0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2017

Apt Pupil (1998)

 I nadaný žák může podlehnout zrůdnosti okolního světa…

Todd je jeden z nejlepších studentů své školy a je mu předurčována skvělá budoucnost. Nadaný žák se ze všeho nejraději věnuje dějepisu a hraní si na detektiva. Díky čemuž v něm vzroste podezření, že jeho soused pan Arthur Denker není ve skutečnosti tím, za koho se vydává. Za pomocí své intuice, otisků prstů a své mazanosti dokáže, že jde o válečného zločince a bývalého nacistu Kurta Dussandera, který měl na svědomí stovky (snad i tisíce) poprav v koncentračním táboře. Nehodlá však staříka hned udat na policii, ale přinutí ho, aby mu vyprávěl své zrůdné skutky přesně tak, jak se skutečně udály. Mezi oběma muži vzniká podivné pouto, které se však v žádném případě nedá označit za akt přátelství. Todd postupně propadá kouzlu děsivého vyprávění, které jej čím dál více fascinuje, což má však neblahý vliv na jeho školní prospěch i na jeho vlastním chování…



Český název: Nadaný žák
Režie: Bryan Singer
Rok výroby: 1998
Délka: 111 min
Země: USA / Francie

Hrají:
Brad Renfro...(Todd Bowden)
Ian McKellen...(Kurt Dussander)
Joshua Jackson...(Joey)
David Schwimmer...(Edward French)
Jan Tříska...(Isaac Weiskopf)
...a další


Novelu od samotné mistra Kinga jsem bohužel neměl tu čest si přečíst, ale tento velice zajímavý film jí určitě ostudu neudělal. O tom jsem přesvědčený, zvláště když se Nadaný žák dočkal velice kladného přijetí u diváků. Dozajista za to může především výborný režisér a hlavně herecké výkony obou hlavních aktérů. Sice nejde vyloženě o hororový kousek, ale spíše psychologické drama /thriller chcete-li, to ovšem nic nemění na faktu, že ho nemůžu hodit na tento blog. Jeho náplň je totiž mnohem děsivější, než ve většině novodobých hororů.

Tím samozřejmě nemám na mysli, že by jste u něho řvali hrůzou, ale již samotná podstata koncentračních táborů a plynových komor, nenechá nikoho v klidu. Byla jen velká škoda, že to místy bylo zbytečně natahováno a některé pasáže, jsou proto dosti nezáživné. Naštěstí zde však převažují ty lepší a i proto odcházím nakonec docela spokojený. Zvláště když se film mohl opřít o výborné herecké výkony obou hlavních aktérů. Zatímco student Todd projde celkovou proměnou své osobnosti z poctivého mladíka v zapáleného fanatika, starý Kurt se veze po celou dobu na stejné vlně.

Nechybí ani skvěle vytvořená atmosféra a několik bizarnějších situací. Zvláště scéna s kočkou a troubou byla výborná. Hlavní prim tu však hraje psychologie a hlavně chlapcova představivost. Právě tyto momenty patří ke zlatému hřebu večera. Přece jenom realita už na mě tak dobrý dojem nedělala. Nadaný žák však bezesporu patří k nadprůměrným záležitostem, které by jste si určitě neměli nechat ujít. V jedné z vedlejších rolí máte možnost vidět i českého herce Jana Třísku. 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat