0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 12. 2013

Dream House (2011)


Někdy ani známé tváře nezaručí úspěch filmu, zvláště pokud vám do toho začne někdo kecat a sestříhá vám ho…

Redaktor a spisovatel Will se rozhodl seknout se svou prací a společně s rodinou se přestěhují do nového domu. Chtějí zde strávit klidný život plný radosti. Will však brzy zjistí, že místo které vybrali, je obestřeno podivným tajemstvím, protože v domě prý v minulosti došlo k vyvraždění rodiny Wardů. Ze strachu o bezpečí své ženy a dvou dcer se pustí do pátrání, které jej zavede až do psychiatrické léčebny, kde se měl léčit Peter Ward otec, jenž podle novinových článků zamordoval své blízké. Postupně začne všechno do sebe zapadat a na povrch vypluje děsivá skutečnost, že všechno není tak, jak by se na první pohled mohlo zdát…



Český název: Dům snů
Režie: Jim Sheridan
Rok výroby: 2011
Délka: 92. min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Daniel Craig ………………….(Will Atenton)
Rachel Weisz …………………(Libby)
Naomi Watts ………………….(Ann Patterson)
Marton Csokas …………………(Jack Patterson)
Elias Koteas …………………….(Boyce)
…a další



Jim Sheridan je docela úspěšným režisérem, takže se očekávalo, že tento film bude další skvělou podívanou. Rozpočet byl hodně slušný, herecké osazenstvo tvořily známé tváře a všechno zprvu šlapalo jako hodinky. Jenže jak se později ukázalo, neshody mezi studiem, produkcí a samotným režisérem kvůli prostříhání filmu zapříčinilo, že Sheridan který měl ke konci dost svázané ruce, chtěl aby bylo jeho jméno odstraněno ze závěrečných titulků a u diváků zaznamenala konečná verze dosti rozporuplné ohlasy. Škoda že nikdy neuvidíme celou verzi filmu, protože mě osobně se celkem líbila i tato podoba. Je zde sice vidět, že všechno není dotažené do konce a místy jakoby tvůrci nevěděli, co chtěli točit (jenže to bylo dle mého názoru zapříčiněno onou osekaností), zda mysteriózní thriller, duchařinu či jakési „romantické“ drama se špatným koncem.
Pointa je bohužel snadno předvídatelná, originalitu tu moc nehledejte, ale i tak jsem se u toho nenudil, protože atmosféra byla místy hodně slušná a i napětí by se tu našlo. Jen byla škoda, že Naomi nedostala více prostoru, ale milenecký pár, jenž se během natáčení vytvořil (Craig-Weisz) si nevedl vůbec špatně. To že se po natáčení vzali, už nějak víc komentovat nebudu, protože to sem nepatří. Když na nás vybalili ono „překvapení“ a zásadní zvrat v ději, který pro pozorného diváka zas tak překvapivý nebude, očekával jsem gradující finále. To se ovšem jaksi nekonalo.
Místo toho se dočkáme akčního závěru, který byl takový nemastný, neslaný. Nevím, jestli to bylo opravdu tím sestříháním, nebo prostě scénárista jaksi ztratil inspiraci a potom už jen honil čas. Jako hororový fanda bych možná místy ještě přitvrdil, jenže tohle zas až tak čistokrevný horor není, takže ve finále se z toho vyklubal dost průměrný mysteriózní kousek, který sice neurazí, ale ani závratně nenadchne. Cítím, že se mi velmi rychle vypaří z mysli a zbyde z něj jen další položka v mé filmotéce. 

Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat