0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2017

Suffering, The (2016)

Přišel vyčíslit hodnotu tohoto sídla, jenže místo toho se zde bude muset postavit svým vlastním démonům a nejen jim…

Henry Dawles se momentálně živí jako odhadce nemovitostí. I proto je mu nabídnuta práce od zámožného starého pána Remiela, který žije na svém honosném sídle. Ponuré místo sice vyvolává mírné rozpaky, ale po peněžní stránce jde o velice lákavou nabídku a tak ji Henry samozřejmě přijme. Velmi záhy však poznává, že s tímto místem i samotným majitelem není všechno v pořádku. Nejprve mu na břichu naskočí podivná vyrážka, potom začne mít podivné vidiny a noční můry. V nich vidí nejen nejrůznější přeludy, ale i různě zohavené lidi. Pohrává si s ním snad jeho psychika a on pomalu přestává rozeznávat realitu od své představivosti, nebo se snad ocitl ve spárech samotného PEKLA?



Režie: Robert Hamilton
Rok výroby: 2016
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Nick Apostolides...(Henry Dawles)
Phil Amico...(Remiel)
Elizabeth Deo...(Rebecca Dawles)
Chad Eric Smith...(Ahmad)
Liz Christmas...(Selena)
...a další


Režisér byl pro mě velkou neznámou a i po zhlédnutí tohoto filmu mám o něm hodně smíšené pocity. The Suffering je totiž opravdu velice zvláštním dílem, ve kterém jsem našel celkem dost kladů, ale i negativních věcí – což nám však bylo naservírováno v jakési podivné symbióze, která na mě skutečně udělala ve své finální podobě určitý dojem. Dala by se tu opravdu najít jistá „podobnost“ se Šestým smyslem, přesto si neodpustím rýpnutí, že se z tohoto tématu dalo vytěžit mnohem více. Hamilton je však teprve na začátku své režisérské kariéry a tak se třeba časem zlepší. Docela bych mu to i přál, protože jistý potenciál v sobě tento člověk bezesporu má.

Asi nejvíce musím vyzdvihnout ponurost samotného místa. Jeho postupné prohledávání bylo sice dosti zdlouhavé a místy až nechutně nezáživné, ale režisér se nám vše snažil vynahradit několika lekacími scénami a do jisté míry i určitou porcí „bizarnosti“. Ne každý divák však bude ochoten přistoupit na jeho hru. Kameraman, zvukař i maskéři odvedli kus poctivé práce, kterou je potřeba ocenit, ale největší problém vidím právě v oné zdlouhavosti. Když už totiž začala atmosféra konečně gradovat, vždy přišel střih a na řadu přišla další nudná pasáž a tak to šlo pořád dokola. Úplným závěrem a „šokujícím“ rozzuzlením příběhu však zachraňoval, co se dalo.  

Z čehož mi tedy logicky vyplývá, že jsem právě shlédl průměrnou podívanou, která mě sice nedokázala úplně uspokojit, ale zároveň neodcházím ani nějak znechucený. Po psychologické stránce to byla občas slušná jízda, dramatických chvilek tu bylo taky dost a jako hororový fanda jsem se dočkal i místy solidní atmosféry a několika „nechutností“. Na druhé straně barikády tu byla již několikrát zmíněná zdlouhavost a hodně průměrný výkon hlavního hrdiny. O zbytečnosti některých scén se bavit už raději nebudu vůbec.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat