0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2013

Conjuring, The (2013)


James Wan a jeho prokletý dům provětrá slabší žaludky lépe, než lecjaké projímadlo…

Roku 1971 koupí Perronovi farmářskou usedlost od banky za své celoživotní úspory a společně se svými pěti dcerami se do domu v Harrisville, Rhode Island nastěhují. Rodinná idylka však netrvá dlouho. Nejprve slyší podivné zvuky, před domem umírají zvířata a děti se budí s hrůzným křikem. Jenže brzy vypuká děsivý teror, který nejvíce poznamenává matku Carolyn. Rodiče se proto rozhodnou vyhledat odbornou pomoc, kontaktují manželský pár Warrenových, kteří se živí jako „démonologové, lovci duchů“. Ti společně se svým pomocníkem Drewem a policistou Bradem přijíždí do domu, kde se snaží najít původ zla. Toto místo je prokleté strašlivou kletbou, která si žádá lidské oběti a brzy se všichni ocitnou ve smrtelném nebezpečí. Koho si Bathsheba vyhlídne, toho už ze svých spárů nikdy nepustí…



Český název: V zajetí démonů
Režie: James Wan
Rok výroby: 2013
Délka: 112. min
Země: USA

Hrají:
Ron Livingston …………………(Roger Perron)
Lili Taylor ………………………(Carolyn Perron)
Patrick Wilson …………………...(Ed Warren)
Vera Farmiga ……………………..(Lorraine Warren)
John Brotherton …………………...(Brad)
Shannon Kook ……………………..(Drew)
…a další



K tomuto kousku jsem přistupoval dost skepticky. Podobných filmů o prokletých domech existuje už celá fůra, takže jsem očekával další neoriginální zápletku plnou klišé a navíc mě už serou ony „příběhy podle skutečnosti“, ale James Wan opět nezklamal. Začátek mě sice moc nebavil, ale když se posuneme od panenky k prokletému domu a Bathsheba si konečně přestane hrát na schovávanou, propuká ta správná démonická podívaná. Díky bohu za dvojici Vera Farmiga a Patrick Wilson, protože naše rodinka v nesnázích byla vážně na ránu. Od jejich hlášky „Víš, co jsi mi řekl o svatební noci? Můžeme ještě jednou? Potom…“ se tvůrcům podaří vytvořit opravdu dobrou atmosféru, která nám nabídne pěkně se stupňující vlnu napětí. Je sice pravdou, že lekacích scén si tu moc neužijeme, zvláště díky hudebnímu doprovodu, ale ani jsem se tu kromě již zmíněného začátku nenudil. Navíc to závěrečné vymítání, luxus…
Wan dlouho nechodil kolem horké kaše, protože zdlouhavé seznamování s hlavními postavami kýžené ovoce přinášet nemusí a diváci by taky mohli u toho klidně usnout, takže se brzy začalo děsit a to já rád. Sice se šlo na to zprvu moc měkce, ale brzo se začalo přitvrzovat a děsivost se do tohoto filmu opřela s velkou vervou. Nebojte, nebude se tu jen bouchat dveřmi, hýbat věcmi či tleskat zpoza rohu, někteří slabší jedinci si postupem času můžou přivodit i infarkt. Ti otrlí se jen pousmějí, ale ono takové vymítání není pro padavky. Navíc k vytvoření dobré atmosféry bylo použito i vhodné zvukové aparatury, takže další plusový bodík byl na světě.
Jenom mě trošku mrzí, že když už si dal Wan tolik práce a nenabídnul nám jen klasickou duchařinu, mohl si ještě trochu více pohrát s onou místností plnou nejrůznějších prokletých artefaktů a využít je v oné démonické scéně z domu lovců duchů. Jinak musím rovněž poděkovat za zajímavě zvolené závěrečné titulky a jak už jsem jednou zmínil za angažování Very Farmigy – ta nezklame snad nikdy. I díky ní dám o deset procent víc ke konečnému hodnocení.

Hodnocení:

70%

Žádné komentáře:

Okomentovat