0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Mothman Prophecies (2002)

Richard Gere náhodou dojede do městečka, ve kterém místní obyvatelé mají zvláštní vidiny, které se začnou skutečně vyplňovat.

John Klein je úspěšný novinář. Se svou ženou Mary se dohodli, že si pořídí nový dům. Při jeho prohlídce je nejvíc zaujme šatník. Při začínajících intimních chvílích je vyruší realitní agent. Se smíchem odejdou a dům koupí. Po cestě zpět do starého domu mají autonehodu. Do čelního skla jim něco narazí. Zatímco Johnovi se nic nestane, jeho žena si rozbije hlavu o boční sklo. Je převezena do nemocnice. Doktoři zjistí, že trpí vzácným nádorem na mozku. Na nemocničním lůžku se manžela zeptá: ,,Ty jsi to neviděl, že ne?‘‘ Ten nechápe o čem mluví. Následující den Mary umírá. John v nemocnici vyklízí její pokoj, když tu narazí na sešit, ve kterém jsou nakreslené zvláštní kresby. Na obrázkách jsou zřejmě andělé a zvláštní záhadné obličeje.


Český název: Proroctví z temnot
Režie: Mark Pellington
Rok výroby: 2002
Délka: 119 min
Země: USA

Hrají:
Richard Gere ... (John Klein)
Debra Messing ... (Mary Klein)
Laura Linney ... (Connie Mills)
Will Patton ... ( Gordon Smallwood)
Yvonne Erickson ... (Dr. McElroy)
...a další


O 2 roky později:
Dozvídá se, že v posledních měsících začali mít místní obyvatelé různé vidiny, slyšeli podivné zvuky v telefonu a tak dále. Začne je tedy s policistkou objíždět a dozvídá se zajímavé věci. Jedna žena mu dokonce ukáže obrázek neznámé postavy, kterou viděla na svém pozemku. Je dost podobný těm, jenž kdysi nakreslila jeho žena.

Víme, že Monthman nejspíše doopravdy existuje. Kdo je ta tajemná postava? Odkud pochází? Údajně se vždy objeví tam,kde se má stát nějaká katastrofa. Ať už zaviněná lidskou rukou nebo přírodou. Za zmínku stojí případ,který se stal roku 1966. Dne 12. listopadu v městě Clendenin kopalo pět mužů hrob na místním hřbitově, když tu najednou jim nad hlavami začalo poletovat něco, co označili za hnědého muže s křídly. O tři dny později jela rodina Scarberryů po silnici, když najednou uviděli u cesty stát podivné stvoření. Začali ujíždět, ale postava letěla těsně za jejich autem. Poslední zprávy o jeho spatření jsou z roku 1969. Doteď se experti na paranormální jevy nemůžou shodnout o co přesně může jít.

Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Johna A. Kella. Kniha byla vydána roku 1975. Jde o sepsání skutečné události, která se stala v Západní Virginii v malém městečku Point Pleasant. V prosinci roku 1967 se zde odehrála obrovská tragédie, o které se psalo po celém světě.

Snímek je nabytý tajuplnou atmosférou a jeho tajemství se bude postupně odkrývat. Do toho všeho hraje i smyslná hudba. Výkony herců jsou dobré. Kritici se shodují, že Richard Gere si v tomto filmu zahrál hned po Pretty Woman svou druhou životní roli. Zahrál si zde i Will Patton, kterého bude znát z filmu Armagedon.


Hodnocení:
Tomuto dílu dávám 70%, jak za herecké výkony hlavních protagonistů, tak i za zajímavý děj.

Žádné komentáře:

Okomentovat