0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 6. 2018

Hellraiser: Inferno (2000)


Na každou svini se v pekle vaří voda a je jen otázkou času, kdy budete muset zaplatit za své hříchy…


Denverský detektiv Thorne je společně se svým parťákem povolán k případu brutální vraždy, kde ve zbytcích oběti pozná svého bývalého spolužáka, který byl doslova rozerván na kusy. Na místě činu najde i podivnou kostku (hlavolam), kterou nenápadně odcizí, stejně jako několik dalších věcí. Thorne totiž rozhodně není vzorným policistou. Rád si ponechává zabavené drogy a peníze, pije alkohol ve službě a v neposlední řadě podvádí svou manželku s prostitutkami. A právě to se mu stane osudné. Poté co odjede z místa činu a následně policejní stanice, se vydává místo domů do motelu i s lehkou děvou na sedadle spolujezdce. Prožije vášnivou noc plnou sexu a posléze se zavře na toaletě, kde se mu podaří zprovoznit tajemnou kostku. Od této chvíle se však jeho život razantně změní a dožene jej vlastní temná minulost a všechny jeho hříchy. Stal se totiž terčem cenobitů s ďábelským Pinheadem v čele, kteří s oblibou působí každému, kdo se jim dostane do spárů nepředstavitelnou bolest a utrpení. Detektiv Thorne zažije vlastní druh očistce a bude muset splatit všechny své dluhy…



Režie: Scott Derrickson

Rok výroby: 2000
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Craig Sheffer...(detektiv Joseph Thorne)
Nicholas Turturro...(detektiv Tony Nenonen)
Doug Bradley...(Pinhead)
Noelle Evans...(Melanie Thorne)
James Remar...(Dr. Paul Gregory)
...a další


Od pátého dílu jsem už mnoho neočekával, ale nakonec jsem se dočkal velmi milého překvapení. Po dosti průměrné čtverce, se totiž tato série opět nadechla k nevšední podívané a ovanul ji velmi příznivý čerstvý vítr. Navíc i tentokrát se dočkáme odlišného pojetí původní myšlenky, což už se u této série stalo od třetího dílu takovou „samozřejmostí“. Ovšem v tomto případě to vůbec nebylo na škodu. Pětka je totiž dost ponurá detektivka, skvěle doplněná o psychologický teror a proměnu hlavního hrdiny, který jaksi odsunul pekelné cenobity na vedlejší kolej. Scott Derrickson tímto krokem dost zariskoval, ale ukázalo, že šlo o velmi mazácký tah, který se dočkal kýženého ovoce a hlavně diváckých ovací.

My jsme si totiž už tak nějak zvykli, že hlavní hrdina – no spíše hrdinky byly kladnými postavami, které musely čelit atakům ze strany pekelníků, ale zdejší detektiv, je parchant každým coulem, který si to po právu zasloužil. No on vlastně spíše musel čelit vlastním hrůzám a následkům svých činů. Atmosféra nabrala od prvních minut ty správné grády a míra brutality/špinavosti/nechutnosti byla rovněž velmi šťavnatá. Navíc se zde dočkáme i několika nových povedených monster (nových cenobitů), které si pro nás připravili rovněž několik velice chutných scén. Zvláště pak ty dvě mrchy s mrštnými jazyky, které se vám doslova dostanou pod kůži.

Velkou pochvalu si však zaslouží především Craig Sheffer, představitel detektiva Thorna. Předvedl velmi slušný herecký výkon a jeho postava tím získala správný šmrnc. Hajzlík si toho musel vytrpět během své „očisty“ opravdu dost a bohužel to odnesli i lidé z jeho nejbližšího okolí. Trošku mi vadila ta pasáž s brokovnicí, která byla tak trochu jako pěst na oko, ale bylo mi jasné, že se mi tady nebude prostě líbit úplně všechno. Každopádně jsem se opět dočkal nadprůměrné podívané, kterou jsem určitě neviděl naposledy.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat