0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2017

Victor Frankenstein (2015)

Další z mnoha adaptací o pokoření smrti, oživlém monstru a bláhovém vědci...

Bezejmenný hrbáč pracuje v cirkuse jako „šašek v manéži“ a musí neustále snášet ponižování ze strany majitele i ostatních zaměstnanců. Jeho tajnou láskou je artistka Lorelei. Při jednom představení dojde k nehodě a je to právě on kdo dívce společně s neznámým mužem zachrání život. Jeho další zálibou je totiž čtení lékařských knih. Cizinec se mu představí jako vědec Victor Frankenstein a nabídne mu spolupráci. To se však ani za mák nelíbí majiteli cirkusu, který hrbáče spráská a uvrhne do klece. Victor mu však pomůže a tak mezi oběma muži vznikne silné přátelské pouto. Nejprve dá hrbáčovi jméno Igor, pomůže mu zbavit se jeho hrbu, který tvořil podkožní hnis a společně se vrhnou do zvrhlých vědeckých pokusů. Proč zvrhlých? Frankenstein je posedlý dokázat, že se dá překonat smrt a znovu oživit, co již jednou zemřelo. V hlavě se mu zrodí nebezpečná myšlenka v podobě oživení mrtvého člověka. Igor je však stále více přesvědčen, že to není správné a Victor se pomátl na rozumu. Navíc je jim v patách inspektor Turpin, který touží oba dostat za mříže…



Český název: Viktor Frankenstein
Režie: Paul McGuigan
Rok výroby: 2015
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
James McAvoy...(Victor Frankenstein)
Daniel Radcliffe...(Igor)
Jessica Brown Findlay...(Lorelei)
Andrew Scott...(inspektor Turpin)
Freddie Fox...(Finnegan)
Spencer Wilding...(Nathaniel / Prometheus)
...a další


Dnes již nesmrtelný příběh o Frankensteinovi a jeho monstru znají snad všichni. A to především díky nespočtu filmových či divadelních adaptací. Neznám snad nikoho, kdo by nevěděl o co že se jedná. Poslední dobou však i já zastávám názor, že už je zřejmě naprosto zbytečné, pořád natáčet další a další filmy s již značně vyčpělou zápletkou, zvláště když většina těch novodobých kousků za moc nestojí a dělají spíše ostudu, starým klasikám. Sice se najde spousta režisérů (scénáristů), kteří se snaží okořenit děj vlastní myšlenkou, ale většinou z toho vzejde jen prach sprostý blábol a absolutní ztráta času.

No a tady to není jiné. Prvních čtyřicet minut jsem doslova usínal nudou a nebýt pasáže s opicí a akčněji pojatým koncem, tak jsem tomu nejspíš rovnou vlepil ODPAD. Nikdy jsem nebyl velkým obdivovatelem Daniela Radcliffa a celá ta sága o Harry „Poserovi“ šla absolutně mimo mou maličkost. Nechci nějak snižovat jeho herecké kvality, ale pro mě určitě nebyl žádným tahounem toho filmu. Spíš se mi od prvních minut dost zprotivil a nebýt vyšinutého Jamese McAvoye, šlo by to do kytek i po herecké stránce. No a Jessica Brown Findlay? Tak ta tu byla jen do počtu a mnohem více mě okouzlila svými domácími fotkami, které se dostaly na internet, než svým hereckým nadáním.

Vytlačení jebáku na zádech, ani Igorův hrudníček lehce pokrytí chmýřím na mě moc velký dojem neudělal. Stejně tak značně sterilní atmosféra či filozofické tlachání v rámci dialogů. Já se těšil na hororovou atmosféru a vystupňované napětí, ale této kombinace se mi tu dostávalo jen po opravdu malých dávkách. Tvůrci měli štěstí, že se tu objevila ona oživlá opice alespoň částečně se jí podařilo mě probudit z polospánku. Závěr však byl docela vydařený. Kdyby se v podobném duchu nesl celý film, byl bych nadmíru spokojený.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat