0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2017

Cruel Jaws (1995)

Nejsem příznivcem veřejného lynčování, ale za tuhle vykrádačku by si to Bruno Mattei po právu zasloužil!

Přímořské městečko Hampton Bay a především jeho obyvatelé nezažívají zrovna nejšťastnější období. Mafie si brousí zuby na jejich nemovitosti a špatná finanční situace většiny zdejších lidí, jim v tom jenom nahrává. V zákulisí se rozjíždějí špinavé kšefty a skupinka hrdlořezů se neštítí vůbec ničeho. Dokonce se snaží zastrašit i majitele nedalekého zábavního vodního parku. Ti se však nenechají jen tak zastrašit. Ovšem něco mnohem horšího se skrývá v oceánu. Obrovský žralok kterého se snažilo námořnictvo vyšlechtit k obrazu svému, se vydává hledat snadnější přísun potravy a lidské maso mu velmi rychle zachutná. Jeho útoky jsou čím dál častější a to se blíží každoroční závod regat. Ten se sice snaží místní šerif zastavit, ale narazí na odmítavý přístup vedení města. Když však žralok znovu zaútočí a ztráty na lidských životech jsou enormní, nezbývá několika odvážlivcům nic jiného, než se pokusit tohoto mořského predátora zastavit…



Režie: Bruno Mattei
Rok výroby: 1995
Délka: 95 min
Země: Itálie / USA

Hrají:
David Luther...(Francis Berger)
George Barnes Jr...(Samuel Lewis)
Norma J. Nesheim...(Vanessa)
Richard Dew...(Dag Snerensen)
Scott Silveria...(Bob Snerensen)
...a další


Tento žraločí film se „honosí“ alternativním názvem Jaws 5, ale jinak jde pouze o odpadní kopírku známějších filmů. Režisér Bruno Mattei se vůbec nestyděl sáhnout k podlému plagiátorství a okopíroval většinu scén z filmu Poslední žralok a navíc si „vypůjčil“ i ledasco ze samotných Čelistí.
V jeho podání to však vypadá naprosto tragicky. Už jsem měl tu čest vidět spoustu žraločích braků, ale tento mezi nimi opravdu vyniká. Nejenom že mi při jeho sledování nejednou hnulo žlučí, ale nenašel jsem tu skoro nic, co by vůbec stálo za nějaké ohodnocení. A to se mi stává opravdu málokdy.

Možná bych ještě dokázal mávnout rukou nad tím, že ve většině scén je úplně jiný žralok (beztak jde o záběry z nějakého dokumentu, pokud tedy nepočítám ty záběry vykradené z jiných filmů), ale kromě pěkných ženských v plavkách, je tenhle film prachobyčejnou slátaninou a ztrátou času. Žralok se chová nepřirozeně, chvílemi to vypadá že jich tam je snad i více a to jsem ještě nezmínil, jeho velice zvláštní schopnost dělat věci, které nejsou ani při troše dobré vůle možné. Žralok zasype jeskyni kameny (postupně), dokáže se zastavit ve vodě a vyčkávat na místě, je nezranitelný vůči kulkám (nebo se tam nikdo neuměl trefit ani když byl od něj půl metru, atd.

Bruno Mattei tak dovršil své opovrženíhodné dílo ve vší té stupiditě do nezdárného konce a to jsem si myslel, že už jsem viděl opravdu všechno. Jediné co se mi na tom opravdu líbilo (když nepočítám některé ženské), jsou zvířata ve vodním parku. Když už nic jiného, tak delfíni a lachtan si nějaké to procento zaslouží. Jako hororový fanoušek jsem však znechucen. Již nikdy více. Dvakrát to stačilo. Raději se tomu vyhněte obloukem.

Hodnocení:
10%

Žádné komentáře:

Okomentovat