0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 7. 2020

Toxic Avenger, The (1984)

Tahle TROMÁCKÁ legenda je vážně pořádně toxická…


Obyvatelé městečka Tromaville se zanedlouho stanou svědky nedobrovolného zrození opravdové toxické legendy. Prostoduchý a okolím utlačovaný outsider Melvin pracuje jako uklízeč v tamním sportovním centru, kde se stává dost často terčem posměchu svých vrstevníků, ale i ostatních návštěvníků. Jednoho dne je na něm proveden dosti nevkusný kanadský žertík, který se ovšem zvrtne v hotovou tragédii. Melvin je přede všemi zostuzen a při svém úprku nešťastně vyskočí z okna rovnou do sudu s toxickým odpadem. Díky čemuž následně zmutuje v hrozivé monstrum – čehož se rozhodne využít nejen ve svůj prospěch, ale i ve prospěch města a jeho občanů. Rozhodne se totiž nejen vyčistit město od zločinců a zkorumpovaných úředníků, ale především se hodlá pomstít všem, kdo mu tolik ublížili. Navíc se i na něj konečně usměje trocha toho štěstí – v podobě lásky se slepou dívkou Sarou. Ovšem musí se mít na pozoru, protože nebezpečí číhá na každém rohu…


Český název: Toxický mstitel

Režie: Michael Herz, Lloyd Kaufman

Rok výroby: 1984

Délka: 87 min

Země: USA

 

Hrají:

Mark Torgl...(Melvin)

Mitch Cohen...(The Toxic Avenger)

Andree Maranda...(Sara)

Gary Schneider...(Bozo)

Robert Prichard...(Slug)

Cindy Manion...(Julie)

Jennifer Babtist...(Wanda)

Pat Ryan...(starosta Peter Belgoody)

...a další


Teprve nyní jsem si všiml, že mi na mém blogu chybí recenze na vůbec prvního Toxického mstitele, což jsem samozřejmě musel ihned napravit. Tuhle dnes již „kultovní“ Tromáckou sérii mám docela rád, hlavně tedy čtvrtý díl a pak hned v závěsu tento první. Ze zelené srajdy se zrodil jeden z největších ne-li největší hrdina společnosti Troma, která rozdělila své fandy na dvě skupiny. Jedna jejich filmy nesnáší a ta druhá je miluje. Já patřím k té druhé a Toxie patří mezi moje TOP. Mám rád tohohle ujetého hrdinu, který trestá všechnu pakáž světa nejrozmanitějšími mordy, jaké si jen člověk dokáže představit. A hlavně jsem zarytým fandou nejrůznější fekální, morbidní a ujeté zábavy a TROMA je toho ve valné většině případů – hlavním tahounem.

 

Množství triků je hodně laciných, ale jejich ujetost mě dokáže vždycky dostat, stejně jako perverzní chvilky Kaufmanovy představivosti. Jeho fekální způsob pro humor je prostě nepřekonatelný a především nezapomenutelný! Což na tom miluju nejvíce a i zde jsem se dočkal množství nejrůznějších situacích, při kterým jsem se opravdu solidně pobavil. Jasně, hodně lidí nad tím bude ohrnovat nos, ale Melvin ještě před svou proměnou byl neskutečný ocas – děvčata zatraceně sexy a následné laciné gore namixované s humusáckými situacemi – jo taková kombinace mi vždycky zvedne náladu.

 

Toxický mstitel si tak v mé sbírce vydobyl místo hlavně mezi raritkami, které si vždy pustím rád znovu. Mám rád obdobné „hrdiny“, kteří si získají v mých očích víc sympatií, než ty bukvice v nejrůznějších latexových oblečcích od Marvelu. Souhlasím však, že jde o dosti specifickou podívanou jen pro vybrané publikum. Takže já prostě nemůžu jinak, než udělit lehce nadprůměrné (a zřejmě i nadhodnocené hodnocení).


Hodnocení:

70% 


Žádné komentáře:

Okomentovat