0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2021

Ghost Storm (2011)

Paul Ziller a jeho bouře rozhněvaných duší…

Obyvatelé malého ostrovního městečka s pochmurnou minulostí čekají krušné chvíle. A to od chvíle kdy blesk uhodí do památníku obětí hromadné sebevraždy a doslova ho rozpůlí. Z praskliny se vyvalí hustá mlha, která doslova vysaje život jednoho mladíka, který si zrovna ulevoval na místním hřbitově. Podivného případu se ujímá místní šerif Hal, jenž zprvu nevěří historce o nadpřirozených silách své dcery Daisy, která byla na hřbitově rovněž přítomna, ale zanedlouho bude sám svědkem hromadného útoku rozhněvaných duší, které zaútočí na obyvatele městečka. Obrovská bouře duší a mlžný opar začnou pohlcovat jednoho po druhém. Šerif, jeho exmanželka, dcera a pár přeživších musí urychleně přijít na způsob, jak duše zastavit, než bude pro všechny příliš pozdě…



Český název: Duch bouře

Režie: Paul Ziller

Rok výroby: 2011

Délka: 90 min

Země: USA / Kanada

 

Hrají:

Carlos Bernard...(šerif Hal Miller)

Crystal Allen...(Ashley Barrett)

Cindy Busby...(Daisy Barrett)

Andrew Dunbar...(Will)

Aaron Douglas...(Greg Goropolis)

...a další


Ten kdo viděl Carpenterovu Mlhu (1980), tomu bude asi hned jasné, odkud si vzali tvůrci tohoto filmu prvotní inspiraci. Leč si z ní vzali jen myšlenku, nikoliv provedení a navíc do režisérského křesla usedl Paul Ziller – režisér nepřeberného množství převážně céčkových katastrofických filmů a hororů (z nichž většina jsou neskutečné braky). Sem tam natočil i něco poněkud stravitelnějšího, ale tento kousek mezi ně rozhodně nepatří. Možná se však mezi vámi najdou tací, kterým podobné filmy vyhovují.

 

Žít na ostrově v malém malebném městečku je jistě sen spousty lidí, ovšem některé mají svá děsivá tajemství z minulosti a zde tomu nebylo jinak. Hromadnou sebevraždu zde připomíná starý zašlý pomník na místním hřbitově, do kterého uhodí blesk a ještě se na něj vymočí opovážlivý mladík. No nenaštvalo by vás to? Rozzlobené duše se nejprve zformují v hustou mlhu, která následně přeroste v obrovskou zlověstnou bouři a může se jít na věc. Většina obyvatel je následně doslova vysáta a proměněna v prach, no a ti zbylí se snaží přežít? To vše za pomoci laciných a nepříliš dobře provedených digitálních efektů a zrovna ne moc záživnou atmosférou.

 

Pár zajímavých momentů by se tu našlo, ale šlo spíše jen o posmrtné křeče, jinak dost sterilního děje. Snažil jsem se alespoň ocenit přítomnost několika známějších tváří, ale když je špatný scénář, nezachrání to ani jakžtakž dobří herci (a těch tu taky zrovna moc nebylo). Asi nejznámější je Carlos Bernard ze seriálu 24. hodin, Aaron Douglas (Battlestar Galactica) nebo Crystal Allen (Anaconda 3 a 4.). Rád bych napsal, že je škoda nevyužitého potenciálu, ale ten tu ve skutečnosti skoro žádný nebyl.

 

Duch bouře se tak zařadil mezi podprůměrné televizní filmy, po kterých už v dnešní době neštěkne ani pes. Každopádně si domů pořiďte hasicí přístroj, protože se vám může hodit i na něco jiného, než na hašení požáru!


Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat