0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2021

Halloween Kills (2021)

Takhle to dopadá, když se důležité postavy odstaví na vedlejší kolej. Pak už vás pobaví jen porce násilí a brutality…

Smrtící past sklapla a problém jménem Michael Myers měl být navždy vyřešen. Alespoň to si těžce raněná Laurie a její dcera Karen s vnučkou Allyson myslely, když odjížděly od hořícího domu do nemocnice. Rychlý zásah hasičů jim však sebere všechny naděje, to však ony zatím netuší. Zatímco Laurie přežije na operačním stole, její bratr vyvázne z hořícího pekla a následně rozpoutá v ulicích Haddonfieldu další krvavá jatka. Obyvatelé městečka a někteří pamětníci Myersova předchozího řádění jsou však rozhodnuti se tentokrát bránit, ovšem dokáží zastavit sériového vraha, který je zhmotněním samotného ZLA?



Český název: Halloween zabíjí

Režie: David Gordon Green

Rok výroby: 2021

Délka: 105 min

Země: USA / Velká Británie

 

Hrají:

Jamie Lee Curtis...(Laurie Strode)

Judy Greer...(Karen)

Andi Matichak...(Allyson)

Will Patton...(Hawkins)

Charles Cyphers...(Leigh Brackett)

Kyle Richards...(Lindsey Wallace)

Nancy Stephens...(Marion Chambers)

Robert Longstreet...(Lonnie Elam)

Anthony Michael Hall...(Tommy Doyle)

James Jude Courtney / Nick Castle...(Michael Myers)

...a další


Když bylo před pár lety oznámeno, že se chystá nová Halloweenská trilogie, spousta lidí byla nadšená, zvláště když se do toho angažoval i sám John Carpenter. Mě to nechávalo tak nějak chladným, protože Michael Myers nikdy nepatřil mezi moje nejoblíbenější hororové postavy (já měl vždy raději Jasona a Freddyho), nicméně jsem tomu hodlal dát šanci, protože Jamie Lee Curtis patří mezi mé oblíbené herečky a taková Judy Greer se mi v pár filmech taky líbila. A tak přišel rok 2018 a zbrusu nový Halloween. Ten sice měl pár much a slabin, které se mi moc nelíbily, nicméně jako celek tento film jakžtakž obstál a vysloužil si v mých očích lehce nadprůměrné ohodnocení (60%). První dva Halloweeny a H2O považuji za velmi slušné slashery, tento se jim však nevyrovnal – možná tak brutalitou, gore scénami ale to je tak vše.

 

Halloween Kills nám v samotném začátku nabídne vcelku zajímavou podívanou a vrácení v čase do roku 1978 jsem si docela užíval, stejně jako následný masakr hasičského sboru v současnosti. Říkal jsem si, sakra to není vůbec špatné. Bohužel postupem času šla kvalita filmu potažmo celého příběhu rychle dolů. Ústřední trio hlavních hrdinek bylo odsunuto do pozadí (hlavně pak samotná Jamie Lee Curtis) – což mi vadilo docela dost a my se tak musíme spokojit s několika vedlejšími postavami (které se objevili právě v prvních dvou Halloweenech celé série). Srdce skalních fandů jistě zaplesalo jména jako Tommy Doyle, Leigh Brackett, Lindsey Wallace, Marion Chambers či Lonnie Elam jim určitě nebyla cizí, nicméně novějším generacím asi moc neřeknou (pokud se samozřejmě nedívaly na původní dva díly). A tak nastává otázka, proč sakra zrovna tihle nahradili hlavní ženské trio?

 

Inu proto, aby mohl Michael Myers opět rozpoutat pořádné jatka, aby zafungovala nostalgie a hlavně aby se tím zamaskovali všechny nedostatky a slabší tvůrčí chvilka. Proč slabší? Scénáristé zřejmě podlehli novodobému nátlaku na genderovou a rasovou vyváženost v Hollywoodských filmech a jeden nestačil zírat. Přitom našemu zabijákovi je úplně jedno koho kuchne svým nožem, omlátí o stěnu, rozseká sekyrou, nebo prostě jen komu zlomí vaz. Nápady scénáristů jsou mnohdy padlé na hlavu – no tady mi to nepřišlo ani moc vtipné. Homosexuálové v rodném domě Michaela Myerse – to jako fakt? Mladý borec pobíhající v sukni během Halloweenu, závěrečná honička rozzuřeného davu v nemocnici – to je jen malý výčet blbostí, které se mi na filmu absolutně nelíbily a jak vidno nejenom mé maličkosti.

 

Halloween Kills totiž moc kladně přijat nebyl po celém světě. Slabin se tu dá najít skutečně hodně a jako celek se tohle pokračování prostě nepovedlo. Je tu několik pěkně šťavnatých krvavých brutálních scén, ale to už v dnešní době nedokáže naplno obstát, když děj potažmo příběh za moc nestojí. Byl to razantní krok zpátky a my tak musíme doufat, že plánovaný třetí díl si napraví reputaci.

 

V konečném součtu bych tak nejraději tomuto kousku vlepil podprůměrné hodnocení 40%, nicméně zavřu obě oči a za jakžtakž povedený začátek, masakr staré černošky a jejího starého a výkon dvojice Judy Greer - Andi Matichak, když už tu hlavní hvězda jen přicmrndávala, tomu nakonec alespoň ten průměr dám.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat