0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 3. 2017

Down (2001)

Nepříliš povedený remake holandského filmu De Lift s Naomi Watts v jedné z hlavních rolí.

Bývalý voják Mark často svůj životní neúspěch i komplikované vztahy se ženami, řeší opíjením se v baru. Nyní je však nucen společně s kolegou a kamarádem z války Jeffreym vyrazit v rámci svého zaměstnání opraváře výtahů do luxusní budovy Millenium Building, kde se vyskytli problémy s jedním z výtahů. Několik těhotných žen v něm zůstalo uvězněno, nefungovala klimatizace a ony málem zemřely. Naštěstí se je podařilo zachránit a dvě z nich i porodily. Při zběžné prohlídce však ani jeden z nich nenalezne žádnou poruchu a vše se zdá být jen nešťastná shoda okolností (náhoda). Když však dojde k několika dalším nehodám, tentokrát i s obětmi na životech, je Mark přesvědčen, že s výtahem není vše v pořádku. Jeho parťák ho považuje za blázna, nadřízeným se jeho šťourání nelíbí a navíc se okolo tohoto případu začíná ochomítat pohledná novinářka Jennifer. Mark si však stojí za svým a když začnou umírat další lidé, rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Vypadá to totiž, že si výtah žije vlastním životem, jenže jak to dokázat a hlavně zastavit jeho vražedné běsnění…?



Český název: Výtah smrti
Režie: Dick Maas
Rok výroby: 2001
Délka: 110 min
Země: USA / Holandsko
Alternativní název: The Shaft

Hrají:
James Marshall...(Mark Newman)
Naomi Watts...(Jennifer Evans)
Michael Ironside...(Gunter Steinberg)
Edward Herrmann...(Milligan)
Ron Perlman...(Mitchell)
Eric Thal...(Jeffrey)
...a další


Měl jsem to „štěstí“, že jsem viděl nejprve holandský originál, takže můžu srovnávat. Osobně moc nechápu, proč se režisér Maas rozhodl natočit remake vlastního díla, ale zřejmě neodolal vábení vůně amerických dolarů, které mu mohli dopomoci vylepšit svůj výtvor k dokonalosti. To se však bohužel nestalo ani náhodou, ba co víc bych si dovolil tvrdit, že je tento film snad o třídu horší než originál. A to se to přitom doslova hemží hvězdnými jmény. Jenže ani ty nejsou zárukou zvýšené kvality. Spíš mi přišlo, jakoby zdejší „hvězdy“ jen zinkasovaly peníze a natáčení je vlastně ani moc nebavilo.

Přitom ani zde nevypadal začátek vůbec špatně. Spíš naopak mě bavil snad ještě více, než tomu bylo u De Lift. Možná za to mohli ti dva hoteloví hlídači a jejich činnosti, kterým se věnovali více než své práci. Nešlo si samozřejmě nevšimnout, že některé scény jsou kopiemi originálu, jen řádně vylepšené či pozměněné – ovšem to bylo samozřejmostí, když už se jedná o remake a ještě k tomu za vším stojí stejný režisér – scénárista v jedné osobě. Jenomže Maas se tentokrát rozhodl ubrat na detektivní zápletce a přidal více akce (mordů). Což by bylo za daných okolností jenom dobře, jen kdyby se nenechal až moc unést.

Scény s bruslařem či skupinkou lidí ve výtahu, kterým se utrhne během jízdy podlaha výtahu, byly na můj vkus až moc digitálním patosem a přehnané. Spíš bych řekl, že filmu spíš ublížily, než aby mu nějak výrazněji prospěly. Jako plus beru přítomnost Naomi Watts, kterou mám docela rád a líbí se mi i jako ženská. Jenže ani ona tentokrát nepodala nějak okouzlující výkon. Stejně však dopadli i všichni její kolegové. Mé očekávání bylo mnohem větší a zklamání o to bolestivější. Bohužel tento film nedosahuje ani průměrných kvalit a podle toho budu samozřejmě i hodnotit.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat