0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 5. 2017

Cannibal Holocaust (1980)

Jeden z nejkontroverznějších filmů hororového žánru, který pobouřil mnoho lidí po celém světě…

Čtveřice mladých filmařů se vydává do pralesů v jižní Amazonii, aby zde natočili dokument o domorodcích, kteří se údajně často uchylují ke kanibalismu a dodnes se ještě nepřišli do kontaktu s bílým člověkem. Chtějí zaznamenat a poznat jejich tradice a zvyky. Jenže se po nich doslova slehne zem a tak se po jejich stopách vydává profesor Monroe se svými průvodci. Ten skutečně narazí na domorodce, kteří přišli do kontaktu s filmaři, ale kromě jejich nahrávek nalezne i zbytky jejich těl. Smutný konec ale co je mnohem děsivější je to, co následně shlédne na páskách, které zaznamenaly tuto bláhovou dobrodružnou cestu s krvavým koncem…



Český název: Kanibalové
Režie: Ruggero Deodato
Rok výroby: 1980
Délka: 95 min
Země: Itálie

Hrají:
Carl Gabriel Yorke...(Alan Yates)
Francesca Ciardi...(Faye Daniels)
Luca Barbareschi...(Mark Tomaso)
Perry Pirkanen...(Jack Anders)
Robert Kerman...(profesor Harold Monroe)
...a další


Asi není příliš potřeba představovat tento kontroverzní (snad i jeden z nejkontroverznějších) filmů, které kdy byli natočeny. Osobně ho mám zařazený ve svém TOPU - v kategorii kanibalských filmů (tedy lépe řečeno všech hororových filmů). Jsem z něj naprosto fascinován a pouštěl jsem si ho snad už padesátkrát. Přestože v mnoha lidech po celém světě vyvolal režisér Deodato velkou vlnu nevole a zhnusení, já ho řadím mezi moje velké oblíbence. Už jen z čisté nostalgie. Ještě dnes když si vzpomenu na chvíli, kdy jsem tento film viděl poprvé, mi naskakuje husí kůže.

Kanibalská tématika ve filmech mi nikdy nebyla cizí, ale jen málokterý z nich je opravdu dobrý. Většina z nich totiž jen kopíruje své známější kolegy a zřejmě i proto, nepatří tento hororový subžánr mezi moje nejoblíbenější. Tento kousek je však o několik tříd lepší, než všechny ostatní dohromady. Jak už o mě jistě víte, mám rád nejrůznější podoby morbidnosti, bizarnosti, snuff a kvalitní gore. Oproti tomu doslova nesnáším found footage styl, ale tady jsem byl prostě nucený to překousnout. Deodato totiž dokázal vše skloubit tak, že jsem byl nadmíru spokojený a ani se moc nedivím, že v tolika lidech vyvolal tolik zlostných reakcí. „Sekání živých zvířátek, napichování na kůl, znásilňování” to všechno je pro dnešní společnost nepochopitelné – však on sám za to i zaplatil. Byl popotahován u soudu a jeho dílo bylo zakázáno v mnoha zemích.

Nenajdu tady skoro nic, co bych mohl vytknout. Snad jen tu fámu, že je to natočené podle skutečné události, těmhle kecům nikdy nevěřím. Bylo však potřeba vytvořit pořádnou mediální masáž, aby měl film vůbec nějakou šanci na úspěch. Herci (neherci) se dokonce museli nějakou dobu skrývat před veřejností, aby je nikdo nepoznal. K soudu se však dostavit museli, aby ukázali, že jsou skutečně naživu. Robert Kerman byl navíc tak znechucen (on sám si myslel, že jde jen o triky a zvířatům se nic nestalo), že se po této zkušenosti raději vrátil k natáčení porno filmů. Francesca Ciardi a Lucia Costantini by jistě z fleku dostaly rovněž příležitost u filmů pro dospělé, protože obě ženy toho ukázaly divákům opravdu dost a ani se moc nestyděly. Takže ať si každý myslí co chce, ale já budu hodnotit opravdu vysoko. Cannibal Holocaust mám rád a nedám na něj dopustit.

Hodnocení:
90% 

Žádné komentáře:

Okomentovat