0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 5. 2017

American Werewolf in London, An (1981)

Za úplňku se v žádném případě neprocházejte po anglickém venkově a tamních blatech!

Dva mladí američtí turisti David a Jack se rozhodnou poznat krásy anglického venkova. Nehostinné blata a nevlídní štamgasti v malém hostinci na ně však příliš velký dojem neudělají. Navíc jsou doslova z hospody vyhnáni. Ještě před tím než se za nimi zavřou dveře, jsou varováni, aby nescházeli z cesty a dali si pozor na měsíc. Zpočátku se tomu zasmějí, ale když se v dálce ozve vlčí zavytí, smích je přejde. Oba přátelé jsou vzápětí napadeni chlupatým stvořením, které Jacka rozsápe a David jen se štěstím přežije s velkým šrámem na hrudi a obličeji. Když se po nějaké době probudí, zjistí, že se ocitl v londýnské nemocnici. Zde se o něj stará doktor Hirsch a pohledná sestřička Alex. David začne trpět podivnými nočními můrami a vidinami, ve kterých s ním promlouvá jeho kamarád Jack. Ten ho žádá, aby spáchal co nejdříve sebevraždu, jinak se za úplňku promění ve vlkodlaka a začne zabíjet další lidi. David to nejprve považuje za výplody své vlastní fantazie, ale doktor Hirsch, kterému se s tím svěřil, začne pátrat, co se skutečně mladému Američanovi stalo. Musí si však pospíšit, protože úplněk se blíží a Davidovo chování se začíná rapidně zhoršovat…



Český název: Americký vlkodlak v Londýně
Režie: John Landis
Rok výroby: 1981
Délka: 97 min
Země: Velká Británie

Hrají:
David Naughton…(David Kessler)
Jenny Agutter…(Alex Price)
Griffin Dunne…(Jack Goodman)
John Woodvine…(Dr. J. S. Hirsch)
Don McKillop…(inspektor Villiers)
...a další


Mezi fanoušky vlkodlačích filmů je tenhle kousek považován za opravdovou klasiku. Myslím si, že docela oprávněně, protože i já se u něj bavil od začátku až do úplného konce. Takže kultovní status je zde dle mého zcela oprávněný. John Landis dokázal přenést z papíru (napsal si sám i scénář) na filmové plátno opravdu poutavý příběh, který nepostrádal slušnou atmosféru, napětí, emoce i dojemné vyvrcholení. Přesně takhle si představuji dobře odvedenou práci a zvláště kvalitních vlkodlačích filmu je opravdu málo.

Jako bonus si pro nás tvůrci připravili opravdovou lahůdku ve formě přeměny ve vlkodlaka, která byla doslova luxusní. Sice bych měl menší výhrady k jeho finální podobě, která už mě zas až tolik neokouzlila, ale Landis dokázal i tento fakt povznést na vyšší level jinými prvky. Asi nejvíc se mi líbilo střídání hororových a humorných pasáží, které se výborně doplňovaly při prokrvování báječné atmosféry. Těch zde bylo vážně dost a o většinu z nich se staral především (ne)mrtvý Jack. Jeho postupný rozklad se mi rovněž hodně líbil.

V neposlední řadě nesmím opomenout pochválit ani solidní herecké výkony většiny zúčastněných. David Naughton si vedl opravdu dobře a byl příkladným tahounem celého filmu. Jeho nevinný kukuč a postupná proměna charakteristiky jeho postavy – prostě úchvatné. Jenny Agutter byla krásná sama o sobě a kromě svého talentu ukázala, že se rozhodně nestydí ukázat divákům i něco navíc. Tahle herečka nikdy neměla se svlékáním problémy a navíc tady trocha vkusné erotiky rozhodně neuškodila. Takže po všech stránkách u mne převládala spokojenost. Což samozřejmě znamená, že i finální hodnocení bude velmi vysoké. Můžu jen doporučit.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat