0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 1. 2017

Čarodějův učeň (1977)

 Starému mlýnu by se měli všichni sirotci vyhnout obrovským obloukem!

Mladý sirotek Krabat chodí po Lužici od domu k domu a žebrá o kousek jídla a pití. Život se s ním však příliš nepáře, tuláci a žebrota zde nejsou moc vítáni a tak často musí přespávat na stromě, nebo v seníku. Jednoho večera uslyší tajuplný hlas, který jej zavede až před práh starého mlýna. Zde žije podivínský mistr a jeho jedenáct učedníků. Pod přísahou že odsud nikdy neuteče, je Krabat přijat a ihned se zapojí do mlynářského řemesla. Zpočátku má problémy navázat vztahy s ostatními kluky,
ale poté co se skamarádí s tovaryšem Tondou začne být pobyt ve mlýně mnohem snesitelnější. Pořád je zde však několik otazníků, které chlapci vrtají hlavou. Jakoby všichni obyvatelé mlýna něco tajili. Během několika měsíců neustálého zlepšování si jej mistr konečně povolá a zasvětí ho do tajů černé magie. Od této chvíle již není cesta zpátky a běda tomu, kdo poruší stanovená pravidla!



Režie: Karel Zeman
Rok výroby: 1977
Délka: 73 min
Země: Československo / Západní Německo
Alternativní název: Krabat

Hlasy:
Luděk Munzar...(vypravěč)
Jaroslav Moučka...(Havran, čaroděj)


Jde o další klenot z československé dílny, který si po právu zaslouží status kultovního filmu. Lužickosrbská legenda se stala inspirací pro Karla Zemana, který se jí zhostil s opravdovou grácií. Pokud máte rádi hororově laděné pohádky, určitě nebudete zklamáni. Navíc se Čarodějův učeň dočkal i celosvětového uznání. Nejvíce se mi líbil styl vypravování a na tehdejší dobu i vynikající animace. Přiznám se však, že než jsem viděl Čarodějova učně poprvé, měl jsem z něj mírné obavy (ty se naštěstí ukázaly naprosto zbytečné). Přestože jsem viděl vysoká hodnocení na internetu, čekal jsem uspávačku, kterou ani neuvidím do konce. Já moc na tenhle styl nejsem. Byl jsem ovšem velmi mile překvapen a musím říct, že Krabat má mnohem větší úroveň, než kterákoliv dnešní pohádka. Najde se v ní napětí, láska, přátelství i smrt a divák se ani minutu nenudí.

Samotný příběh se může opřít nejen o ponurou atmosféru (zvláště ve své druhé polovině), ale i výborný hlas vypravěče, který dokázal na výbornou do toho dostat všechny ty potřebné emoce – kterými je zápletka doslova prošpikována. Zpočátku divák sleduje nelehký osud sirotka a jeho každodenní „boj“ o vlastní přežití. Chudoba, nedostatek potravy a dětská nevinnost – to vše v divákovi vyvolá sympatie k hlavnímu hrdinovi, který se ocitne ve spárech zlověstného čaroděje. Zima a hlad jsou totiž jeho největšími společníky a tak o nové učně nemá nikdy nouzi. A tím se dostáváme k hlavnímu bodu toho příběhu.

Mlýnské kolo se totiž vždy zastaví, když jeden z učňů nedokáže porazit svého mistra. Jistý druh syrovosti tu na nás dýchá z každého zaprášeného koutu. Osud nebohých učňů nechci zbytečně vyzrazovat – však věřte, že s bohatou výslužkou ani výučním listem neodejdou! Děsivost tomu navíc přidává i všudypřítomnost mistra čaroděje a jeho tyranie. Samozřejmě však nesmí chybět ani protizávaží na pomyslných miskách vah v podobě přátelství a lásky. Takže je zřejmě jasné, že happyend už vykukuje zpoza rohu. Čarodějův učeň tak neoddiskutovatelně patří k nadprůměrným záležitostem, které by si nikdo z vás neměl nechat ujít! 

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat