0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 3. 2017

Lair of the White Worm, The (1988)

Legenda o obřím červovi nemusí být nutně jen další babská povídačka…

Archeolog Angus během své práce na skotském venkově odkryje prazvláštní objev. Nalezne lebku neznámého tvora a zbytky starého kláštera. Společně s dvěma sestrami Mary a Eve u kterých momentálně bydlí, hodlá zveřejnit svůj nález. Během společenské akce u lorda Jamese se dozvídá místní legendu o obrovském bílém červu, který se zde v minulosti skrýval v nedaleké jeskyni a požíral lidi. Boháčův předek jej však přemohl a učinil jeho řádění přítrž. Jenže co když tento tvor nezemřel, nebo nebyl jediný? Dřív než stačí začít pátrat po svých odpovědích, někdo ukradne lebku a v okolí začnou mizet další lidé. Navíc se na scéně objeví jistá Lady Sylvia, charismatická žena skrývající děsivé tajemství. Patří k hadím kněžkám, které červa uctívaly jako svého boha a přinášely mu lidské oběti. Nyní nadešel čas jeho návratu a proto je potřeba odstranit z cesty všechny, kdo by jí mohli překážet v cestě…



Český název: Doupě bílého červa
Režie: Ken Russell
Rok výroby: 1988
Délka: 93 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Capaldi...(Angus Flint)
Sammi Davis...(Mary Trent)
Hugh Grant...(Lord James D'Ampton)
Catherine Oxenberg...(Eve Trent)
Amanda Donohoe...(Lady Sylvia Marsh)
...a další


Knižní předlohu Brama Stokera jsem neměl tu čest nikdy číst, ale dle ohlasů je jasné, že režisér Russell se jí moc nedržel a „jel si“ podle svého. Což samozřejmě není někdy od věci, ale mnohdy to nadělá spíše více škody než užitku. Zde se zaměřil především na sexuální podtext a do svého filmu si vybral opravdu pohledné herečky. Jeho vize hromadného znásilnění a zvláště odpaňovacího rituálu stojí za zvýšenou pozornost. Což samozřejmě platí především pro mužskou část diváků.

Samotný scénář má ovšem i hodně slabých míst, které nezachrání ani svou přítomností Hugh Grant. Škoda té nevyváženosti jednotlivých pasáží, protože atmosféra má místy docela slušně našlápnuto. Našlo by se tu totiž dost situací, které byly celkem slušně zvládnuté, co se napětí i stupňující atmosféry týče. Kupříkladu způsoby hadího vábení byli sice na jednu stranu dost směšné, ale svým způsobem i účelové. Skotové alespoň dostali inspiraci, k čemu všemu se dají používat jejich dudy. Jo a ten skautík byl cool.

Právě samotné útoky hadí kněžky a přeměněných lidí totiž patří k tomu nejlepšímu, co nám zde bylo nabídnuto. A to jak po akční stránce, tak i té hororové. Jednotlivé masky a speciální doplňky byli totiž docela dobře provedené a jediné co mi přidalo vrásky na čele, byla finální podoba samotného bílého červa. Ten už moc dobře nevypadal. Navíc mi zápletka přišla místy dost chaotická, ale to může být jen můj pohled. Obrázek si však musíte udělat sami! Rozhodně nejde o žádnou ztrátu času, ale ani žádnou nezapomenutelnou pecku.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat