0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 6. 2018

Dead of Winter (1987)


Ucházíte-li se o filmovou roli, dávejte si dobrý pozor, abyste neskočili na špek vychytralým vyděračům, kteří se neštítí ani vraždy!


Katie se snaží uživit jako herečka, ale kromě několika reklam a menších rolí se na ní zatím ještě neusmálo moc štěstí. I proto žije se svým přítelem fotografem Robem v malém bytečku a momentálně jim dělá společnost její bratr Roland. Nyní však objeví inzerát, který by mohl změnit její budoucnost. Dostaví se tedy na casting, který má na starosti jistý pan Murray, který je z mladé ženy doslova okouzlen a udělá ji nabídku. Pokud s ním odjede do zalesněné oblasti na severu státu New York, kde žije ve svém domě doktor a psychiatr Joseph Lewis, který je bohužel upoután na invalidní vozík a rád by novou herečku poznal osobně, dostane vyplaceno slušnou zálohu a na místě natočí i několik kamerových záběrů. Katie souhlasí, aniž by tušila, že to všechno je jen vychytralý plán dvojice vyděračů. Mladá žena je totiž neuvěřitelně podobná jisté Julii Rose, jejíž sestru doktor a jeho asistent již nějaký čas vydírají. Problém je v tom, že Julie byla na útěku zavražděna a pokud má její sestra Evelyn zaplatit, požaduje stále nové důkazy, že je její sestra naživu. Což teď nebude problém, protože stačí Katie upravit image a natočit pár záběrů. Katie však jejich lest prohlédne a snaží se uprchnout. Jenže to dvojice únosců nehodlá za žádnou cenu dopustit…




Český název: Smrtící dech zimy
Režie: Arthur Penn
Rok výroby: 1987
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Mary Steenburgen...(Julie Rose / Katie McGovern / Evelyn)
Jan Rubeš...(Dr. Joseph Lewis)
Roddy McDowall...(Murray)
William Russ...(Rob Sweeney)
Mark Malone...(Roland McGovern)
...a další



Tvůrci tohoto filmu se nechali inspirovat starým kousek z roku 1945 My Name Is Julia Ross, který je dodnes mnohými považován za velmi kvalitní film-noir. Dokonce se v této spojitosti mluví i o jakémsi „volném remaku“ toho díla. Na počest jeho režiséra pojmenovali jeho jménem i hlavní zápornou postavu (Joseph Lewis). Ačkoliv jsou si v jisté míře oba filmy trochu podobné, přece jenom se zde dá nalézt dost odlišností – což bylo na jednu stranu dobře, ale na tu druhou se mi tento film líbil přece jenom o trošku méně, než jeho starší předchůdce.

Především se nenechte zmást samotným názvem, protože zima zde nehraje zas až tak důležitou roli, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde především o dramatickou zápletku s jemným nádechem hororové atmosféry. Žádný čistokrevný horor rozhodně nečekejte! To však nic nemění na tom, že své osobité kouzlo tento film určitě má. Dům na samotě, obklopený hustými sněhovými závějemi, naivní mladá herečka a dvojice podivínů, se kterými byste rozhodně nechtěli trávit čas o samotě (zvláště tedy většina žen). Postupně se rozjede jakási forma psychologické hry, kdy naše hlavní hrdinka odhodí růžové brýle a začne jí docházet, že se dostala do pěkné šlamastyky. Nejen že přijde o prst a objeví mrtvolu ženy, která je ji až neuvěřitelně podobná, ale na závěr ji skutečně půjde o holý život i zbytky zdravého rozumu.

Atmosféra začala zhruba od poloviny příjemně gradovat a kromě psychického nátlaku dojde i na fyzický boj o holé přežití. Uznání si jistě kromě slušného výkonu Mary Steenburgen (jenž zde ztvárnila hned několik postav) zaslouží i československý emigrant Jan Rubeš, který se během své celkem bohaté kariéry potkal před kamerou s řadou známých osobností. Jeho filmový pomocník Roddy McDowall si rovněž nevedl vůbec špatně. Úlisný Murray v jeho podání jistě hne žlučí nejednomu divákovi. Dead of Winter tak řadím k lehce nadprůměrným dramatům/thrillerům, jenž lehce koketovali i s hororovým žánrem a určitě jsem je neviděl naposledy. Svou kvalitu tento film bezesporu má, jen si nejsem jistý, jestli zrovna takový příběh sedne každému.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat