0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 12. 2013

Purge, The (2013)


V novodobé Americe je potřeba si jednu noc v roce pořádně zařádit…

Amerika roku 2022: zažívá, jak sama říká „znovuzrození“. Míra nezaměstnanosti i kriminality je téměř nulová. Jak to dokázali? Jak sami říkají, je třeba zemi očistit od všech hříchů. Proto jednu noc v roce vymezili takříkajíc „Očistě“, v tuto dobu jsou legalizovány všechny zločiny (i vraždy), záchranné složky jsou ve stavu nečinnosti a každý si může dělat, co chce. Rodina Sandinů chce jako každý rok, tuto noc prožít v klidu u večeře, zalehnout a ráno se podívat na zprávy, jak to celé dopadlo. Otec James je úspěšný muž, prodává nejnovější zabezpečovací systém, díky kterému dokáže bohatým lidem proměnit jejich sídlo v nedobytnou tvrz. Jenže tento večer, je všechno narušeno. Jejich syn pustí do domu zakrváceného cizince, jenž se měl stát jednou z obětí Očisty. K jejich smůle se brzy na prahu domu objeví skupinka mladých agresorů, kteří chtějí vydat jejich chráněnce. Dají jim čas na rozmyšlenou a pokud nesplní jejich požadavky, jsou rozhodnuti zabít celou rodinu. Sandinovi se musí rychle rozmyslet, jestli dají přednost lidskosti, nebo pudu sebezáchovy…



Český název: Očista
Režie: James DeMonaco
Rok výroby: 2013
Délka: 85. min
Země: USA / Francie

Hrají:
Ethan Hawke …………….(James Sandin)
Lena Headey………………(Mary Sandin)
Max Burkholder ……………(Charlie Sandin)
Adelaide Kane ………………(Zoey Sandin)
Edwin Hodge             ………………..(cizinec)
…a další



Pointa filmu je sice z řady těch science fiction a není tudíž divu z rozporuplných diváckých ohlasů, ale co tahle se zamyslet nad tím, kdyby to skutečně bylo možné. Hm koho by lidi „lovili“ u nás v republice? „Bohužel“ jde jen o sen a bezbožné přání…Ne teď vážně. Film má opravdu velmi pomalý a táhnoucí se rozjezd, který nehorázně nudí. Ale někde v polovině filmu (ještě před útokem) jsem v něm našel docela zalíbení. Nečekal jsem žádné závratné zlepšení, ale ve chvíli kdy se konečně děj rozjede po akční stránce a začnou padat k zemi první mrtví, jsem se probudil z letargie a film si celkem užíval. Nedočkal jsem se sice žádných morbidních scén, ale tvůrci konečně přitvrdili a občas se objevili i náznaky napětí. Navíc tu hraje Lena Headey, kterou mám docela rád a tady si vůbec nevedla špatně, stejně jako Ethan Hawke.
Tak nějak jsem se snažil vžít do pocitů rodiny, ale nějak se mi to nedařilo. Kdybych byl v jejich kůži, určitě bych nejednal tak debilně a toho zakrváceného frajera vykopal ze dveří. Každý ať se postará sám o sebe, ale to by tenhle film skončil ještě dřív, než by vlastně pořádně začal. I když on vlastně pořádně začal až s příchodem těch mladých vypatlanců, kteří se cítili být správnými „srdcaři“. Bohužel si nelze nevšimnout celé řady chyb ve scénáři a to nejen těch logických. Tvůrci se snažili pohrát si s diváckými city, ale v hororu pro ně prostě není místo. Lidi očekávají při podobné zápletce pořádný masakr a ne hodinovou nudu, kdy se musí dívat na rodinnou idylku bohatých ocasů a jejich spratků, kteří by potřebovali dostat pořádně přes držku. 
Proto je potřeba tento kousek nebrat moc vážně, vzít si pivko do ruky a nějak přežít tu hodinu a půl. Někdo u toho nejspíš usne, jiný bude netrpělivě hledět na časomíru a ti se sadistickými sklony začnou snít svou vlastní „Očistu“. Bohužel scénárista moc mozkových závitů nepobral, narychlo něco splácal na papír a režisér se několik dní před premiérou modlil, aby z toho vyrýžovali co nejvíc prachů díky známým jménům na obalu. Upřímně na víc jak průměr tohle prostě nemá, protože pokud by člověk začal pohlížet na všechny pro a proti svým selským rozumem, tak by mu z toho vzešla pěkná blbost. Ono totiž chození po rodinném domě, kde se nemůžou najít ani členové vlastní rodiny a každý si i v době nejvyššího ohrožení dělá, co chce, není totiž žádné terno. No a ten překombinovaný závěr už taky nikoho zběhlého moc nevytrhne. Spíš to fungovalo, jako přiložené mokré polínko do uhasínajícího krbu.

Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat