0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 5. 2017

Daybreakers (2009)

Lidská populace je na pokraji vyhubení a tak se musí upíři podívat po jiném zdroji potravy či lépe řečeno náhražce. S tím se však nehodlá smířit upír Ethan Hawke, který se nejenom že snaží najít náhražku za lidskou krev, ale zároveň i zachránit zbytek lidstva…

Roku 2019 již svět nevypadá tak jak ho známe dnes. Zemi postihla nákaza, která postupně proměnila většinu obyvatel v upíry. Ti, kteří zůstali nenakažení, se stali „lovnou zvěří“ pro krve lačnící noční tvory. Jenže tato vášeň pro sladkou lidskou krev zapříčinila, že lidstvo je na pokraji vyhubení. Většina přeživších je uvězněna v takzvaných „stáčírnách“ a jejich počet se rapidně snižuje. Zbytek lidí se skrývá na bezpečných místech, ale musí se mít každou noc na pozoru. Nedostatek krve však trápí i samotné upíry, kteří se kvapně snaží najít náhražku za lidskou krev. Jedním z nich je i upír Edward, který byl před mnoha roky nedobrovolně přeměněn svým bratrem a dodnes odmítá pít lidskou krev. Usilovně se snaží najít způsob, jak zachránit zbytek lidstva. Dopomoci by mu mohla mladá žena Audrey a tajemný cizinec Cormac, ovšem spolupráce s nimi znamená postavit se vlastní rase. Ta totiž nehodlá najít lék na proměnu zpět na člověka a pro zneškodnění Edwarda a zbytku lidí je ochotná udělat cokoliv…



Český název: Svítání
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig
Rok výroby: 2009
Délka: 98 min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
Ethan Hawke...(Edward Dalton)
Claudia Karvan...(Audrey Bennett)
Sam Neill...(Charles Bromley)
Willem Dafoe...(Lionel 'Elvis' Cormac)
Michael Dorman...(Frankie Dalton)
...a další


Australané se občas vytasí s opravdu zajímavým nápadem a některé jejich filmy jsou skutečně dobré. Do režisérského křesla sice usedla dvojice Němců, ale rozpočet pocházel od protinožců. To však nic nemění na tom, že nám Daybreakers nabídl netradiční námět, který určitě stojí za pozornost. Filmy s upíří tématikou mi nikterak nevadí, ale přece jenom u nich dávám přednost staré klasice. Pokud ovšem čekáte něco na způsob Bladea či snad Underworldu, tvůrci nás rychle vyvedou z omylu. A právě této skutečnosti si vážím asi nejvíce.

I já sám jsem našel jisté zalíbení ve ztvárnění upířího světa, kde lidská populace už nemá skoro ani 5%. Všude panuje jistý řád, krev jen na příděly a navíc zde máme kromě klasických upírů i jakési hybridy, kteří kvůli nedostatku krve doslova „vycucávali“ sami sebe i další upíry. V jistých chvílích tak atmosféra nabere ty správné otáčky a ani co se týká akce, jsem se zde nedočkal zbytečné přehnanosti, které jinak bývá u podobně laděných filmů přehršel. Navíc mi byla hlavní postava docela sympatická a jeho postupné „očištění jsem si dokázal celkem užít bez zbytečných předsudků.

Což samozřejmě zapříčinilo i slušné herecké obsazení. Kromě Ethana Hawkea se tu objevilo i několik jeho neméně slavných kolegů. Willem Dafoe má herectví prostě v krvi a přestože zde hrál jen vedlejší roli, nevedl si vůbec špatně. Byl takovým pomyslným jazýčkem na vahách a předvedl velice uspokojivý výkon. To Sam Neill byl na tom úplně stejně, akorát jeho postava mi trošku lezla na nervy. To však neznamená, že by podal mizerný výkon – ba právě naopak. Asi nejvíce mě však pobavil až na samotném konci. On celkově byl úplný závěr rovněž velice zvláštní a dokonce i dost krvavý. Došlo i na emoce a tak je to správné…Takže pokud přejdu k finálnímu ohodnocení, tak to vidím na lepší průměr.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat