0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 6. 2018

Hellraiser: Deader (2005)


Reportérka Amy v podání Kari Wuhrer se vrhá do nebezpečí vždy doslova po hlavě. Jenže tentokrát na ni v Rumunsku čekají nejhorší noční můry a hrůzy, na které prostě připravená být nemohla…


Novinářka Amy používá poněkud kontroverzní a šokující postupy při dosažení svého cíle a co nejlepší reportáže na témata, kterým se ostatní kolegové vyhýbají velkým obloukem. I díky tomu to má u svých nadřízených často dost nahnuté. Její šéf Charles však má pro ni jistou slabost a nyní jí nabídne velmi podivnou práci. Nejprve jí ukáže videonahrávku pocházející z Rumunska, na která tamní sekta zvaná "the Deaders" provádí tajemný rituál zmrtvýchvstání. Je na ní dívka, která se před kamerou zastřelí, aby ji následně vůdce Deaders Winter znovu oživil. Jde o podvod, nebo se v Bukurešti skutečně odehrávají tyto zvrácené věci? Amy se tomu rozhodne přijít na kloub a vydává se do nebezpečného rumunského podsvětí. Netuší však, jaké hrůzy tam na ní čekají. Již během prozkoumávání bytu, jehož adresa byla uvedena na obálce s kazetou, narazí na mrtvolu dívky Marly, která v ruce stále drží podivnou skládací kostku. Tu samozřejmě odcizí, stejně jako spisy a další kazetu, které by ji mohli dovést až k samotným Deaders. Na pásce je však varována, aby se nepokoušela aktivovat kostku, která je branou do samotného pekla. Jako by byl její příchod očekáván. Amy samozřejmě nedbá varování a následky na sebe nenechají dlouho čekat. Cenobité v čele s Pinheadem jdou opět do akce…



Český název: Hellraiser: Návrat mrtvých

Režie: Rick Bota
Rok výroby: 2005
Délka: 88 min
Země: USA / Rumunsko

Hrají:
Kari Wuhrer...(Amy Klein)
Paul Rhys...(Winter)
Georgina Rylance...(Marla)
Simon Kunz...(Charles Richmond)
Marc Warren...(Joey)
Doug Bradley...(Pinhead)
...a další


Rick Bota se stal prvním režisérem této série, který natočil víc jak jeden díl. Což však samozřejmě rozhodně nepotěšilo fandy Hellraisera, protože mnozí právě jeho označují za hrobníka této kultovní záležitosti. Předcházející díl se mi moc nelíbil, ale tady bych to neviděl zas až tak černě. Opět se to sice ani vzdáleně nepřiblížilo kvalitě prvních dílů, ale oproti šestce zde vidím jisté zlepšení. Sice nepatrné, ale bylo tu. Zvláště pak co se samotné atmosféry týče.

Začátek sebou totiž přinesl opravdu svěží podívanou i ponurou atmosféru. Přesně tak jak jsme byli u Hellraisera zvyklí. Samozřejmě zase se to opírá o „detektivní zápletku“, ale byla tomu navrácena ona tajemnost/ špinavost a do jisté míry i brutálnost, které jsem na této sérii obdivoval vždy nejvíc. Prostředí rumunského velkoměsta a zvláště pak hnus v podobě hotelového pokoje či metra – přesně tohle bylo něco pro mou maličkost. Pasáž s mrtvolou Marly v koupelně, nebo samotné návštěvy posledního vozu soupravy – přesně tyto momenty patří k tomu nejlepšímu, co nám Bota nabídl. Mělo to atmosféru, mělo to onu ponurost i nechutnost, no prostě jsem si tyto minuty neskutečně užíval.

No a stejně tak samozřejmě i přítomnost Kari Wuhrer. Já tuhle tu herečky prostě žeru, ať už hraje v dobrém filmu, nebo totálním propadáku. Vždycky jsem měl pro ni slabost – však je to taky kus pěkné ženské, která se navíc absolutně nestydí ukázat i své ženské zbraně a své role se zhostila s bravurou i tentokrát. Opět však zamrzí hlavně fakt, že Cenobité jsou tu jen pro ozdobu a jako by se jich poslední díly vlastně ani moc netýkali. Tady se ale alespoň Pinhead dostal zase do akce a zase se bylo na co koukat. Své řetězy bolesti ovládá pořád mistrně a závěr byl zcela v jeho režii. Jen škoda všech těch nelogických kopanců a nudných míst, kterých tu zase bylo požehnaně. Rick Bota ale ukázal, že zas až takový tragéd není. Jen by měli vyhodit scénáristy, kteří začínají tuto sérii neskutečně prasit a jen parazitují na kultovní značce.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat