0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Mosura tai Gojira (1964)

Gojira znovu procitá a začne ničit japonské městečko Nagoya. Jediná kdo jí může zastavit je božská Mosura, ale jak jí k tomu přimět?

Japonské pobřeží poblíž města Nagoya zasáhne hurikán. Škody nejsou sice katastrofální, ale i tak se na břeh vydává spousta zvědavců, aby se podívali na ten nepořádek. Naskytne se jim neuvěřitelný pohled na obří vejce, které plave nedaleko břehu. Místní vesničané vytáhnou vejce na pevnou zem a k místu přijedou japonští vědci, aby ho prozkoumali. Jenže se dozvědí, že si ho koupil bohatý podnikatel Kumayama, aby z něj udělal svou atrakci a vydělal na něm co nejvíce peněz. Profesor Miura, novinář Ichiro a fotografka Junko si chtějí vejce prohlídnout, ale nedostanou povolení. Zatímco ti tři vymýšlí plán, jak se k vejci dostat, přijde k podnikateli velice zajímavá návštěva. Jako mávnutím kouzelného proutku se u něj v kanceláři zjeví dvě malé dívky, které jej žádají o navrácení vejce. Pokouší se mu vysvětlit, že vejce musí co nejdříve dostat zpátky na ostrov Infant, protože se z něj co nevidět vylíhnou potomci Mosury. Kumayama se jim vysměje a pokusí se je uvěznit. Dívky však utečou a o pomoc poprosí profesora Miura a jeho dva společníky. Ti se pokusí ještě o jeden marný pokus vejce získat a zdrcené dívky se záhy vrací zpět na svůj ostrov.


Režie: Ishiro Honda
Rok výroby: 1964
Délka: 89 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Godzilla Vs. Mothra

Hrají:
Akira Takarada ... (Ichiro Sakai)
Yuriko Hoshi ... (Junko 'Yoka' Nakanishi)
Hiroshi Koizumi ... (profesor Miura)
Yu Fujiki ... (Jiro Nakamura)
Emi Ito ... (Shobijin (Twin Fairy) )
Yumi Ito ... (Shobijin (Twin Fairy) )
... a další


Mezitím se však stane ještě něco mnohem horšího. V průmyslovém areálu, který leží nedalo pobřeží se k životu probere Gojira, kterou všichni již nějakou dobu považovali za mrtvou. Po souboji s King Kongem zmizela v hlubinách moře, ale hurikán její tělo vynesl zpět napovrch. Rozzuřená Gojira začne okamžitě ničit Nagoyu a armáda je vůči ní opět bezmocná. Profesor Miura vymyslí spásný nápad a vydá se na ostrov Infant požádat místní domorodce o pomoc. Ti však odmítají přesvědčit Mosuru, aby lidem pomohla, protože jí nebylo navráceno její vejce. Dvojčata se však nad profesorem slitují a nakonec se jim podaří přesvědčit svou bohyni, aby Gojiru sprovodila ze světa jednou provždy.

Trvalo tři roky než se obě monstra postavila proti sobě. Paradoxně se tak stalo v době, kdy od následujících dílů změní Gojira strany a začne pomáhat lidem. To však nic nemění na tom, že souboje obou monster do jisté míry uchvátili většinu fanoušků této monster série. Ti jenž viděli film Mosura (1961) určitě vědí o tomto stvoření již mnoho a tak je zcela zbytečné, abych zde vypisoval všechny její přednosti a podrobnou historii. Podobně jako ve většině svých starších filmů i zde režisér Honda nechá diváky v napětí co možná nejdéle. Začátek filmu tak probíhá opět kolem již vyzkoušené šablony, kdy se diváci nejprve seznámí se všemi důležitými postavami v ději.

Tentokrát však nechal Tokio oddychnout a rozhodl se trochu poničit jiné město. První polovina filmu se točí okolo obrovského vejce, jehož obsah zůstává zahalený pod rouškou tajemství. Tedy ne pro ty jenž svědomitě sledují režisérovy filmy pěkně popořadě. Máme zde možnost opět spatřit ziskuchtivého muže, jenž se neštítí pro peníze klidně i zabíjet. Bohužel výběr zloducha/ů se tentokrát moc nepovedl. Nepříliš přesvědčivé výkony japonských herců však nejsou žádnou novinkou. Proto byl příjemným oživením příchod dvou malých dam, které umí pěkně zpívat. Byl jsem rád, že zde opět zazněla lyrická píseň "Mosura No Uta". Ta už bude s Mosurou navždy spjata. Pokud tedy přežijete poněkud vlažnější první polovinu filmu, kdy se tohoto moc zajímavého neděje a vše se nese v lehce komickém duchu ( jak bývá u těchto filmů zvykem), nebudete litovat.

S procitnutím Gojiry konečně přichází i dlouho očekávaná demolice městečka. Opět zde máme šanci sledovat již zaběhlé triky, které už snad ani nemůžou nikoho znechucovat. Někoho možná nebaví se dívat na ničení papírových baráků a přehlídku dětských hraček viz modely tanků a aut – jenže právě tyto momenty japonští diváci na této sérii milovali společně s gigantickými hrdiny nejvíc. Lidé si už totiž zvykli, že se ničeho lepšího nedočkají ( což měli pravdu, protože se tyto triky objevují až do posledního dílu celé série) a tak nad nimi přestali lámat hůl. Pokud se vám zdají hrozné, nudné a nezajímavé, tak se na ostatní Gojiry ani nedívejte! S každým dalším dílem jde totiž kvalita celého snímku rapidně dolů. Tedy až na pár výjimek.

Když se Mosura přece jenom rozhoupe k souboji se svou gigantickou protivnicí, jejich boj bohužel netrvá tak dlouho, jak by asi každý očekával. Létající Můra jí dávala co proto a každý nezaujatý divák si jen horko těžko vybíral svého favorita. Obě stvroření se snažila využít co nejlépe svých předností, což vedlo k celé řadě humorných momentů a situací. Bylo však potřeba ještě trochu natáhnout děj, a tak jsme měli možnost názorné ukázky, že i bohové můžou občas dostat před prdel. Ve dvou se to však lépe táhne a přece "zrození nového života je tak krásné!"

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat