0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 6. 2018

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)


Ne každý upír se se svým osudem dokáže smířit. Zvláště má-li toho tolik za sebou jako náš Louis a proto se potřebuje někomu vyzpovídat…


Reportér Malloy ze San Francisca dostane velmi podivnou návštěvu. Kontaktuje jej jistý Louis, který o sobě tvrdí, že žije již přes 200 let a je upír. Malloy mu samozřejmě nevěří, ale vyslechne si jeho příběh, jehož začátek se datuje k roku 1791. Louis de Pointe du Lac byl v té době majitelem plantáže v Louisianě a procházel zrovna kritickým obdobím. Smrt ženy a dítěte jej zlomila a on toužil jen po smrti. Jeho opilecké volání vyslyšel na pobřeží New Orleans jistý upír Lestat, který mu nabídl dar nesmrtelnosti a on jelikož nebyl zcela při smyslech, jí přijal. Stal se z něj upír a jeho společník, ale velmi záhy svého rozhodnutí litoval. Bohužel už to nešlo vzít zpět a Louis se nedokáže se svou proměnou smířit. Začne pít zvířecí krev, protože se mu vysávání lidí hnusí. Ovšem jen do chvíle, kdy v morem zamořené oblasti potká malou opuštěnou dívku Claudii. Kousne ji a promění v upírku, čímž ji rovněž odsoudí k věčnému prokletí. Společně s Lestatem se snaží mladou dívku vychovat, ale její povaha se brzy začne měnit k horšímu. Miluje zabíjení a nemůže se smířit s tím, že zůstane navždy v těle malé dívky. Claudia ani Louis už navíc nechtějí žít v Lestatově přítomnosti a stále více jej nesnášejí, ON je však dobrovolně jít nenechá…



Český název: Interview s upírem

Režie: Neil Jordan
Rok výroby: 1994
Délka: 123 min
Země: USA

Hrají:
Brad Pitt...(Louis)
Tom Cruise...(Lestat)
Kirsten Dunst...(Claudia)
Antonio Banderas...(Armand)
Stephen Rea...(Santiago)
Christian Slater...(Malloy)
...a další


V tomto případě jsem doslova nepolíben knižní předlohou, takže nemůžu srovnávat a snad i díky tomu jsem neměl během sledování žádné předsudky. Byl jsem však trochu vyděšen spojením romantického dramatu a upířiny, protože tato kombinace mi nikdy příliš nevoněla. Naštěstí se ukázalo, že mé pochybnosti byly v tomto případě téměř zbytečné. Přece jenom byl celý příběh postaven na dramatických okamžicích a rozhodnutích a ona romantika tu nebyla zas až v takové míře, kterou bych nedokázal překousnout. Zvlášť když to mělo téměř po celou dobu slušnou atmosféru.

Hlavně se mi ale líbila první polovina filmu. Prvotní setkání Lastata s Louisem a jejich následné rozepře i vzájemné soužití, bylo podtrhnuto několika velice povedenými scénami (hlavně co se krmení týče). No a když k nim přibyla i ještě hodně mlaďoučká Kirsten, šla kvalita příběhu hodně nahoru. Ta malá mrška si ihned získala mé sympatie a asi ze všeho nejvíce ta její panovačnost a lstivost. Oba její herečtí kolegové si však vedli rovněž velice dobře a přestože chtěl Pitt natáčení opustit, bylo dobře, že zůstal až do konce. Líbil se mi o fous víc než Tom.

Pak ovšem přišla na řadu jejich zrada a putování do Paříže a tady už mě to moc nebavilo. Upíří představení sice splnilo kvótu nahoty, ale jinak mi to přišlo lehce přihřáté a jediné, co mě probralo z lehké letargie, byl konec malé Claudie a té zrzavé upírky. Tak nějak tomu začal v mých očích docházet dech. To však nemění nic na tom, že je tento kousek v mých očích pořád ještě nadprůměrná podívaná a to hlavně díky již zmíněným hereckým výkonům a samozřejmě úchvatným kostýmům.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat