0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2017

Headhunter (1988)

 Kdo seká hlavy nebohým obětem? Sériový vrah, nebo snad nějaký démon…

Detektiv Giullani právě prochází manželskou krizí, kdy se z jeho manželky vyklubala lesba a on je nucen se vystěhovat ze svého domu. Útočiště hledá u své kolegyně Katherine, která z toho sice není nadšená, ale přece jenom mu nabídne střechu nad hlavou. Oběma je přidělen podivný případ sériových vražd, kdy někdo brutálně zavraždil několik černochů pocházejících z Nigérie. Obětem chybí hlavy a spojují je voodoo praktiky. Na místě činu však nejsou žádné jiné stopy, které by je dovedli až k samotnému vrahovi. Teprve když je kontaktuje záhadný pán Juru a poví jim podivný příběh o vraždícím duchovi z Afriky, jenž je výsledkem rituálu černé magie, začnou se v nich rodit první pochybnosti. Zpočátku sice jeho teorii nevěří, ale mrtvých začne přibývat a dokonce se v ohrožení života ocitají i oni sami…



Český název: Lovec lebek
Režie: Francis Schaeffer
Rok výroby: 1988
Délka: 88 min
Země: USA / JAR

Hrají:
Kay Lenz...(Katherine Hall)
Wayne Crawford...(Pete Giullani)
Steve Kanaly...(kapitán Ted Calvin)
Sam Williams...(Samuel Juru)
John Fatooh...(Roger / Headhunter)
June Chadwick...(Denise Giullani)
...a další


Je tomu už asi osm let, co jsem tento céčkový horor viděl poprvé. Úplně mi vyšuměl z paměti, což jen svědčí o tom, že nejde o nic světoborného. Teď jsem na něj narazil opět a můj obrázek na něho se vůbec nezměnil. Je sice pravda, že jako celek jsem ho tentokrát pobral o něco více, ale pachuť v ústech a zklamání přetrvali nadále. Tvůrčí myšlenka přitom nebyla vůbec špatná, jen to zpracování dost pokulhávalo za nevyužitým potenciálem, který se tu přímo vybízel. To však musím přičíst hlavně na vrub režiséra, který nedokázal během své krátké kariéry natočit nic pořádného.

Mix kriminálky, voodoo a duchařiny by mi vůbec nevadil, jen kdybych se dočkal alespoň přijatelné atmosféry, která by mi zabránila, abych u toho usínal nudou. Sice se tu skutečně objeví několik záchvěvů zlepšení (hlavně v prostřední části filmu), ve které se divák dočká několika vražd (i když ve většině případů stejně není nic moc vidět) a dokonce lze zaregistrovat i náznaky napětí, ale jinak se musíme doslova prokousat osobními problémy hlavní dvojice, která zaplňuje valnou většinu zápletky. V některých případech jsem se dokonce i zasmál – zvláště když se detektiv hádá s manželkou a její milenkou, nebo policistka prchá před černochy do vlaku), ale jinak to byla bída.

Samotný démon (duch) se tu totiž objeví až na samotném konci. Přitom jeho maska nebyla vůbec špatná. Připomínala mi skřeta z Pána Prstenů. Nechápu, proč nebyla využita víckrát. Místo toho si musíme vystačit jen z náznaky a rádoby gore efekty. Což samozřejmě nestačí ani na průměrné hodnocení. Co se hereckých výkonů týká, tak tady si mohli hlavní hrdinové počínat taky mnohem lépe. Sice nešlo o ochotnické představení, ale jak Wayne Crawford, tak Kay Lenz předvedli už mnohem lepší výkony. Zas tak špatní herci to nejsou. Lovec lebek tak nenaplnil očekávání (pokud tedy vůbec nějaké bylo), je tu k vidění spousta nelogičností a navíc jsem se při jeho sledování i dost nudil.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat