0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 11. 2021

Forever Purge, The (2021)

Když se přestanou respektovat daná pravidla, nastává velký problém! Zvláště když se velkému počtu lidí zalíbí zabíjení těch druhých…

Mexičtí imigranti Adela a Juan chtějí začít nový život ve vysněných Spojených státech. Podaří se jim prchnout přes hranice, najdou si práci a snaží se přizpůsobit. Jenomže nyní přichází každoroční čas Očisty, který opět rozpoutá v ulicích všech měst USA na dvanáct hodin krvavý masakr. Letos však bude vše jiné. Velký počet lidí se totiž rozhodl v Očistě pokračovat i přes stanovenou dobu, nejlépe na pořád. USA zaplaví naprostý chaos, organizované skupinky ale i nejrůznější psychopati se zabíjí mezi sebou, útočí na policii, armádu, normální obyvatele, zbohatlíky, ale především právě na imigranty. Adela, Juan, jeho šéf rančer Dylan se svou rodinou se stejně jako spousta dalších Američanů, rozhodnou hledat záchranu v Mexiku, které nabídlo pomoc. Jaký to paradox…Jenomže na jejich cestě je čeká řada překážek a především zfanatizovaných lidí, pro které se zabíjení druhých stalo jejich novým nejoblíbenějším koníčkem…



Český název: Očista navždy

Režie: Everardo Gout

Rok výroby: 2021

Délka: 103 min

Země: USA / Mexiko

Alternativní název: The Purge 5

 

Hrají:

Ana de la Reguera...(Adela)

Tenoch Huerta...(Juan)

Josh Lucas...(Dylan Tucker)

Leven Rambin...(Harper Tucker)

Cassidy Freeman...(Cassidy Tucker)

Will Patton...(Caleb Tucker)

Jeffrey Doornbos...("Alfa" Elijah Hardin)

...a další


Režisér a scénárista James DeMonaco se podobně jako několik jeho kolegů, rozhodl po delší době opět oživit svou značku a tak se i Očista dočkala po pár letech dalšího pokračování. Měl jsem obavy, že půjde o další vyčpělé a zbytečné prodlužování série, která po dvou celkem solidních dílech šla s kvalitou dolů. Nu očekávání moc velké nebylo, nakonec však rozhodně neodcházím zklamán. Nejnovější přírůstek jsem si užil o něco více, než trojku a čtverku.

 

Hlavním faktorem byly jakžtakž sympatické postavy, slušné herecké výkony a především porce filmového násilí a brutality. Počet mrtvých se ani nedal spočítat (jen lehce zamrzelo, že se nějak rapidně nesnižoval počet důležitých hlavních postav). I zde je nám nabídnuto několik zajímavých psychopatů – vrahů – milovníků Očisty, kteří tentokrát přestali respektovat pravidla a vytvořili po celé Americe totální chaos. Bylo vidět, že tentokrát byl k dispozici i slušný kapitál – jediné mínus vidím v několika nepříliš povedených digitálních efektech (viz hořící a zdevastovaný Austin či El Paso).

 

Nechybí ale slušná porce emocí, několik akčních pasáží se mi rovněž líbilo a mexický pár mi byl velmi sympatický (mnohem víc, než zbytek osazenstva). Samozřejmě se tu našla i řada nelogických kopanců, slabších a nepříliš záživných momentů, ale i tak si dovolím tvrdit, že jsem se u sledování tohoto dílu moc nenudil. Je však velká škoda, že tu Will Patton nedostal více prostoru.

 

Takže o nějakém totálním úpadku této série rozhodně nemůže být řeč. Na rozdíl od některých jiných filmových sérií, má totiž v pátá Očista divákům pořád co nabídnout. Bavil jsem se u ní více, než u některých předchozích dílů a i z toho důvodu dám, co se hodnocení týče lepší průměr.


Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat