0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Moscow Zero (2006)

Nikdy nezůstávejte po tmě!!!

O Rusku kolují různé zvěsti a pověsti. Je to velká země s mnoha neprozkoumanými oblastmi, kupou sněhu, velkou zimou a hlavně litry vodky. Nejvíce různých příběhů a fámů kolují hlavně z dob Stalina a zvěrstev, které on a KGB napáchali. Nemusíte se bát o ničem z toho tento film není, tedy až na pověst se kterou nás seznámili filmaři. Jenže, kdyby zůstali jen u pověsti, mohli jsme se zasmát nebo maximálně trochu zatřást strachy. Bohužel pro nás diváky oni si nedali říct a natočili tento zmatený film.


Český název: Pod Moskvou
Režie: María Lídon
Rok výroby: 2006
Délka: 82 min
Země: USA / Španělsko / Velká Británie

Hrají:
Vincent Gallo ... ( Owen)
Oksana Akinshina ... ( Lyuba)
Val Kilmer ... ( Andrey)
Rade Serbedzija ... ( Sergei)
Joss Ackland ... ( Tolstoy)
Sage Stallone ... ( Vassily)
...a další


V pověsti se říká,ž e lidé chtěli stavět chrámy tak vysoké, aby se mohli dotýkat nebes a andělů, avšak základy těchto chrámů byly tak hluboké, že otevřely cestu do pekla. Až přestanou téct slzy kajícníků přijdou démoni temnoty na zem, aby se nakrmili dušemi hříšníků.

Za Stalinovy vlády byla pod Moskvou vybudovaná obrovská síť katakomb, chodeb a místností, které měly usnadnit pohyb různým vládních činitelů, stejně jako KGB. V dnešní době už však slouží už jen jako útočiště pro bezdomovce, feťáky a jiné kriminální živly.

Kněz Owen přijíždí z Ameriky do Moskvy kvůli naléhavému žádání Aleca. Jde o jejich společného známého antropologa Sergeie, který nedávno odešel do podzemního bludiště chodeb hledat tajemství a svatyni, která se tam údajně skrývá, vyzbrojen jen baterkou, spacákem a deníkem, který napsala jedna jeptiška. Jenže už je to několik dnů, co ho nikdo neviděl a navíc koluje několik špatných zvěstí o místě kam se vydal.

Owen a Alec se vydají ke vchodu do podzemí, kde bydlí vůdce jedné ze dvou skupin vyděděnců Tolstoy. Ten jím nabídne pomoc a jako doprovod s nimi půjdou dva jeho muži a krásná Lyuba. Musí si však dávat pozor, aby nezkřížili cestu druhému z vůdců Andreyovi, který chce cestu do území stínů zahradit. Vydávají se tak do nitra katakomb a bludiště chodeb, ve kterém sídlí zlo a kde je údajně vchod do pekla. Na cestu dostanou radu: Nikdy nezůstávejte po tmě!!! Najít Sergeie nebude jednoduché, protože překročil řeku a teď je na území stínů a zla, ze kterého se ještě nikdo nevrátil. Brzy nejen on, ale i Owen a jeho skupina zjistí, že legenda ožila a není to jen výplod lidské fantazie.

Námět toho filmu je dobrý a určitě stojí za povšimnutí, ale jeho filmové zpracování je už na tom podstatně hůř. Když jsem viděl trailer k tomuto filmu, řekl jsem si, že tohle musím vidět – to bude paráda. No a musím říct, že jsem se šeredně mýlil. Ani po čtyřech pivech jsem nenašel zalíbení v tom, co jsem viděl na televizní obrazovce. Ze začátku jsem se celkem bavil a líbily se mi scény, které režisér natočil ve špinavých uličkách s bandou bezdomovců. Ale když přišlo na samotné podzemí, nastala velká mýlka a úroveň i atmosféra začala upadat.

Všude byla jen tma, ve které pořád pobíhala malá holka v noční košili a něco šeptala postavě v kápi. Po delším čase jsem zjistil, že je to ... a docvaklo mi, proč tu vlastně hraje. Jenže důvod a vysvětlení filmařů mi přišlo jako pořádná kravina. Potom jsme měli možnost střídavě vidět ožralého Sergeie a jeho skupinu zachránců, kteří měli různé útrapy po cestě. Samotní démoni se zde vyskytovali formou stínů, které se udělaly při svícení baterkou na zeď před vámi a byly vlastně stíny postavy ... úúúúú ... fakt moc strašidelné. Bál jsem se doopravdy moc, a to ještě nebylo všechno.

Potom přišel konec filmu a já jen nevěřícně hleděl na to, co se dělo na obrazovce mé televize. Kdyby mi tohle někdo pustil před tím, než bych si pustil film od začátku, tak bych vlastnoručně to DVD vzal z mechaniky a rozdupal. Nevím, možná to budete vidět jinak, ale pro mě to byla trapárna největšího kalibru.
Co se týká hereckých výkonů musím říct, že byly stejné jako úroveň celého filmu. Jedná se především o nepříliš známé herce, pro většinu z nich to byla první štace. Mezi nimi bylo však i pár známých jedinců.

Kněze Owena si zahrál Vincent Gallo – herec a nezávislý režisér, který je považován za nenormálního takže se sem velice hodil. Jeho výroky typu - všichni jsou uchylové, úchylní, hnusní úchylové - znají v celé Americe. Zahrál si ve filmech Arizona Dream, Goodfellas, Hide and seek. Vůdce vyděděnců Andreye hrál Val Kilmer (Top Gun, Ostrov Dr. Moreau, Lovci lvů). Krásku Lyubu představovala ruská herečka Oksana Akinshina, která je v Americe dost známá, především z filmu Bournův Mýtus a Vlkodav z kmene Šedých psů.

No a v neposlední řadě si jednu z menších rolí zahrál Sage Stallone, ano je to syn slavného "Ramba", který si se svým otcem zahrál ve filmech jako Rocky 5 a Denní světlo.
Jedná se tedy o film s pěkným námětem, ale špatným zpracováním, otřesným koncem a amatérskými efekty. Jediné co stojí pořádně za povšimnutí, je začátek a herecké obsazení. Kdyby se toho ujal nějaký pořádný režisér a ne začínající režisérka (ano, tohle natočila žena). Záměrně jsem se vyhýbal tomuto tématu (ženě coby režisérka) celou dobu, protože moc filmů, které by natočila žena, jsem neviděl a po tomto filmu už ani nemám chuť.

Hodnocení:
Za odvahu a již zmíněný začátek filmu a herce dávám 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat