0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 6. 2018

Hellraiser IV: Bloodline (1996)


Jak vlastně vznikla ona pekelná skládací kostka…?


Na začátku tohoto příběhu se ocitáme v roce 2127 na vesmírné stanici Minos, kde se právě Dr. Paul Merchant snaží jednou provždy uzavřít pekelnou kostku, která je vstupní branou do jedné z mnoha podob pekla a společně s ní se zbavit i pekelných cenobitů. Jenže ještě než stačí svůj úmysl dotáhnout do zdárného konce, je vyrušen speciálním komandem, které jej přišlo zatknout za krádež vesmírné stanice, kterou sám vybudoval. Během následného výslechu se snaží vojákům vysvětlit, jakou hrozbou jsou pro lidstvo cenobité i samotná kostka, ale tuto historku mu nikdo nevěří. A tak se ve svém vypravování vrátí až do 18 století, kdy jeho předek (vynálezce) Phillip L'Merchant kostku stvořil, pro účely jistého aristokrata Duca de L'Isle, který s její pomocí otevřel pekelnou bránu a hodlal ovládnout démonickou princeznu Angelique. Jenže jak už to tak bývá, vše se zvrtlo a jeho předek chtěl svůj výtvor zničit, za což však zaplatil svým životem. Jenže od té doby je jeho rod s kostkou spjatý a již několikrát museli svádět boj o holé přežití i zničení pekelné kostky. No a nyní má k tomu konečně opravdu blízko. Cenobité a především ďábelská Angelique se tomu samozřejmě pokusí všemožně zabránit, tak jako již mnohokrát předtím…




Český název: Hellraiser: Pekelný jezdec
Režie: Kevin Yagher, Joe Chappelle, Alan Smithee
Rok výroby: 1996
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Bruce Ramsay...(Phillip L'Merchant / John Merchant / Dr. Paul Merchant)
Kim Myers...(Bobbi Merchant)
Adam Scott...(Jacques)
Valentina Vargas...(Angelique)
Doug Bradley...(Pinhead)
...a další



Na čtvrtý díl této série jsem slyšel „plivance“ snad z každé světové strany a měl jsem vážně obavy, že nastává doba temna pro tuto sérii. Vždyť už jen samotná myšlenka propojení několika časových období a samotné přenesení děje do vesmíru, v mnoha jiných případech skutečně skončilo hotovou katastrofou (u jiných sérií). Nevím, proč mají tvůrci pořád v oblibě něco osvědčeného přesouvat ze Země do vesmíru. No nicméně po zhlédnutí tohoto dílu musím říct, že to zas až taková katastrofa nebyla. Čekal jsem mnohem větší průser a ten se naštěstí nekonal.

Asi nejvíce mě potěšilo, že se nás tvůrci rozhodli obohatit o „mytologii“ (historii) samotné kostky. Právě její vznik mi vrtal hlavou již od prvního dílu a až teď se mi dostalo odpovědí na některé mé otázky. Což jsem samozřejmě přijal s velkým nadšením a myslím si, že po této stránce se čtvrtý díl vydařil. Postupné propojení několika časových období bylo rovněž velmi slušné, především pak vůbec první pokus o zničení pekelného vynálezu. Onen aristokrat Duc de L'Isle byl pěkný slizoun, no a všechno se mu vrátilo i s úroky. No a samotná Angelique, byla slušnou náhradou za mrchu Julii. Prostřední část odehrávající se 1996 byla rovněž zajímavá, hlavně co se speciálních triků týče. Zvláště pak ta budova byla excelentní. Jenže samotný vesmír byl už dost jalový. Jakoby tvůrci vyplýtvali většinu svých nápadů.

Byl jsem až překvapen, že samotní pekelníci (cenobiti) byli dost odsunuti do pozadí a velký prostor dostala samotná Angelique. Na jednu stranu to bylo samozřejmě dobře, ale já se těšil na další  Pinheadovo řádění a toho mi tu moc nedopřáli. Ale alespoň noví pekelníci nebyli vůbec špatní. Zvláště pak ti dva proměnění sourozenci (členové ochranky). Díky tomu si bizarnost zachovala svou tvář, ale už to bylo slabší než v předchozích třech dílech. A to samé platí i o samotné atmosféře. Místy byla vydařená, správně ponurá (zvláště ze začátku), ale postupem času tomu začal jaksi docházet dech. Nicméně to ještě pořád vidím na slušný průměr.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat