0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Moon of the Wolf (1972)

V malém městečku obklopeném lesy a bažinami začíná přibývat mrtvých, jejichž těla byla strašlivě potrhána. Udělali to snad divocí psi, nebo je to něco mnohem horšího?

V malém americkém jižanském městečku nastalo velké pozdvižení. V lesích byla nalezena mrtvá dívka, jejíž tělo bylo ošklivě potrháno. Doktor Druten provede pitvu a zjistí, že dívka byla nejdřív zabita člověkem a teprve poté ponechána v lese napospas divé zvěři. Místní šerif Whitaker se pouští do pátrání, které brzy odhalí několik tajemství, které se neměl nikdo dozvědět. Pátraní dovede šerifa až k domu Rodantheových - boháčů, jejichž předci založili tohle městečko. Slečna Louise je Whitakerova láska z dětství a tak mají po dlouhé době možnost si zase popovídat. To se však nelíbí jejímu bratrovi Andrewovi, který trpí vzácným druhem malárie. Brzy zemřou další dva lidé a stopy, které za sebou vrah zanechal, jasně dokazují, že nemůže jít o obyčejného člověka. V hlavách místních se rodí otázky typu: když to není člověk, tak co to je? Má to snad něco společného s děsivým vytím, které se ozývá po večerech z lesa?


Český název: Znamení Vlka
Režie: Daniel Petrie
Rok výroby: 1972
Délka: 75 min
Země: USA

Hrají:
David Janssen ... (Sheriff Aaron Whitaker)
Barbara Rush ... (Louise Rodanthe)
Bradford Dillman ... (Andrew Rodanthe)
John Beradino ... (Dr. Druten)
Geoffrey Lewis ... (Lawrence Burrifors)
...a další

Jedná se o průměrný vlkodlačí film ze sedmdesátých let, který byl natočen pro televizní účely. Scénář filmu není ničím výjimečný a samotní autoři neodvedli zrovna dvakrát dobrou práci. Kdo je vrahem, se dozvíme v prvních dvaceti minutách a poznají to i ti méně chápaví, protože všechny indicie jsou nám předloženy pěkně na talíři. Přestože režisér Petrie nebyl v té době žádný začátečník a na svém kontě měl již několik filmů, tak zřejmě nedostatek financí a samotný scénář mu nedopřáli dostatek manévrovaní k tomu, aby dosáhl lepších výsledků.

První polovina filmu totiž vypadá jako detektivka či krimi a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o horor. Pořád se jenom něco vyšetřovalo, nebo probíhaly hádky mezi místními sedláky, ale samotný pachatel nebyl ukázán ani na okamžik. To se změnilo až na konci, ale ani v této chvíli to nebyla žádná sláva. Zarostlá ruka a pohled z vrahových očí jsou velmi nedostačující prvky, které i v té době patří mezi hodně podprůměrné, jelikož znám hned několik mnohem starších filmů s touto tématikou, které jsou na mnohem vyšší úrovni. Až úplně nakonec se nám ukázal vlkodlak v celé své kráse a alespoň trochu vylepšil mé mínění. Nečekejte však žádnou postupnou proměnu, protože vlkodlak je nám ukázán až v konečné fázi, a to ještě jen v několika scénách, které se vesměs odehrávají ve tmě.

Co se týká atmosféry filmu, tak tu musím docela pochválit. Podobné melodie jsem slyšel ve spoustě detektivních filmů té doby a přestože se jednalo o tuctové tóny, tak mi do právě probíhajícího děje skutečně pasovaly. Jakmile došlo na děsivější scény (těch sice moc nebylo), tak se hudba změnila a tajemné zvuky jako výkřiky, hřmění, vytí dokázali splnit účel a atmosféra o něco zhoustla.

Film se však nevyvaroval ani několika nelogičnostem. Jako příklad uvedu scénu, kdy vlkodlak spadne doprostřed plamenů a začne hořet. V další scéně je však zase úplně v pohodě a dokonce ani oblečení nemá ohořelé či jinak poškozené. Co mě však rozesmálo nejvíc byl fakt, že dokázal vytrhnout tlusté mříže od vězení, ale v jiné scéně nebyl pořádně schopný rozrazit dřevěné dveře do domu. Herecké výkony byly na hranici průměru a ani jeden z herců ničím nepřevýšil své kolegy. Jak samotný šerif, tak ani představitel vlkodlaka na mě neudělali žádný velký dojem. Jedinou světlejší výjimkou je herečka Barbara Rush, která přestože patří již do té staré sorty hereček, tak i v pokročilejším věku dokáže mužské publikum zaujmout. Její výraz hrůzy je asi jako jediný z celého filmu nezapomenutelný.

V celkovém vyúčtování a hodnocení filmu se přikláním k čistému průměru. Jako celek dokáže film nenáročného diváka jistě zaujmout, ale čistokrevné hororáře asi moc nepotěší. Mě osobně film nenudil a se zájmem jsem se dodíval až dokonce. Bohužel mi tam však chybělo více hororových scén se samotným vlkodlakem, protože jeho dvouminutová účast je pro mě docela málo. Takže pokud chcete vidět nějaký dobrý vlkodlačí film, raději se podívejte někde jinde.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat