0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 1. 2017

Cursed (2005)

Dokáží sourozenci udržet svou proměnu ve vlkodlaka na uzdě? Nebo podlehnou silám zla a rozpoutají v rodném městečku krvavá jatka…

Sourozenci Ellie a Jimmy mají při návratu domů autonehodu. Nejprve srazí jakési zvíře a následně smetou ze silnice jiné auto. Při pokusu vysvobodit uvězněnou řidičku druhého vozu, jsou oba napadeni podivným zvířetem a tělo mladé dívky je následně nalezeno roztrháno opodál. Jejich verzi že je napadl velký vlk, policie nevěří, ale oba sourozenci velmi záhy pocítí podivné změny svého těla. Zatímco Ellie tomu nevěnuje příliš pozornost a raději se věnuje práci a svému komplikovanému vztahu se svým klukem Jakem, Jimmy je přesvědčen, že je musel pokousat vlkodlak a oni sami se v něj brzy promění. Získané schopnosti v podobě velké síly se mu líbí, ale nechce se zcela podřídit silám zla. Ve městě však dojde k několika dalším vraždám a zdá se, že vlkodlak nechce nechat ani jednoho ze sourozenců na pokoji…



Český název: Prokletí
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 2005
Délka: 97 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Christina Ricci...(Ellie)
Jesse Eisenberg...(Jimmy)
Joshua Jackson...(Jake)
Judy Greer...(Joanie)
Portia de Rossi...(Zela)
...a další


Wes Craven během své bohaté kariéře natočil spoustu výborných (kultovních) filmů, ale i v posledních letech dal šanci vzniknout i několika totálním blbostem. Prokletí zůstalo někde uprostřed. Celé mi to přišlo jako nějaká vlkodlačí parodie. Divák se za celý film ani jednou pořádně nelekne, ale zato zažije několik humorných situací, které ve filmu tvoří podstatnou část děje. Mnohdy jde však jen o ten tip černého humoru, kterému se smál asi jen on sám. Vlkodlačí filmy mi nikdy nějak zvlášť nevadili, ale vše se odvíjelo od toho, zda mě dokázal zaujmout děj a samozřejmě i samotný vzhled / proměna vlkodlaků.

Jediným větším plusem vidím účast několika pěkných hereček, ale jinak jde o dost průměrný rádoby horor. Já jsem si vždycky myslel, že vlkodlak vycítí druha na sto honů, ale tady bylo těch potvor nějak moc a nikdo o nikom nevěděl. Dost přitažený za vlasy byl však celý scénář, takže o nelogické kopance tu rozhodně nebylo nouze. Ale zas na druhou stranu nemůžu tvrdit, že bych se u sledování nějak výrazněji nudil. V některých pasážích totiž dokázal Craven vytvořit skutečně povedenou atmosféru (kupříkladu prvotní útok na sourozence a Shannon Elizabeth byl docela povedený).

O něco horší to už bylo s provedením vlkodlačí proměny. V některých momentech nevypadala zas až tak zoufale, ale bylo tu i dost takových, při kterých jsem začal doslova skřípat zuby. Třeba ta s Judy Greer byla na můj vkus až moc digitální. Stejně jako pes-vlkodlak – to už bylo dost trapné. Po stránce hereckých výkonů to však tentokrát docela ušlo. Christina Ricci odvedla svůj standard a opět nezklamala. Ona dokáže i takový průměrný film alespoň na chvíli „rozzářit“. Judy Greer, Joshua Jackson i Jesse Eisenberg jí však zdatně konkurovali. Po této stránce jsem s Cursed problém neměl. Jen mohl být tento film brán více vážněji.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat