0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Murders in the Rue Morgue, The (1986)

Jedno z mnoha filmových zpracování skvělé povídky Edgara Allana Poea, pojednávající o vyšetřování brutální vraždy v ulici Morgue.

Poslední dobou zaplňují pařížské deníky zneklidňující zprávy o záhadném úmrtí několika osob v okolí parku. Asi nejděsivější událost se však odehrála v ulici Morgue. Včasných ranních hodinách vzbudily hrůzostrašné výkřiky z domu paní L´Espanayové a její dcery několik vyděšených obyvatel. Ti vyčkají na příchod strážníka a společně se vydávají k domu na průzkum. Křik mezitím ustane a nastane hrobové ticho, které ještě více rozpumpuje strach v tělech všech zúčastněných. Když vyjdou až do nejvyššího patra a vyrazí zamčené dveře, naskytne se jim děsivá podívaná, která je ochromí hrůzou a zděšením. V místnosti je všechno rozmlácené napadrť, stěny jsou zalité krví a na podlaze se válí spousta franků. Jediné co chybí jsou těla obětí a samozřejmě i samotný pachatel či pachatelé. Když na místo dorazí skupina vyšetřovatelů společně s policejním Prefektem, tak po důkladném pátrání přece jenom naleznou obě těla mrtvých žen, které jsou děsivě zohavena. Jenže nemají žádné stopy, které by je dovedly až k vrahovi, a tak se uchýlí k obvinění prvního, který se jim dostane pod ruky. Tím se stává Adolphe Le Bon, který obě dámy v den vraždy doprovázel k domu i s peněžním obnosem. Nešťastníkovým jediným štěstím je fakt, že je snoubencem pohledné Claire Dupinové, jejíž otec je všemi uznávaný policejní detektiv na penzi. Toho tajně požádají jeho bývalí kolegové o spolupráci na případu a on se toho s radostí ujímá. Na pomoc si přizve svého rodinného přítele Phillipa Hurtona a oba se ihned pouštějí do vyšetřování na vlastní pěst. Jejich práce brzy začne nést kýžený efekt, ale jak to všechno dopadlo si musíte zjistit sami…


Český název: Vraždy v ulici Morgue / Vraždy na Rue Morgue
Režie: Jeannot Szwarc
Rok výroby: 1986
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
George C. Scott ... (Auguste Dupin)
Rebecca De Mornay ... (Claire Dupin)
Val Kilmer ... (Phillipe Huron)
Neil Dickson ... (Adolphe Le Bon)
Ian McShane ...(Policejní Prefekt)
...a další


Skvělou knižní předlohu napsal v roce 1841 Edgar Allan Poe, která mu vyšla v Graham´s Magazíne, kde nastoupil jako redaktor. Jeho povídka zaujala obrovské množství čtenářů, především díky velice skvělému popisu vyprávění a tou dobou i detailním popisem detektivního vyšetřování. Díky této povídce vznikla i legendární postava detektiva Auguste Dupina, předchůdce Sherlocka Holmese nebo Hercule Poirota. Asi málo kdo však tuší, že tento film není rozhodně prvním filmovým zpracováním této povídky. Již v roce 1914 vznikl černobílý film The Murders in the Rue Morgue, který ovšem moc lidí nezná. Mnohem známějším se stala Floreyho verze z roku 1932 s Belou Lugosim v hlavní roli. Následovala ještě verze z roku 1971, ale ta se od původní myšlenky dost lišila. No a potom přišel na řadu tento film režiséra Szwarce, který se ovšem rovněž v některých věcech podstatně liší od originálu.

Především bych chtěl upozornit, že jde o televizní film a především o klasickou detektivku, takže ti z vás, jenž očekávají spanilou hororovou jízdu budou asi nejspíš pěkně zklamáni. Děj filmu se od své knižní předlohy v ledasčem liší a asi nejvýraznější proměnou je samotná postava detektiva Duplina. Ti, jenž povídku četli si jistě vzpomenou na mladého muže z bohaté rodiny, ale zde se musí spokojit se starým mužem, který byl odsunut na penzi a nyní hořekuje nad svým osudem. V podání George C. Scotta jsem si tenhle film však užíval, jediné co se mi moc nelíbilo byl jeho dabing, ale to je otázka vkusu. Atmosféra filmu nabere hned od začátku příjemně mrazivé obrátky a musím uznat, že se tvůrcům podařilo téměř dokonale diváky vtáhnout do děje hlavně úvodní scénou ze zamknutého pokoje. Zde se pomalu, pouze za chabého osvětlení odkrývá děsivý pohled na zdemolovaný pokoj a následné pátrání po tělech obětí nenechá jen tak někoho klidným.

Prostřední část filmu je už mírně slabší, protože se zde především seznamuje se všemi důležitými postavami a pomalu krůček po krůčku sledujeme průběh Duplinova pátrání. Občas si ve filmu říkám, jak je jednoduché nalézt nějaké pořádné stopy, ale tentokrát je celý případ obalen do mlžného oparu až téměř dokonce. Samozřejmě jen pro ty, co nikdy neviděli žádnou z předešlých filmových verzí, nebo nečetli knihu. Ti si samozřejmě užijí docela solidní finální rozuzlení případu a budou určitě mile spokojeni. Pro ostatní to už sice taková sláva nebude a vrahova totožnost a ztvárnění je lehce rozesměje, ale i tak si myslím, že se kvalita celého snímku udržela v lehkém nadprůměru.

Asi největším lákadlem je herecké obsazení. Objeví se zde hned několik velice známých tváří. Kromě již zmíněného George C. Scotta (The Exorcist III) si zde zahrála i půvabná Rebecca De Mornay. Ta sice předvedla poněkud slabší výkon, ale i tak její přítomnost rozhodně potěší. Musím však zklamat ty, jenž se snad těšili na její další z mnoha lechtivějších scén, protože tato dáma zůstala tentokrát zcela zahalena. Další v řadě známých jmen je Val Kilmer (Reset). No a v neposlední řadě nesmím zapomenout ani na anglického herce Iana McShanea, kterého budete jistě všichni znát především z legendárního válečného filmu Battle of Britain (1969).

Svým způsobem jde o docela solidní zpracování skvělé povídky, kterou ocení především ti, jenž s ní ještě nikdy neměli co dočinění. Samozřejmě, že se zde najde několik výrazných chyb, jenž jsou viditelné na první pohled, ale v konečné fázi si myslím, že to tvůrci zvládli docela obstojně. Hlavně začátek filmu dokázal diky své atmosféře naježit chloupky nejednomu divákovi či divačce.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat