli zachráněni. Na místo je povolán výtahový technik Felix Adelaar, který ovšem žádnou vážnější poruchu nenajde a tak je výtah opět zprovozněn. Jenže během následujících dní dojde k několika dalším nehodám a tentokrát už jsou i ztráty na lidských životech. Ač se Felix snaží sebevíc, nedaří se mu nalézt žádnou závadu a navíc se o tento podivný případ začne zajímat i pohledná novinářka Mieke. Společně se snaží najít nějaké důkazy, že s výtahem není vše v pořádku, ale to se samozřejmě nelíbí nejen společnosti která výtahy vyrobila, ale ani Felixovým nadřízeným. Tají snad něco? Felix a Mieke začnou pátrat na vlastní pěst, ale mezitím umírají další lidé…



Český název: Výtah
Režie: Dick Maas
Rok výroby: 1983
Délka: 95 min
Země: Holandsko
Alternativní název: Elevator, The

Hrají:
Huub Stapel...(Felix Adelaar)
Willeke van Ammelrooy...(Mieke de Beer)
Josine van Dalsum...(Saskia Adelaar)
...a další


V době vzniku tohoto holandského hororu nebylo téma zabijáckých výtahů ještě okoukané a tudíž se nedá režisérovi Maasovi upřít jistá dávka originality. Od té doby se našlo několik pokračovatelů, kteří se jej snažili napodobit (on sám natočil později remake, který ovšem dost propadl), ovšem tyto filmy se nikdy nedočkali příliš velké divácké přízně. Maas má na svém kontě několik velice zajímavých filmů a co se týká hororového žánru, tak tohle není jeho jediný zářez na pažbě. Dokonce bych řekl, že De Lift je minimálně o třídu lepší, než jeho mladší americký remake The Shaft (2001).

Co se týká atmosféry, tak ta se vydařila především ze začátku filmu. I přes nepříliš povedené herecké výkony jsou totiž první úmrtí (slepec, noční hlídač) velice dobře provedeny a to nejen co samotných triků týká, ale i jisté porce napětí. Nelze si totiž nevšimnout jisté škodolibosti, nebo lépe řečeno lehce morbidního přístupu, jakým vše bylo natočeno. Poté však začala zápletka sklouzávat spíše na úroveň detektivky, což se samozřejmě muselo projevit na kvalitě samotné atmosféry. Popravdě prostředek filmu byl v mých očích trochu nudným.

I proto jsem očekával alespoň řádně vygradované finále, ale ani to se bohužel nekonalo. Nebylo sice vyloženě špatné, ale působivému začátku se to nevyrovnalo ani omylem. Což byla opravdu škoda, protože film měl rozhodně navíc. Ti jenž trpí klaustrofobií či se vyhýbají jízdě výtahem jako čert kříži, by se na tohle dívat raději neměli! Přece jenom by jim to nemuselo udělat dobře. Maas však mohl ubrat na detektivní podstatě svého příběhu a přidat více mordů. Tím by jistě získal na svou stranu mnohem více příznivců. De Lift tak sice nikdy nebude patřit mezi klenoty hororového žánru, ale na holandské podmínky se mu přece jenom povedlo udržet si alespoň průměrnou úroveň. Trochu mě to mrzí, protože se z toho dalo vytěžit mnohem více.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat