0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 6. 2018

Hellraiser: Hellseeker (2002)


Návrat Ashley Laurence do této série se bohužel moc nevydařil. Přesto patřila k tomu nejlepšímu, co nám šestý díl nabídl…


Trevor Gooden se probouzí v nemocnici a trpí výpadky paměti. Moc dobře si však uvědomuje, že společně se svou ženou Kirsty měli autonehodu, při které skončili s autem v řece. Snažil se jí pomoci dostat ven a potom…Jenže s jeho historkou moc nesouhlasí detektiv Lange, protože tělo Kirsty se dosud nenašlo a jak se ukázalo, jeho žena vlastnila docela slušné množství cenných papírů, které by po její smrti dostal právě Trevor. Že by šlo o úkladnou vraždu, nebo podvod? Zmatený Trevor se však nezdává naděje na její záchranu či nalezení, jenže od této chvíle se na něj začne lepit jeden problém za druhým. Nejen že začíná mít podivné vidiny a noční můry, ale pomalu začíná vyplouvat napovrch i jeho temnější stránka. Ukazuje se, že měl několik milenek, nalézá podivná videa, která si natáčel a vidí děsivé bytosti. Přestává rozeznávat, co je skutečnost a co jen výplod jeho představivosti a pomalu se jej zmocňuje panika a chaos. Navíc se ukáže, že daroval své ženě nechvalně proslulou skládací kostku, která otevírá bránu do světa cenobitů…




Český název: Hellraiser: Vyslanec pekla
Režie: Rick Bota
Rok výroby: 2002
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Dean Winters...(Trevor)
Ashley Laurence...(Kirsty Cotton Gooden)
Doug Bradley...(Pinhead / Merchant)
Rachel Hayward...(Allison)
Sarah-Jane Redmond...(Gwen)
William S. Taylor...(detektiv Lange)
...a další



Šestý díl sebou přinesl počáteční nadšení i slušnou porci rozporuplných pocitů. V mém případě tedy rozhodně ano. Když jsem se dozvěděl, že se do série vrátila má oblíbenkyně z prvních dvou dílů Ashley Laurence, nemohl jsem se dočkat, až jí znovu uvidím v akci. Přece jenom si už dvakrát dokázala s Cenobity poradit, jenže zde dostala opravdu minimum prostoru, což byla od tvůrců pěkná podpásovka. Když už však byla na place, patřila bezesporu k tomu nejlepšímu, co nám tento díl nabídl.

Hlavním hrdinou tu byl totiž její filmový manžel a tady nastal jeden ze zásadních problémů toho filmu. Dean Winters nepodal vyloženě špatný výkon, ale rozhodně k mým oblíbencům zřejmě nikdy patřit nebude. Navíc se ukázalo, že vlastně původní scénář neměl s touto sérií nic společného, měl si jít vlastní cestou a až následně byl přepsán tak, aby alespoň trochu navozoval na Hellraisera, přidali se Cenobiti (kteří tu dostali žalostně málo prostoru) a podle toho to tak i vypadalo. Což byl také jeden z důvodů, proč se tento díl nikdy netěšil příliš velké divácké přízně.

Dalším kamenem úrazu je sám režisér. Rick Bota každopádně nebyl dobrou volbou pro další pokračování této série, což se následně ukázalo i v dalších dílech. Jeho až chaotický přístup mi moc nesedl, za celou dobu nedokázal vytvořit pořádnou atmosféru (a když už ano, tak jen na velmi krátkou dobu), ale našlo by se tu i několik světlejších okamžiků – to bych mu zase křivdil. Zvláště pak prostřední pasáž se mi docela líbila. Místy se objevili i náznaky napětí, na řadu přišly i vraždy (ovšem s nimi i onen chaotický střih), celkem pěkné děvčata a samotní cenobiti. Pinhead tu hrál ovšem až druhé housle, což bylo dáno hlavně oním narychlo přepsaným scénářem. Kriminální zápletka, která se snad i snažila napodobit předchozí díl, však nakonec přišla s takovým finálním zvratem, že se mi z toho až udělalo nevolno. Bohužel, tady prostě nemůžu dát ani průměr, protože zklamání je prostě větší než nadšení.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat